donderdag 2 maart 2017

'Nordic Noir' – verhalenbundel door 25 schrijvers


Genre: thriller
Uitgever: LetterRijn
ISBN: 9789491875335
Uitvoering: e-book
Aantal pagina's: 306
Uitgave: november 2016

Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor dit recensie-exemplaar.


Achterflap
Thrillers uit Scandinavië zijn al jaren populair bij Nederlandse lezers. Dat geldt voor zowel de boeken als voor tv-series die uit het koude noorden komen. Misschien komt dit omdat het vertellen van verhalen in de Scandinavische landen een traditie is. Scandinavische thrillers blinken uit in realisme. De kracht van de verhalen wordt nog versterkt door het gebruik van alledaagse karakters: gewone mensen met gewone problemen en zwakheden. De personages zijn goed uitgediept en realistisch. Er zit dus zelden een totaal goed of compleet slecht personage in Nordic Noir, juist dat maakt de personages zo interessant en herkenbaar. Ook de couleur locale heeft een prominente rol in de verhalen. Omdat dit alles vaak ook nog wordt gecombineerd met maatschappijkritiek of een actueel thema, en een grote dosis nuchterheid - zowel in schrijfstijl als in taalgebruik - ontstaan er ijzersterke, sfeervolle verhalen. Voor onze verhalenwedstrijd vroegen wij de deelnemers om een spannend verhaal te schrijven waarin de personages net wat herkenbaarder zijn, de misdaden net wat realistischer en met ruime aandacht voor psychologie en couleur locale. Nordic Noir bevat de 25 beste verhalen van Belgische en Nederlandse bodem

De cover
Zwart, wit, de raaf en het mysterieuze lettertype, de cover geeft perfect de sfeer van het boek weer. Zelden past een cover zo goed bij een boek. Hier klopt zonder enige twijfel ‘what you see is what you get’. De cover bezorgt je een zeker afkeer, maar heeft toch een bepaalde aantrekkingskracht. Welke geheimen zitten er verstopt in dit boek? Ik geef de cover een 9.


Conclusie
De 25 verhalen, die samengebracht zijn in de bundel, hebben stuk voor stuk een hoog realiteitsgehalte, gecombineerd met een onverwachte wending. Bij de ene auteur is het verhaal hyperrealistisch, bij de ander dan weer donkerder. Iedere auteur heeft zijn eigen stijl om het genre in te vullen. Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is dat ze je op het puntje van je stoel houden. Als lezer word je steeds weer verbaasd of op het verkeerde been gezet. Ieder verhaal blijft nazinderen, je gaat als lezer soms zelf twijfelen, misschien is het wel echt gebeurd. 

Het is verbazingwekkend hoe de auteurs zoveel verschillende gevoelens, emoties en verrassingen kunnen opwekken in een kort verhaal. Stuk voor stuk zijn de verhalen pareltjes, dikwijls beter en dieper uitgewerkt dan een klassieke thriller. Je wordt helemaal meegezogen en je blijft dikwijls verweesd achter, met open mond, met kippenvel en rechtopstaand haar op je armen.
En wanneer je dan een krantenartikel leest dat wel heel nauw aansluit bij één van verhalen, ‘Man die in hondenhok moest slapen overleden’ dan slaan je gedachten helemaal op hol.

Nordic noir, zijn de verhalen nu eigenlijk realistisch onrealistisch of onrealistisch realistisch? Het is in ieder geval genieten van de duistere kant van de mensheid.
Ik kijk vol ongeduld uit naar het resultaat van de verhalenwedstrijd van 2017 en ondertussen verdiep ik me in die van de vorige jaren. Jullie hebben er een fan bij! Ik geef de bundel 5 verdiende sterren.

Peggy Van Aert - recensente De Perfecte BurenGeen opmerkingen: