dinsdag 14 maart 2017

'Papadag' - Jet van Vuuren


Genre: thriller
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 978904521150 3
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 336
Uitgave: 15 januari 2017

Dank aan Karakter Uitgevers voor dit recensie-exemplaar.

In overleg met haar man Erik laat Maud haar gezin en hun bedrijf op Walcheren achter om tijdelijk haar intrek te nemen op een flatje in de buurt van haar moeder, Heleen. Wat echter niemand weet, is dat Maud niet alleen om nobele redenen mantelzorg verleent aan haar moeder, maar uit bittere noodzaak.

Maud wordt namelijk via Facebook gestalkt en gechanteerd. Iemand uit Heleens verleden zegt te weten dat Heleen ooit haar bloedeigen zus – de tante van Maud – heeft vermoord. En volgens deze stalker zijn er meer zaken die het daglicht niet kunnen verdragen en Maud en haar gezin kunnen ontwrichten.

Ondanks dat Maud en haar moeder niet de meest ideale moeder/dochterband hebben besluit Maud toch om voor moeder Heleen te gaan zorgen in afwachting van verdere stappen. Toch is Maud niet helemaal eerlijk over haar beweegredenen om naar Weesp te vertrekken en haar gezin tijdelijk achter te laten. Eenmaal in Weesp aangekomen maakt ze kennis met een aantal merkwaardige personen die op haar pad komen, vooral buurman Jaap en zijn zoon bezorgen haar kippenvel. Onder invloed van de nodige paranoia is Maud op haar hoede en dat is niet zonder reden. Iets uit het verleden van moeder Heleen lijkt nu onrust te veroorzaken in het leven van Maud en haar gezinsleven en ze is vastbesloten er achter te komen wat dat precies is. Duidelijk is wel dat de dood van haar tante de kern lijkt van alles dat nu speelt. Maar hoe zit dat dan? Het enige dat Maud zich kan herinneren uit haar jeugd is de spanning tussen haar ouders, de ruzies en een onuitgesproken geheim. Is dat wat haar nu achtervolgt? Van haar moeder kan ze niet veel antwoorden verwachten, die tijd is geweest.Jet van Vuuren heeft met ‘Papadag’ een intrigerende en lekkere thriller geschreven. Het is met vlagen best spannend en het leest makkelijk weg. De schrijfstijl is laagdrempelig, goed te volgen en vrij van poespas. Geen wonder dat veel lezers telkens weer hun weg naar haar boeken weten te vinden. Ze heeft gekozen voor een complexe verhaallijn: families en hun geheimen. Van Vuuren heeft op een fascinerende en onderhoudende wijze dit verhaal verteld. De moeder-dochterband staat centraal en wordt continu gevoed door ‘een geheim’ van vroeger. Ze weet dit geheim heel lang verborgen te houden en dat zorgt er wel voor dat je blijft lezen. En dat is ook in het geheel geen straf. Je blijft je geruime tijd afvragen hoe het nu precies zit en vooral ook de verklaring voor de titel houdt je wel even bezig. De mysterieuze familiegeschiedenis is goed gevonden, de invulling daarvan is absoluut niet voor de hand liggend.

Omdat ieder hoofdstuk in ‘het nu’ eindigt met een teaser, om vervolgens de flashback daar op in te laten springen, zorgt dat ervoor dat je blijft lezen, dat intrigeert echt wel. Het is erg prettig dat er is gekozen voor een opzet die d.m.v. genummerde hoofdstukken ‘het nu’ aanduiden terwijl de hoofdstukken die zich in het verleden afspelen met namen zijn aangeduid. Dat is echt een pluspunt en zorgt ervoor dat de verhaallijn zich in goede volgorde opvolgt en duidelijk blijft. Deze heldere manier van opbouw verdient een compliment! Want op deze manier krijg je als lezer steeds meer duidelijkheid in een logische volgorde. Maar Van Vuuren geeft het niet allemaal ineens weg, ze bouwt dat goed op. Het enige jammere is dat de meeste personages uiteindelijk toch wat oppervlakkig zijn gebleven. Daar had nog best wat ruimte gezeten voor de nodige spanning.

En dan komt de plot, die bevat een onverwacht schokkende gebeurtenis maar is als geheel niet verrassend en iets voorspelbaar. Bepaalde zaken, zoals in de relatie tussen Eric en Maud, zijn niet echt aannemelijk maar de boodschap dat geheimen een ongewenste uitwerking kunnen hebben en dat Maud de moeder wil zijn die haar moeder nooit was, is helder overgekomen. Het loopt alleen allemaal net iets anders dan ze had gehoopt. Jet van Vuuren heeft in dit verhaal diverse thema’s bij de hand genomen, jaloezie, geheimen, ambities, stalking, bezitsdrang en gecompliceerde familierelaties. Al bij al een intrigerend en actueel verhaal dat garant staat voor een paar uur lekker lezen. Een fijn boek om te mogen lezen!

3 welverdiende dikke sterren voor ‘Papadag’

Aanvullend hier een Leesfragment Papadag


Geen opmerkingen: