vrijdag 31 maart 2017

'De man in het midden' - Bart-Jan Kazemier


Genre: thriller
Uitgever: Cargo
ISBN: 9789023481980
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 365
Uitgave: 2014 

In 2016 maakte de geweldige thriller “Drone” van Bart-Jan Kazemier grote indruk. Het bleek zijn tweede thriller, zodat de nieuwsgierigheid naar zijn eersteling opgeld deed en een gang naar de boekwinkel opleverde.

Het verhaal in “De man in het midden” kent als hoofdpersoon de van origine strafrechtadvocaat Max Metzer. Hij werkt bij het kantoor Heijnen & Delissen, maar zijn gedachte carrière komt daar niet van de grond. Zijn vrouw Vera verlaat hem en zijn interesse in zijn collega Julie Severs leidt tot niets.
Dan vindt er een opmerkelijke transfer plaats. Max treedt als bedrijfsjurist in dienst bij VLM, het bedrijf van mediatycoon Michaël van Leer, als opvolger van Maarten de Zwaan.

Bij een afspraak in het Amsterdamse Bos vindt hij een dode. Hij komt dan in aanraking met de nogal eigengereide inspecteur van politie Colette Caan met wie een merkwaardige gespannen contact ontstaat.
Binnen VLM raakt Max geïntrigeerd door een project met de naam Psy. Als hij op onderzoek uitgaat neemt zijn leven een turbulente wending. Alles blijkt te draaien om de nagenoeg ongelimiteerde en ook ongecontroleerde macht van de media. Die blijken geen middel te schuwen om de concurrentie én de consument te manipuleren.


Bart-Jan Kazemier is taalwetenschapper en heeft dan ook als vanzelfsprekend –hoewel dat zeker geen wet van Meden en Perzen is- een vlotte pen. Zijn woordgebruik is voorbeeldig en ontbeert moeilijke woorden. Het verhaal is voor de lezer dan ook gemakkelijk te volgen, mede door de korte hoofdstukken en de duidelijke verhaallijn.

De plot is origineel en interessant opgebouwd rond de ongebreidelde groei van mediabedrijven, die ook in 2017 een maatschappelijk relevant thema vormt. Drie kritische kanttekeningen kunnen niet achterwege blijven. Een overstap van een min of meer mislukte strafrechtadvocaat naar een veeleisende positie als bedrijfsjurist bij een megaconcern alwaar Max bovendien direct wordt ingezet voor zeer complexe zaken, is bezien vanuit de juridische techniek nogal onwaarschijnlijk. Van Leer had er zijn bijzondere redenen voor, maar toch…..
Wat sommige lezers voorts wellicht zal storen, is dat er in het verhaal nogal veel wordt gerookt wat steeds wordt beschreven.
En ten slotte is de afloop van het verhaal enigszins vergezocht en vanuit de belevingswereld van Michaël van Leer wellicht niet erg realistisch.

Deze kanttekeningen nemen niet weg dat “De man in het midden” een lezenswaardig boek is met een verhaal dat de lezer aan het denken zet over de daadwerkelijke invloed van de media op het gedrag van mensen.
Het boek krijgt drie heldere sterren.


Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: