vrijdag 3 maart 2017

'Niets te kiezen' – Karma Brown


Genre: roman
Uitgever: Harper Collins
ISBN: 9789402716405
Uitvoering: paperback (softcover)
Aantal pagina’s: 336
Uitgave: 17 januari 2017

Dank aan Harper Collins voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Na vele mislukte behandelingen moet Hannah onder ogen zien dat de kans dat ze een kind zal krijgen heel klein is. Haar hart breekt, want al jaren is moeder worden haar grootste droom.

Kate, haar beste vriendin, heeft twee dochters. Ze ziet hoe Hannah lijdt onder het feit dat dat voor haar niet is weggelegd, maar weet aanvankelijk niet hoe ze haar kan helpen. Tot ze een briljante inval krijgt: als zij nu eens draagmoeder wordt voor Hannah?

Een spannende tijd breekt aan…

Niets is zo erg, zo tergend als een kinderwens die maar niet in vervulling wil gaan. Heel je leven draait op den duur nog maar om één ding en dat is zwanger raken. Het lijkt wel of iedereen om hen heen zwanger wordt, door elkaar alleen al lief aan te kijken. Maar bij Ben en Hannah loopt het allemaal zo anders dan gehoopt. Vanaf hun trouwen is er een diepe wens om samen een kind te krijgen. Nu zijn ze zes jaar getrouwd en heel veel frustratie en verdriet verder. Vooral Hannah lijkt inmiddels een obsessie te ontwikkelen en voor Ben is de lol er inmiddels wel vanaf. Ze kunnen toch ook samen heel gelukkig worden? Maar Hannah kan het idee van een gezin vooralsnog niet loslaten en er sluimert spanning en frustratie in hun relatie.

Kate is al vanaf haar twaalfde de beste vriendin van Hannah en ziet het verdriet van Hannah met lede ogen aan. Telkens weer die teleurstelling te moeten zien en haar vriendin te zien veranderen in een schim van wie zij ooit was heeft ook op Kate een groot effect. Omdat Kate en David het geluk wel is gegeven en zij inmiddels twee dochters hebben voelt Kate zich ook met vlagen schuldig naar Hannah. Ook al zullen beide vrouwen dit nooit uitspreken, het hangt wel tussen hen in. Wanneer de kinderwens een probleem dreigt te gaan worden in de relatie tussen Hannah en Ben komt Kate met een idee.

Karma Brown heeft ‘Niets te kiezen’ geschreven vanuit haar eigen ervaringen met het ongewenst kinderloos zijn en de verdrietige situaties die dat met zich meebrengt. Omdat je dit als lezer weet voelt het verhaal mede daardoor heel authentiek aan, meteen vanaf het begin al. Het verhaal begint in het nu en gaat vervolgens in een lange flashback terug naar veertien maanden eerder. Je maakt kennis met de twee vriendenkoppels en de intense vriendschap tussen Kate en Hannah. De hoofdstukken zijn kort, het is vlot en helder geschreven en het verhaal leest lekker snel. Hannah en Kate zijn beide de ‘ik’ personage in hun eigen hoofdstukken, dit zorgt ervoor dat je als lezer enorm betrokken raakt bij de gevoelens en overdenkingen van de vrouwen. Deze twee hoofdpersonages krijgen dusdanig veel ruimte dat je hen echt leert kennen. De auteur heeft hen mooi neergezet en er is geen moment dat je twijfelt aan de feiten en emoties. De mannen Ben en David spelen een relatief kleinere rol maar zijn wel van enorm groot belang. Vooral Ben spreekt enorm aan omdat hij het op een andere manier dan Hannah erg moeilijk heeft met de situatie. Dit perspectief staat als een huis en is erg overtuigend.

Ben en Hannah doorlopen alle denkbare trajecten en dat laat flink wat sporen na. Niet alleen emotioneel en fysiek maar ook relationeel. Ze hebben er echt alles voor over om zwanger te raken maar deze hartstochtelijke wens begint zijn tol te eisen. En dan is het nog maar de vraag of de relatie, die al kwetsbaar is nu, dat wel gaat redden. Gelukkig kunnen ze rekenen op de onvoorwaardelijke vriendschap van David en Kate maar ook zij kunnen maar zoveel doen. Die vriendschap is vierdimensionaal uitgewerkt en komt erg goed uit de verf. Alle vier hebben zo hun emoties en gaan op een eigen manier om met de dingen die op hun pad komen. De auteur laat hiermee zien hoe diep een vriendschap kan gaan, juist ook in tijden van tegenspoed. Wanneer de lichamelijke opties zijn uitgeput moeten Ben en Hannah andere opties gaan overwegen en die periode is erg indrukwekkend en zwaar. Want het betreft niet alleen henzelf maar het lijkt alsof de hele wereld wel een mening heeft. Die goedbedoelde adviezen komen Hannah de keel uit en daar is ze zo goed als klaar mee.

“Ik kan alleen maar aan baby’s denken. En ik haat iedereen die er een heeft.”

‘Niets te kiezen’ laat zien hoe oneerlijk het leven soms kan zijn en hoe je gedwongen wordt om met een situatie om te gaan waarop je geen enkele invloed hebt. Dit verhaal is emotioneel, mooi, indrukwekkend en erg heftig. Het laat zien hoe vriendschappen zich houden in moeilijke tijden en hoe mannen en vrouwen in de basis totaal verschillend kunnen zijn. Rationeel versus emotioneel is daar een goed en bepalend voorbeeld van. De auteur laat op een integere en oprechte wijze het verhaal en haar personages tot leven komen. Het maakt indruk, laat zo nu en dan een brok in je keel opkomen en neemt je mee in de levens van de vier vrienden. Haar schrijfwijze en kennis van zaken maken dat dit boek puur en overtuigend bij je binnenkomt.

Naar de plot toe (het ‘nu’ bij aanvang van het verhaal) voel je pas dat je met een roman te maken hebt en niet met een non-fictie verhaal. Een daad uit liefde verandert in een situatie waar iedereen moeite mee heeft. Wanneer het ondenkbare gebeurt komt de vriendschap zwaar onder druk te staan en zijn de belangen ineens hartverscheurend. Een emotionele en heftige plot die wellicht fictie is maar, geheel in de stijl van het voorgaande deel van het verhaal, aanvoelt als ‘echt’. Als lezer ben je al die tijd zo betrokken geweest dat dit je wel moet raken, dat kan haast niet anders.

Het boek is van alle tijden. Het feit dat dit elementen bevat die voor zoveel wensouders de dagelijkse harde waarheid zijn of dat in het verleden zijn geweest, maakt het extra indringend. Zowel in het verhaal als in de realiteit gaan velen voorbij aan het feit dat het krijgen van kinderen een wonder van moeder natuur is en dat het niet ‘normaal’ is. Totdat het jezelf overkomt……..en dan heb je niets, maar dan ook totaal niets te willen óf kiezen. En dat komt helder en duidelijk over in dit prachtige verhaal.
Vijf indrukwekkende sterren voor “Niets te kiezen” 

Patrice – Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: