dinsdag 28 maart 2017

'Vincent' – Peter Geelen


Genre: biografische roman
Uitgever: Kramat
ISBN: 9789462420533
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 333
Uitgave: september 2016

Met dank aan Uitgeverij Kramat voor dit recensie-exemplaar.

Over de auteur
Peter Geelen (1960) is een Vlaamse auteur, geboren te Mol. Op zijn vijftiende begon hij met het schrijven van kortverhalen en poëzie. Toch debuteert hij pas in 2006 - hij was dan al 46 - met De paarse ruiter, het eerste deel van een trilogie voor jongvolwassenen die zich afspeelt in de wereld van de middeleeuwse tempelridders. Zijn eerste thriller, Volbracht, verscheen in 2010. Met Zittend naakt uit 2011 brak hij definitief door. 
Vincent is zijn zevende boek. Met dit boek brengt de auteur hulde aan een kunstenaar die hem al sinds zijn jeugd fascineert. Hij is in zijn huid gekropen en het resultaat is een levensechte schets van een gepassioneerd, maar ook getormenteerd mens.

Achterflap
Vincent van Gogh. Zijn leven, zijn roeping, zijn drama.
Veel van de schilderijen van Vincent Van Gogh zijn wereldwijd bekend. Meer dan honderd jaar na zijn overlijden bezoeken mensen nog steeds massaal de musea waar zijn werken worden tentoongesteld. De meesten onder ons kennen wel enkele legendarische feiten uit zijn leven, maar slechts weinigen weten wie hij echt geweest is. Dit is geen droge biografie, maar een levendig en boeiend verhaal. Een biografische roman die de geschiedenis geen geweld aandoet, maar het leven van Vincent Van Gogh weergeeft zoals hij het in werkelijkheid heeft geleefd. Het is pas de tweede roman ooit die over zijn leven is geschreven. Wanneer u dit boek begint te lezen, zal u gegarandeerd niet meer stoppen.
Een fascinerend kunstenaar, maar vooral: een bijzonder mens.

Cover
Op de cover staat een detail van een zelfportret van Van Gogh, Zelfportret met verbonden oor en pijp. Wat de aandacht trekt zijn de speciale groene ogen. Het is een heel sterke cover, als lezer ga je meegenomen worden in het leven van Van Gogh, gezien door deze groene ogen.

‘Ik dwaal doorheen de korenaren van de wanhoop, heel alleen, met hier en daar een kraai die fladdert in mijn hoofd.’ (Vincent van Gogh).

In het begin van het boek stap je in de leefwereld van de vijfjarige Vincent. Onmiddellijk weet de auteur de juiste sfeer te scheppen. Je voelt direct aan dat Van Gogh anders is. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Vincent van Gogh. Je kijkt letterlijk mee naar het leven en naar de omgeving door de ogen van Van Gogh. Je kan je helemaal vereenzelvigen met zijn wereldbeeld. Hoe hij zich voelt, hoe hij zich misbegrepen voelt, hoe hij zich onheus behandeld voelt, maar zeker ook hoe hij de wereld ziet, hoe hij kleuren aanschouwt, wat hij schoonheid vindt. Je voelt als het ware hetzelfde als Van Gogh wanneer hij iets wil vereeuwigen in een schilderij.

De auteur hanteert korte zinnen en slaagt er op deze manier in om de gevoelens, de levensomstandigheden, de hersenspinsels, maar ook het kunstenaarsoog van Van Gogh in zeer groot detail weer te geven. Je zwerft doorheen heel het boek mee in de zoektocht die Van Gogh zijn hele leven lang heeft gevoerd.

Iedereen kent de werken van Van Gogh, maar dit boek leert je om ze ook door de ogen van hemzelf te zien. Dit geeft zonder twijfel een extra dimensie aan zijn kunstwerken. Een knap geschreven werk dat een aanrader is voor iedere kunstliefhebber, maar ook voor anderen geeft het een mooi en toegankelijk beeld van een kunstenaar die pas na zijn leven de nodige erkenning heeft gekregen.
Ik geef het boek 4 mooie sterren.

Peggy Van Aert - recensente De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: