vrijdag 14 april 2017

‘Het Brussel syndroom’ – Raf Vermeiren & Marc Buelens


Genre: literaire thriller
Uitgever: Houtekiet
ISBN: 9789089245526
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 288
Uitgave: maart 2017

Met dank aan Uitgeverij Houtekiet voor dit recensie-exemplaar.

Over de auteur
Marc Buelens is professor emeritus aan Vlerick Business School en columnist bij het financieel-economisch weekblad Trends. In 2015 ontving hij de Acco-prijs Psycholoog van het Jaar. Hij woont sinds 2014 in Londen. Na vijftien non-fictie boeken schrijft hij zijn eerste thriller.

Zijn schoonbroer Raf Vermeiren werkte zeven jaar in de Brusselse Wetstraat en voelde dagelijks het kloppend hart van de politiek. Hij was adviseur van een partijvoorzitter en verschillende ministers. Hij woont sinds 2011 nabij Genève. Dit is zijn tweede thriller.

Achterflap
Zij is een bekende Europa-journaliste. Hij een Brits toponderhandelaar. Samen met de kersverse Europese president krijgen ze een vreemd ultimatum. Wanneer zes eurocommissarissen gelijktijdig worden ontvoerd, moet het trio verplicht samenwerken. Zij is haar bewegingsvrijheid kwijt. Hij is gewoon om met de duivel te onderhandelen. De president zit verstrikt in het Europese machtsweb.
De ontvoerders bespelen de media met perfect geregisseerde onthullingen. Is de journaliste een marionet in de manipulatieve handen van de ontvoerders? Wat verbergt de Britse onderhandelaar? Welk spel speelt de Europese president? Wat zijn de motieven van de Britse politica die onverwacht de Europese publieke opinie op haar hand krijgt? Was de brexit maar een eerste stap in een alomvattend destructief plan?

De triomfboog van het Jubelpark in Brussel siert de cover. Een zeer toepasselijk en herkenbaar beeld in Brussel. Hierachter gaat een verhaal schuil over de hedendaagse politiek en de bijhorende intriges, machtspelletjes en geheimen. Het is duidelijk dat het verhaal zich in Brussel, het hart van Europa afspeelt.


Ieder hoofdstuk wordt verteld vanuit het perspectief van één van de hoofdpersonages. Dit geeft een zeer aangename wisselwerking. Je voelt als lezer hoe de personages denken en voelen, maar ook de onderlinge wisselwerking en de onderlinge spanningen. Hierdoor bouwt het verhaal zich op door middel van korte hoofdstukken. Dit heeft een zeer positieve invloed op de opbouw en het verloop van het verhaal.

Maar je moet als lezer ook goed je aandacht erbij houden, aangezien de ik- persoon steeds wisselt, ook duurde het even voor de verschillende namen van de personages een plaats hadden gevonden. Zeker in het begin moest ik af en toe een aantal pagina’s terugbladeren om het overzicht te behouden. 
Het is een verhaal van machtsgebruik, van politieke spelletjes, van onrust, van manipulatie. Het is zeer duidelijk dat de schrijvers van wanten weten. De lijn tussen fictie en realiteit is soms zeer dun.

Het is echter geen boek waardoor je op het puntje van je stoel gaat zitten van de spanning. Langs de andere kant word je wel telkens opnieuw verrast door opmerkelijke situaties en ‘politiek correcte’ oplossingen hiervoor. De auteurs zijn erin geslaagd om met kennis van zaken een sterk verhaal neer te schrijven over intriges, machtsmisbruik en het verliezen van vertrouwen. Doorheen het boek merk je wel dat de auteurs soms nog op zoek zijn naar het juiste perspectief. Er is een aanzienlijk verschil in het level van detail tussen de eerste en de laatste hoofdstukken. In het begin verliezen ze zich soms in een teveel aan detail, terwijl, naar mijn gevoel, het einde wat gedetailleerder had gemogen.

De ontknoping ligt dan weer helemaal in de lijn van de verwachting. Een verrassend maar politiek einde. Vol verwachting kijk ik uit naar een volgend boek van dit schrijversduo. Ik geef het boek 3 sterren.

Peggy Van Aert - recensente De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: