vrijdag 10 maart 2017

'Een fatale primeur' - Marjolein Uitzinger

 
Genre: thriller
Uitgever: De Geus
ISBN:
 9789044523683
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 285
Uitgave: mei 2012

  
Toen kortelings het boek “De partijgenoot” van Marjolein Uitzinger werd genomineerd voor de prestigieuze Belgische prijs De Diamanten Kogel 2017, leek het de hoogste tijd om eens een boek van deze schrijfster ter hand te nemen. 

Dat werd “Een fatale primeur”, welke thriller verscheen in 2012. Het verhaal speelt zich af in Berlijn. In de proloog wordt een vrouw op doortrapte wijze omgebracht door de Stasi in 1987. Vervolgens springt het verhaal naar het jaar 2005. De journaliste Sam Coorenvaar wordt door haar krant gestationeerd als kunstredactrice in Berlijn. In die stad wordt zij wegwijs gemaakt door de algemene correspondent Jur van Zeijl met wie zij het goed kan vinden. Jur is, naar pas later blijkt, bezig met een onderzoek naar Stasi-praktijken en beschikt over een dossier met geheime informatie over Stasi-agent “Fuchs”, een van de talloze IM’s (dat betekent niet Internationaal Meester zoals schakers meteen zouden denken, maar Inoffizielle Mitarbeiter).

Dan gebeurt een mysterieus ongeluk onder verdachte omstandigheden, waarna Sam door haar krant als tijdelijk algemeen correspondente in Berlijn wordt aangewezen. Zij wordt ook ongevraagd opgezadeld met de zorg voor de kater Meneer de Wit, die van een last langzamerhand een plezier wordt. Al verder gravend in de zaak waar Jur mee bezig was, ontmoet Sam op haar weg vele kleurrijke figuren. Allengs stuit zij op nare gebeurtenissen en praktijken in de voormalige DDR.

Intussen probeert zij voor haar werk als kunstredactrice ook nog een lopend project af te ronden. Daarbij komt zij met veel moeite in contact met een figuur die wordt aangeduid als “De Grote Schrijver”. Dat blijkt Job Schrijnmaker te zijn, een in Duitsland gevierde schrijver die getrouwd is met een operadiva. De plot kabbelt voort naar de ontmaskering van een Stasi-IM met een duister verleden.

Het zal niet verbazen dat Marjolein Uitzinger een zeer goede penvoering heeft. Zij is immers een gelouterd journaliste en correspondente die haar sporen in diverse media ruimschoots heeft verdiend. De schrijfstijl en het woordgebruik zijn goed, de lezer heeft het gemakkelijk én prettig. 

Dat het verhaal in Berlijn speelt, is niet opmerkelijk, die plaats was lange tijd de standplaats van Uitzinger. Zulks heeft voor- en nadelen. Als groot kenner van de stad weet Marjolein als geen ander waar zij over schrijft, maar de vele uitweidingen over de stad en haar kenmerken en mogelijkheden komen de spanningsboog van het verhaal niet ten goede. Dat neemt niet weg dat het boek een mooi beeld schetst. Het verhaal en de plot zijn enigszins traag maar dat hindert de lezer geenszins. Het maakt het lezen tot ware ontspanning. Het houdt wel in dat het boek minder geschikt is voor lezers die op zoek zijn naar voortdurende hoogspanning.

“Een fatale primeur” is zonder meer een lezenswaardig verhaal en krijgt drie heldere sterren.  

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: