vrijdag 3 maart 2017

'Verwoest' - Margje Woodrow


Genre: Young Adult Thriller
Uitgeverij: De Fontein
ISBN:
978 90 261 4295 6
Uitvoering: e-book
Aantal bladzijden: 256
Uitgave: februari 2017

Met dank aan uitgeverij De Fontein voor dit recensie-exemplaar.

Als Juul het graf van haar broer Milan, die bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen bezoekt, doet zij een lugubere ontdekking. Zij kan er thuis met haar ouders niet over praten. Haar moeder is door de dood van haar zoon te getraumatiseerd en haar vader wil de delicate stilte over het onderwerp niet doorbreken. Enige tijd later ontvangt Juul een bericht op haar telefoon. Ze moet een opdracht uitvoeren en als ze dat gedaan heeft zal ze de waarheid over de dood van haar broer te weten komen. 

Juul neemt de uitdaging aan maar realiseert zich te laat dat zij dat beter niet had kunnen doen. Een weg terug is er niet. Wie is de persoon die haar dit aandoet en zal ze erin slagen de waarheid over Milans dood boven tafel te krijgen?


Margje Woodrow is een Nederlandse schrijfster in het Young Adult genre. Na haar studie besloot zij om in het onderwijs te gaan werken waar zij nu al heel wat jaren actief is als leerkracht van groep 8. In 2013 debuteerde zij met de YA-thriller Examendeal. Daarna volgden Geraakt en Kater. De commentaren op haar boeken waren steeds positief. Verwoest is haar vierde boek.

Margje Woodrow heeft een plezierige schrijfstijl waarmee zij een boeiend verhaal op papier heeft gezet. Het zit prima in elkaar en zij is er goed in geslaagd de gevoelswereld van jongvolwassenen onder woorden te brengen. Haar uitgebreide ervaring in het onderwijs zal hierbij zeker een rol hebben gespeeld. Vooral jongvolwassenen zullen van dit boek genieten maar ik kan me voorstellen dat oudere lezers die dit genre een warm hart toedragen er ook veel plezier aan zullen beleven. 

De personages in Verwoest zijn goed uitgewerkt en je kunt je van hen een goede voorstelling maken. De interactie tussen de leeftijdgenoten onderling en met de oudere personages is herkenbaar. Het irritante spel dat een zieke geest met Juul speelt bevat veel dreiging en die dreiging is goed voelbaar. De spanning is evenwichtig opgebouwd en er zijn een aantal verrassende plotwendingen waardoor het verhaal veel snelheid krijgt. Het leest als een echte pageturner. 

Het zakt op geen enkel moment in en mondt uit in een zinderende finale. Er zijn een aantal passages die dicht langs de rand van de geloofwaardigheid gaan maar als geheel kan Verwoest toch overtuigen.
Verwoest is een prima en originele Young Adult thriller die zijn weg niet alleen naar jongvolwassen lezers zal vinden maar ook een goede keuze is voor de steeds groter wordende groep volwassenen die interesse voor dit genre hebben.

*** 
Joop Liefaard - recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: