maandag 17 april 2017

'Een zomer' - Tineke Beishuizen


Genre: roman
Uitgever: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026336737
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 267
Uitgave: april 2017 


Met dank aan Ambo|Anthos voor het recensie-exemplaar


Tineke Beishuizen heeft al een tiental boeken op haar naam waarvan vooral maar niet alleen het als roman aangeprezen maar veeleer een psychologische thriller zijnde “Dood door schuld” (2007) diepe indruk maakte.
Met haar nieuwe boek “Een zomer” bewijst Tineke wederom het romangenre tot in de puntjes te beheersen.

Dierenarts Lennart en lerares Bente leiden met hun puberzonen Lars en Ole ogenschijnlijk een gelukkig leven. Maar daar komen steeds meer barstjes in als de ouders na een kampeervakantie in Frankrijk hun twee zonen tegen de zin van Bente op de camping achterlaten omdat zij nog een week langer willen blijven. De quote “Vaders willen dat hun zonen plezier hebben, moeders willen dat ze veilig zijn” is even herkenbaar als spreekwoordelijk voor dit dilemma.
Als de ouders weer thuis zijn en hun gewone leven weer oppakken, komen de overpeinzingen over geluk en problemen als vanzelf op. In het verleden is het leven van vooral Lennart al door een groot drama getekend.


Waar Lennart het druk heeft met zijn werk, krijgt Bente steeds meer het gevoel dat het mooie leven haar en hun ontglipt. Dat wordt sterk gevoed door een vreselijke gebeurtenis rond een bijzondere leerling bij wie ze zich sterk betrokken voelt.
Dan vinden er vrijwel gelijktijdig twee grote drama’s plaats die Lennart en Bente acuut voor een immens keuzeprobleem stellen. Met kunst- en vliegwerk wordt een evenwicht gevonden dat in het geheel geen balans blijkt te zijn. Hun relatie wordt danig op de proef gesteld. Waar eindigt het als zoveel problemen tegelijk opdoemen?

Beishuizen schrijft in een prachtige vloeiende stijl met veel gevoel voor sfeertekeningen. Haar woordgebruik is voorbeeldig en het boek is foutloos, een compliment waard. De schrijfster heeft met “Een zomer” een mooi verhaal neergezet met psychologische diepgang. De karakters komen volledig tot ontwikkeling. De lezer voelt mee met hun zielenroerselen, problemen en momenten van geluk en ellende. Maar krijgt ook gevoelens van mededogen, verontwaardiging, boosheid over onverantwoord handelen, en nog veel meer.

Wat er in dit boek gebeurt, kan eenieder zomaar overkomen. Het ligt allemaal dicht tegen het leven van alledag aan. En Tineke beschrijft het treffend met gedoseerde emotie.

“Een zomer” van Tineke Beishuizen is zeer lezenswaardig en krijgt vier stralende sterren.


       


Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: