vrijdag 17 maart 2017

'De Johansons' – Carla de Jong


Genre: roman
Uitgever: Meulenhoff Boekerij
ISBN: 9789022555927
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 313
Uitgave: 16 februari 2017

Met dank aan Meulenhoff Boekerij bv voor het recensie-exemplaar.

Anne, thuis Annie genoemd, de Gooyer is een buitenbeentje in haar ouderlijk gezin. Vader, moeder en broer Jos zijn gelukkig met hun arbeidersleventje maar Annie wil meer. Ze kan goed leren en gaat dan ook naar het gymnasium op een Christelijke scholengemeenschap waar ze zich Anne laat noemen. 

Op een zaterdagavond gaat ze samen met een vriendin naar Dancenight, de plaatselijke discotheek. Daar leert ze Daphne, Werther en Frederik Johanson kennen. Meteen weet ze dan dat ze met dit drietal voortaan wil optrekken. Het duurt dan ook niet lang eer ze in de familiekring wordt opgenomen. Alleen de moeder van het gezin en oudste broer Frederik geven zich niet makkelijk gewonnen. Daphne wordt haar beste vriendin en Werther wordt haar geliefde. 
Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van de Johansons. Daphne speelt drums, Frederik basgitaar en Werther de piano, in eigen familiekring treden ze regelmatig op. Anne blijkt fenomenaal te kunnen zingen en wordt ook in de muziek in deze familiekring opgenomen. Frederik en een jaar later ook Werther gaan naar het conservatorium in Amsterdam, ze wonen daar gezamenlijk in een huis waar ook ruimte gemaakt is voor Anne en Daphne. Ze treden met hun viertjes af en toe op als jazzgroep en krijgen dan mooie recensies. Alles lijkt goed te gaan maar toch stevenen de vier jonge mensen af op een drama. 

Dertig jaar later komen ze elkaar opnieuw tegen. Ze zijn allemaal op een of andere manier beschadigd door het verleden. Wat is er toch gebeurd toen? En vooral ook: komt dit nog goed? 

Carla de Jong heeft een prachtige roman geschreven over het leven, over tienerdromen die wreed verstoord worden, over nauwe familiebanden die ook te benauwd kunnen worden. Ze schrijft ook zeer geloofwaardig over terugkerende depressies die niet alleen een enorme impact hebben op de depressieve persoon maar ook op de mensen rondom hem. De auteur vertelt het verhaal vanuit het wisselend perspectief van Anne, Daphne, Werther en Frederik. Dit levert een boeiend verhaal op waar je dan weer voor de een, dan weer voor de ander sympathie opvat. Als lezer wil je steeds meer weten, het boek is dan ook moeilijk weg te leggen.

Mijn mening
Dit is mijn eerste boek van deze auteur maar ik weet nu al dat ik haar twee eerdere boeken zeker ook ga lezen! Het is een heerlijk boek waar je jezelf geen ogenblik mee verveelt. Het boek krijgt dan ook een dikke vier sterren van me.
  
Jeannie Bertens - recensent De Perfecte BurenGeen opmerkingen: