donderdag 16 maart 2017

'Troebel water' – Belinda Aebi


Genre: thriller
Uitgever: Manteau
ISBN: 9789022333174
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 288
Uitgave: 9 januari 2017

Dank aan Belinda Aebi voor dit recensie-exemplaar.

Kraanbestuurder Jos houdt van zijn vak en hij houdt van de Schelde. Elke dag sluit hij ritueel af door vijf minuten met een verrekijker op te gaan in het ongeëvenaarde landschap waarin hij dagelijks werkt. Tot hij op een dag 'iets' opmerkt in het water. Een lijk... Wat volgt is een bizar onderzoek waarin alle sporen maar in één richting gaan: die van een doodlopend straatje. Alles wijst op een tragisch ongeval. Of niet?

Hoog en droog brengt Jos zijn dagen door in de cabine van zijn hoogwerker. Op een magistraal punt in het Antwerpse met uitzicht over zijn geliefde Schelde waant hij zich geregeld boven alles verheven. Hij dagdroomt zo nu en dan en laat de omgeving op zich inwerken. Op een mooie werkdag gunt hij zichzelf een moment om weer te genieten van de weidse omgeving die hem zo lief is. Maar ineens staat hij, zo hoog en boven alles verheven, toch echter ineens met beide benen op de grond….. Daar aan de kade van ‘zijn’ Schelde ontdekt hij iets dat vanaf dat moment veel levens volledig op de kop zal zetten, alleen komt hij daar pas veel later achter. Jos belt kaartmaatje Rik, de bijna gepensioneerde rechercheur, en legt hem enigszins in paniek uit wat hij heeft gezien. Al snel blijkt de vondst het lichaam van een vrouw te zijn. En die vrouw herkennen zowel Jos als Rik meteen…. Het besef is er meteen; dit gaat voor problemen zorgen, hoe dan ook. Wat gaat Rik doen vanuit zijn positie en wat wordt hierin van Jos verwacht? Diplomatie is nu van groot belang maar deze situatie zet de vriendschappen zwaar onder druk.

Wat meteen opvalt aan dit verhaal is de beeldende en uitmuntend gedetailleerde sfeerschetsen van Antwerpen, de Schelde en Temse. Het is duidelijk dat Aebi een grote liefde koestert voor deze omgeving want deze is voelbaar aanwezig. Het verhaal is heel persoonlijk, het is aan jou, de lezer gericht en Jos vertelt het aan jou. Hij deelt ‘weetjes’ met je, feiten met een knipoog, over de omgeving, de bouw en de historische omgeving, ‘tis maar dat je het weet :-) ‘ Op zich is dat perspectief niet nieuw maar Aebi brengt het op een heel rustige en prettige manier en dat maakt dat Jos heel dicht bij je komt. Wat hij vervolgens meemaakt staat gelukkig wat verder van je af maar het is met vlagen best wel zo dat je sympathiseert met wat hij meemaakt. Hij heeft tenslotte niet gevraagd om deze situatie en eenmaal een gat aan het graven……. Jos heeft duidelijk last van gewetenswroeging. Doet hij wel goed nu, doet Rik wel goed? Die continue twijfel maakt hem heel kwetsbaar en menselijk en geeft behoorlijk wat diepgang aan hem als personage. Dat kan niet van alle personages worden gezegd. De kaartgroep/de vrienden Rik, Fons, Jos en Eddy zijn heel divers en interessant maar van Fons kom je nauwelijks iets te weten, hij vervult eigenlijk alleen een rol in het kaartspel maar niet voor de verhaallijn. De overige drie, Jos, Rik en Eddy daarentegen hebben de hoofdrollen op zich genomen maar vooral bij Eddy had daar veel meer diepgang in gezeten. Hoe interessant is deze persoon! Daar heeft Aebi naar mijn bescheiden mening wat laten liggen. Had Jos iets minder laten uitweiden in zijn dagdromen over de omgeving en daar was Eddy mooi op zijn plaats geweest. Jammer want hij intrigeerde enorm tijdens het lezen. Een typisch personage dat denkt overal mee weg te komen.

Jos blijft maar malen en dat heeft effect voor het verloop van dit verhaal. Aebi heeft duidelijk veel research gedaan en op dat vlak valt er geen speld tussen te krijgen. Goed gedaan, vooral ook omdat ze maar liefst vier mannen voor haar rekening neemt en er geen moment is dat ze ongeloofwaardig overkomen. De psychologische aspecten zijn goed neergezet en komen sterk over. Dat geldt ook voor de sfeerschetsen, je waant je continu in het Antwerpse. Maar dat is meteen ook een nadeel van dit boek. Een lezer die zich niets kan voorstellen bij al die details, de sfeer van de omgeving niet kent, zou zomaar eens het idee kunnen hebben in een sjieke reisgids te zijn beland i.p.v. in een thriller. De spanning is onderhevig aan al die, prachtige, omschrijvingen en dat kan invloed hebben op het leesplezier van deze, in de kern, goed opgezette thriller. Het spanningseffect komt vervolgens niet echt tot uiting en het oog voor detail neemt de overhand t.o.v. het verhaal. Maar, Aebi schrijft vlot, schroomt niet om in dialect te vervallen (ik houd ervan!) en met de nodige humor heeft zij met ‘Troebel water’ wél een lekker boek geschreven. Verwacht echter geen ijzingwekkende thriller want dat is ‘Troebel water’ niet. Het is vooral een roman die gaat over vriendschap en teleurstelling, recht uit het leven gegrepen, waar momenten die spannend lijken te worden vervolgens worden afgeroomd. Niets ten nadele van het verhaal verder, echter een spannende thriller is het dus niet. Deze standalone van Aebi opent nieuwe deuren voor deze veelzijdige auteur, heel benieuwd waar ze de volgende keer mee gaat komen! 
3 mooie sterren!

Patrice – Team De Perfecte Buren
 


Geen opmerkingen: