woensdag 12 april 2017

‘Als we elkaar terug zien’ – Kristin Harmel


Genre: roman
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978-90-225-7921-3
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 382
Uitgave: 15 februari 2017

Met dank aan uitgeverij Boekerij voor deze recensie-exemplaren.

Lezers: Melissa Vandevoorde, Izabella Bloem, Nancy De Brucker (Team DPB)
Samengesteld door Nancy

Cover
Melissa; De cover van het boek krijgt van mij een dikke 7. Waarom nu niet meer zou je vragen? Ik kan me er moeilijk in vinden waarom ze juist deze cover heeft gebruikt voor haar boek. Op zich is het wel een cover die aanspreekt, hij zorgt ervoor dat je benieuwd bent naar de achterflap en als je deze dan hebt gelezen, dan ben je helemaal benieuwd naar het verhaal!

Nancy; Alvorens ik de flaptekst kon lezen wist ik dat ik dit boek wilde lezen. De foto en vooral de titel spraken me al direct aan en ook de quote die onderaan het boek beschreven staat. De foto op zich, van een jong meisje die in wat lijkt een korenveld te liggen, geven niet veel prijs wat het verhaal betreft. Ik geef de cover een 7.

Samenvatting van het verhaal

Melissa; Het boek begint met het ontvangen van een schilderij met een heel mooie dame erop, een heel bekend schilderij van een bekende schilder, Ralph Gaertner. Het hoofdpersonage, Emily, heeft dit ontvangen.

Izabella; Columniste Emily zit in een moeilijke fase van haar leven, zij is van jongs af bij haar moeder opgegroeid “haar vader was al snel uit hun leven verdwenen.” Haar moeder overleed toen Emily 18 jaar was en in de liefde maakt ze keuzes die niet handig zijn. Ook op haar werk lijkt alles tegen te zitten.

Nancy; Emily Emerson is zesendertig jaar oud en werkt als journaliste. Ze heeft juist haar ontslag gekregen bij de krant ‘Orlando Sentinel’ en zwelgt in zelfmedelijden als ze een telefoontje krijgt van haar ex-baas. Die laat haar weten dat er een pakje is aangekomen dat persoonlijk aan haar is gericht.

Melissa; Er zat een mysterieus briefje bij waar ze de oorsprong van wil weten. Van wie komt dit briefje? Van wie is dit schilderij? Wat was de bedoeling van de schrijver van het briefje? Maar daarvoor hoeft ze wat te graven in het verleden en dit doet ze samen met haar vader met wie de band wat verloederd was. Hoe verloopt het verhaal verder? Vinden ze de schilder? Of wordt dit een verhaal waarvan je na het sluiten met het boek nog met vragen overblijft? Dit laat ik aan jullie over. Aan jullie het plezier om mee te gaan op de zoektocht van Emily met haar vader naar de betekenis van het schilderij.

Izabella; Onverwacht ontvangt ze een schilderij van een jonge vrouw, hierin herkent zij direct de jongere versie van haar overleden grootmoeder Margaret. Bijgevoegd is alleen een handgeschreven briefje met de woorden ”hij bleef van haar houden.”

Het schilderij en het briefje zijn het begin van een zoektocht door het verleden, waarin Duitse krijgsgevangenen werkten in interneringskampen en ook daar sloeg de liefde soms toe. Een confrontatie met het verdriet van haar grootouders, maar ook een zoektocht in haar eigen verleden, keuzes en de gecompliceerde band met haar vader.

Nancy; Twee dagen later ontvangt Emily het pakket en het blijkt een portret te zijn. Emily is met stomheid verslagen als ze merkt dat het haar oma is die erop staat. Nog maar twee maanden geleden had ze in haar column over haar geschreven gepaard gaande met een foto van haar oma. Emily is totaal van slag en nog meer als ze het kaartje leest dat erbij hoort:

“Ik heb je column gelezen, en je hebt het mis. Je opa is altijd van haar blijven houden. Margaret was de liefde van zijn leven”

Izabella; Er volgen een lange reis en ontmoetingen met verschillende personen, niet iedereen is direct bereid medewerking te verlenen, maar Emily is volhardend en vindt de kracht in zichzelf om haar zoektocht voor te zetten en te achterhalen wie de geheimzinnige schilder en de schrijver van het briefje zijn.

Nancy; Haar oma heeft altijd gezwegen als ze naar haar opa vroeg maar ze wist wel dat hij haar had verlaten, net zoals haar vader haar had verlaten op jonge leeftijd. Ze kan het niet meer aan haar oma vragen omdat die onlangs is overleden, en ze moet dus noodgedwongen haar vader opbellen om meer te weten te komen. Haar vader schrikt ook als hij het portret ziet en vraagt waar het vandaan komt.

Als journaliste wil ze op onderzoek uitgaan en het eerste aanknopingspunt is een galerij in München. Ondanks hun verstoorde relatie gaat haar vader toch met haar mee naar Europa. Als ze daar op een dood spoor stuiten gaan ze terug naar de USA. Haar vader heeft echter een naam gevonden in een adressenboek en zo begint de speurtocht van Emily om de eigenaar van het schilderij te vinden.

Conclusie

Melissa; Ik heb deelgenomen aan een loting om dit boek te mogen lezen en te recenseren. De flaptekst sprak me aan en er werd gezegd als je “De Nachtegaal” van Kristin Hannah graag las, dat je deze ook heel graag ging lezen. Hier is niks over gelogen. Dit verhaal vond ik persoonlijk nog mooier en beklijvender dan het verhaal van Kristin Hannah.

Izabella; Verleden, heden en de ingewikkelde band met haar vader leiden tot inzichten en zelfonderzoek bij Emily. Krijgt zij haar antwoorden, wie is de schilder en is het eind wat je ervan verwacht? Vragen en antwoorden vind je door het lezen van dit mooie en prettig geschreven boek.

Nancy; Deze roman bestaat uit twee verhaallijnen. Het heden, wat de zoektocht naar Emily’s opa inhoudt, en de tweede verhaallijn is het verleden over haar oma en opa. Verder ga ik hier niet over uitweiden omwille van het spoilergevaar maar het is zeer zeker een prachtig verhaal.

Melissa; Wat me het meeste aansprak en me raakte waren de familiebanden die verbroken waren/zijn. Maar of deze terug zijn opgepakt, laat ik aan jullie over. Er zijn ook heel veel zegswijzen en levenslessen te lezen in het boek. Hetgeen je als persoon wel aanspreekt als je momenteel in zo een situatie verkeert. Familie is een gevoelig iets, het is iets wat je nodig hebt om gelukkig te zijn, en vooral ook een leerproces. Hetgeen je in jouw gezin en opvoeding hebt geleerd, neem je sowieso mee naar jouw gezin. Meestal met dezelfde gebreken, maar waar je wel heel veel zelf aan kan veranderen.

Izabella; Vooral de verhaallijn in het verleden is pakkend geschreven en maakt je nieuwsgierig naar nog wat meer verdieping over het leven van Peter en het leven in de krijgsgevangenkampen.

Nancy; Het verhaal is meeslepend en gaat over drie generaties. Elke generatie heeft fouten gemaakt en daar moeten ze nu uit leren en vooral aanvaarden. Elk personage wordt goed uitgediept. Ook in het bijzonder Emily. Dingen die in het verleden gebeurd zijn en die ze nu op deze zoektocht ook een plaats moet geven.

De auteur geeft ook historische feiten weer over WOII in de USA. Ik was verbaasd om te lezen dat er zoveel Duitse krijgsgevangenen waren die in de USA verbleven. Deze historische samenvatting was dan ook heel interessant om te lezen. Dit boek omvat zoveel emotionele elementen zoals haat, bitterheid en wrok maar nog meer zijn het de schuldgevoelens, vergiffenis, familiebanden, leed en spijt die centraal staan in dit boek.

Beoordeling

Melissa; Ik vond het boek, zoals ik eerder gezegd heb, heel mooi om te lezen. Het leest vlot, is mooi geschreven en er zitten ook niet veel moeilijke woorden in. Het aantal personages is beperkt, waardoor je ook wel mee blijft in het verhaal. Je kan op iedereen een gezicht kleven hoe ze er net uitzien. Ook de omgeving waar alles zich afspeelt is mooi beschreven. Als je je verbeelding op volle toeren laat draaien, bevind je jezelf in de omgeving van de Tweede Wereldoorlog en kan je je een beetje voorstellen hoe de personages zich voelden. Hoe ze moesten omgaan met verdriet, met elkaar graag zien, familie afgeven, familie verliezen, vrienden verliezen … Met veel plezier geschreven 4 ***** Zeer goed!!!

Izabella; Het verhaal van Emily neemt je mee maar bevat wel veel clichés en wordt vooral naar het einde toe wat voorspelbaar. De schrijfster heeft een prettige schrijfstijl en je zit direct in het verhaal, het zou nog interessanter geweest zijn als de verhaallijn in het verleden wat meer uitgediept zou zijn. Hoe was het leven in de kampen? Ook was het verboden contact te hebben met de bevolking. Hoe kwam dit tot stand en hoe stond men hier tegenover? Nu is het vooral een mooi geschreven roman. Ik geef dit boek 3 mooie sterren

Nancy; Het is een verhaal dat ons meeneemt naar Europa, de USA en ook een zoektocht naar een verloren familielid maar ook bij henzelf en dit gaat niet zonder slag of stoot. Elk personage komt zichzelf tegen en dat is heel confronterend!

Een ontroerend verhaal over familiebanden en ik wilde per se weten waar het schilderij nu vandaan kwam. Al wie van historische fictie houdt gaat zeker van dit boek genieten! 4 sterren







Geen opmerkingen: