vrijdag 31 maart 2017

Leesclub 'De droogte' - Jane Harper - Eindconclusie


'DE DROOGTE' van Jane Harper - verschenen bij A.W. Bruna 

'Boek van de Maand' 


Koen Chevalier, Lisanne Ortsen, Wendy Bults-Perdok, Fany van Hemelen, Linda Hekker, Lianne van Roekel, Jantine Jansen-Vink, Annick van Goethem, Monique Langendoen, Anita de Groot, Ans Stier, Alexandra Honings, Ilse Mertens, Cindy De Clercq en Alex Van Damme lazen 'De droogte' en dit is hun eindconclusie.

Met dank aan uitgeverij A.W. Bruna voor deze recensie-exemplaren.


Over de auteur 
Jane Harper heeft ruim dertien jaar als journalist gewerkt. 'De droogte', haar thrillerdebuut, won in 2015 de Victorian Premier's Literary Award voor een nog ongepubliceerd manuscript. De rechten zijn inmiddels aan 22 landen verkocht en de filmrechten zijn gekocht door Reese Witherspoon en Pacific Standard. Het werd na verschijnen in Australië nummer 1 in de bestsellerslijsten.


Al twee jaar teistert droogte het plattelandsstadje Kiewarra. Het land verdort, het vee sterft. Men is de wanhoop nabij. De spanning wordt ondraaglijk als drie leden van een gezin dood worden aangetroffen. Luke Hadlers zelfmoord - nadat hij zijn vrouw en zesjarige zoontje van het leven beroofde - laat iedereen verbijsterd achter.  
Aaron Falk keert terug naar het stadje waar hij opgroeide om de begrafenis van zijn vroegere beste vriend bij te wonen. Hij raakt daar tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek naar de dramatische zaak. Als de vragen zich beginnen op te stapelen en het wantrouwen groeit, wordt Falk gedwongen de gemeenschap onder ogen te komen die hem twintig jaar geleden heeft verstoten.

Koen: 'De Droogte' is zonder meer een knap debuut. Een meeslepend verhaal dat garant staat voor enkele uren puur leesplezier. Een sfeervolle karaktertekening van een in zekere zin verloren gemeenschap, waarbij intrige op de voorgrond treedt. Een debuut dat weliswaar niet uitblinkt in originaliteit - gedachten aan bijvoorbeeld 'De kerk van de dode meisjes' van Stephen Dobyns en in zekere zin ook de Noorse dramaserie 'Frikjent' kwamen af en toe de kop opsteken - maar wel in gedegen uitwerking en karakterontwikkeling. De hoge verwachtingen werden grotendeels waargemaakt en daar kan je als lezer enkel maar tevreden over zijn. 4 sterren voor dit debuut!

Anita: Het verhaal heeft mij van het begin tot het eind geboeid, verbaasd en zeker op het verkeerde been gezet. Jane wist zo goed met de tijdlijnen te spelen dat ze een prachtig debuut heeft geschreven. Knap spannend zonder bloederig of agressief te zijn. Maar ook met een verhaal wat ons over de onzekerheden van de natuur verteld en wat voor invloed dat heeft op een gemeenschap maakt het allemaal heel geloofwaardig en heerlijk om te lezen. Ik geef het boek 4 sterren en ik dank A.W. Bruna en 'De Perfecte Buren' voor dit boek en de leuke leesclub.

Cindy: De verschillende personages zijn goed uitgewerkt en er heerst een broeierige benauwende sfeer. Regelmatig word je als lezer op het verkeerde been gebracht en de plot is goed uitgewerkt. Je wordt vanaf het begin tot de laatste bladzijde in het verhaal meegezogen. De schrijfstijl is zeer vlot en beeldend, waardoor je het verhaal als het ware voor je ziet afspelen. Ik ben ook benieuwd naar de verfilming ervan! Van harte dank dat ik mocht meedoen met de leesclub en dit mooie boek gekregen heb! Voor mij is dit boek zeker 4,5 sterren waard.

Linda: Allereerst wil ik 'De Perfecte Buren' en A.W. Bruna uitgevers bedanken voor het feit dat ik het boek mocht lezen en recenseren! Jane Harper heeft een sterk debuut geschreven. Tijdens het verhaal worden heden en het verleden telkens afgewisseld. Dit vond ik erg fijn, doordat je op momenten in het heden even terug wordt genomen naar het verleden. Het verhaal is zo geschreven dat je gedurende het hele boek nieuwsgierig blijft naar de afloop. Hierdoor is het lastig om het boek weg te leggen. Tot het einde toe was voor mij niet duidelijk hoe het verhaal zou gaan aflopen. Het boek krijgt dan ook aan het einde een verrassende wending. Een echte aanrader! Ik geef de droogte 4 sterren, vanwege de fijne schrijfstijl die ervoor zorgt dat verhaal je blijft boeien. Het is erg knap dat Jane Harper op het einde een draai aan het verhaal geeft die heel verrassend is.
Ans: Het verhaal leest vlot weg. Tot aan het eind is het spannend wat er zich daadwerkelijk heeft afgespeeld en wie hiervoor verantwoordelijk is. Dit maakt dat je helemaal op gaat in het verhaal en je het boek moeilijk opzij kunt leggen. Er lopen als het ware twee verhaallijnen door elkaar. Het verleden en het heden zijn mooi in elkaar verweven. De personages en de omgeving worden mooi uitgewerkt. Je kunt je prima inbeelden in de karakters en hoe de omgeving eruit ziet. Een ware pageturner! 5 sterren!
Alexandra: Ondanks de hype is dit echt een geweldig debuut. Spannend, mysterieus en het verhaal zit goed in elkaar. Tot het laatst toe was mij niet duidelijk wie de dader zou zijn. De schrijfstijl is prettig, het boek leest makkelijk en vlot. De geheimen die spelen in een kleine gemeenschap worden goed beschreven - Van die geheimen waar het hele dorp precies denkt te weten hoe en wat, waar iedereen een mening over heeft, maar waar uiteindelijk eigenlijk niemand echt exact weet hoe het in elkaar heeft gezeten - Persoonlijk vond ik het einde iets te makkelijk opgelost, maar dat deed geen afbreuk aan de rest van het verhaal. Wat mij betreft een meer dan geslaagd debuut van deze Australische schrijfster. Ik kijk dan ook zeker uit naar een eventueel tweede boek. Ik geef het boek 4 sterren.
Jantine: 'De Droogte' is het debuut van Jane Harper. Een vlot geschreven misdaadroman, toegankelijk en beeldend geschreven, waardoor je direct in het boek wordt gezogen. De sfeer van een kleine plattelandsgemeente wordt treffend beschreven. De opbouw van het verhaal is logisch en overzichtelijk, ondanks dat heden en verleden elkaar afwisselen. De personages worden mede hierdoor goed uitgewerkt. Het is geen superspannend thriller, maar een prettig boek om te lezen, mede door de vlotte schrijfstijl en de verrassende plot. Een vervolg met Aaron Falk in de hoofdrol kan haast niet uitblijven. 4,5 ster voor 'De droogte'.
Lianne: Wat ik jammer vind, is dat ik door de zin ‘De droogte is een zeldzaam goede en geweldig sfeervolle thriller zoals van de Australische Gillian Flynn’ op het verkeerde been ben gezet. Flynns boeken hebben zulke spannende ontknopingen dat ik de boeken soms ’s avonds weg moet leggen om ze bij daglicht uit te lezen. Dat was niet het geval bij dit boek, dus ik vond de vergelijking met Flynn een beetje misplaatst. Ondanks de vreemde vergelijking met Flynn, heb ik absoluut genoten van ‘De droogte’. Harper weet de lezer in haar debuutroman al verrassend goed het verhaal in te trekken. Als je houdt van sfeervolle, beeldende misdaadromans, dan kan ik je dit boek zeker aanraden. Verwacht echter geen bloedstollende thriller waarbij je continu op het puntje van je stoel balanceert. 4 sterren voor dit debuut.

Ilse: Ondanks de weinig spannende opbouw en het vrij trage verloop intrigeert het verhaal wel. Als lezer wil je al snel weten wat er nu precies in het verleden gebeurd is en wie wat verbergt. Ook de machtsverhoudingen in het stadje brengen de nodige schwung in het verhaal. Harper kent de kunst om in één boek 2 verhalen mooi te laten samenvloeien, waardoor de lezer geboeid blijft tot het einde. Het is geen boek dat je in een ruk wil of moet uitlezen, zeker niet in de eerste hoofdstukken, maar je bent wel benieuwd naar de ontknoping. Kortom een goed verhaal, goed geschreven en zeker een aanrader voor mensen die graag een misdaadverhaal lezen. Voor de echte thrillerfanaten is dit boek iets minder aan te raden. Alles bij mekaar genomen is het 3,5 sterren waard. 
Alex: Jane Harper weet perfect hoe ze een desolaat landschap en een uitgemergelde stad moet weergeven. Ze sleept de lezer mee van het heden naar het verleden en terug. Ze beschrijft de personages, zodat je ze voor je ziet en illustreert het leven op het platteland zoals het is. Het is een verhaal dat heel vlot leest en toch een beetje inspanning vergt van de lezer. Voor een debuut is dit een heel sterk boek en ik kijk uit naar haar volgende boek, dat kan alleen maar beter zijn. 
Lisanne: Ik heb ontzettend genoten van dit verhaal. Het boek pakt je meteen bij je lurven en sleept je helemaal mee in het verhaal. Ik kon het niet wegleggen. Er zijn twee verschillende verhaallijnen en toch zijn ze onmisbaar met elkaar verbonden. En omdat het geheim stukje voor stukje onthuld wordt, dan moet je juist wel door blijven lezen. Vijf sterren voor dit debuut!
Wendy: Dit boek leest ontzettend vlot en ik had het dan ook al heel snel uit. Het verhaal is heel erg beeldend geschreven, waardoor je zowel het stadje als de personages goed voor je ziet. Er zit geen constante spanning in het verhaal, maar toch sluimert er iets en daardoor blijf je ook geboeid lezen. Door een gebeurtenis uit het verleden lees je regelmatig flashbacks. Hierdoor wordt langzaam duidelijk wat er is gebeurd en wat dit te maken heeft met de moord op het gezin. Je wordt steeds op het verkeerde spoor gezet en het verhaal heeft een verrassende ontknoping. De verwachtingen van dit boek zijn zeker waar gemaakt en het is een erg goed debuut! Ik geef 4 sterren aan dit boek!
Monique: Een goed geschreven verhaal dat zich afspeelt in een klein stoffig dorpje in de outback van Australië. Het boek leest prettig, de personages zijn leuk, interessant en beeldend beschreven. Het verhaal wordt goed opgebouwd, waarin heden en verleden elkaar afwisselen. Daardoor blijf je je het hele boek door afvragen wat er toch gebeurd is. Stukje bij beetje kom je er achter, doch de echte spanning ontbreekt wel een beetje in dit boek. Je blijft echter wel geïntrigeerd en dus blijf je doorlezen. De schrijfster is erin geslaagd de sfeer van het dorpje goed over te brengen. Je voelt de hitte, je ziet het landschap en je voelt de spanningen die er in het dorpje zijn. Mensen vertrouwen elkaar niet meer. De personages zijn realistisch neergezet. Soms krijg je het gevoel alsof je zelf door het dorpje loopt en deel uitmaakt van het leven daar. Ik vind het een goed debuut van Jane Harper.
Annick: 'De droogte' is een vlot lezend verhaal. Hoewel het verhaal zich nu afspeelt is het verleden van groot belang om de huidige gebeurtenissen vlot te kunnen begrijpen. Zo vullen verleden en heden elkaar vlot aan en flashbacks maken alles duidelijk.
Is dit een verhaal dat kan boeien? Het beschrijft een afschuwelijk, maar toch fascinerend verhaal waar je onmiddellijk wordt in meegetrokken. Het is geen moeilijk plot maar toch intrigerend genoeg om je te boeien tot het eind. Het is zeker geen actieboek, de spanning wordt stilaan opgebouwd om tot een krachtig eind te komen. De vlotte dialogen, de mooi uitgewerkte personages, de details, de schrijfstijl, het verhaal... maakt 'De droogte' zeker een aanrader. Het was een prettige ‘taak’ dit te mogen lezen, ik heb ervan genoten. Mooi debuut. Absoluut een spannende thriller! Krijgt een mooie 4 sterren. Met dank aan Boeken&leesclub De Perfecte Buren en uitgeverij A.W. Bruna Uitgevers voor het beschikbaar stellen van het boek. 

Fany: Vanaf de eerste zin werd ik mee het verhaal ingezogen tot aan de finale. Het boek is prachtig opgebouwd uit passages in het nu maar ook flashbacks die samen het hele verhaal vertellen. Je ziet de personages tot leven komen. De impact van de droogte op het dagelijkse leven is ook mooi weergegeven door allerlei zinspelingen op de natuur en de weergeven details. 'De droogte' is een mysterieus verhaal waarbij de inhoud en spanning geleidelijk opgevoerd wordt. Altijd is de onderhuidse dreiging aanwezig. Op elke bladzijde weet de schrijfster dit subtiel te verwerken in het boek. Deze manier van vertellen zorgde ervoor dat dit boek me ontroerde of boos maakte, een knap staaltje schrijfwerk. Verwacht geen ontzettend origineel idee maar een fijn opgebouwd boek met een dramatische ontknoping. Dank jullie wel dat ik dit fijne boek mocht ontdekken dankzij de leesclub en A.W.Bruna. 4 sterren voor 'De droogte'.

Geen opmerkingen: