woensdag 5 april 2017

'Internet verandert alles' - Regien Wiggers


Genre: non-fictie
Uitgever: Aspekt
ISBN: 9789463380768
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 196
Uitgave: 2016 


Met dank aan Regien Wiggers voor het recensie-exemplaar


In het handzame boek “Internet verandert alles” beschrijft webredacteur Regien Wiggers het ontstaan, de evolutie en de mogelijke toekomst van het internet en zijn toepassingen. Op een toegankelijke wijze wordt de algemene kennis die menig lezer al heeft over dit onderwerp, verbreed en uitgediept. Er is aandacht voor vele zaken die rechtstreeks of indirect met het internet samenhangen. Het internet heeft een ongekende invloed op ons eigen dagelijkse leven, maar ook op bijvoorbeeld de overheid, de fysieke en digitale commercie, de journalistiek en de privacy.

Wiggers heeft een soepele schrijfstijl waarmee zij een voor sommige lezers toch nog wat weerbarstig terrein op instructieve en leesbare wijze openlegt. Het boek geeft een tamelijk volledig beeld van de toepassingen van het internet en is daarmee een praktische gids voor hen die eens een deelonderwerp willen naslaan.

Weliswaar zal aan de digitaal onderlegde lezer veel van de inhoud wel bekend zijn, het laatste hoofdstuk met de titel “Veranderingen in ons brein” is een openbaring inzake de gevaren die internet voor de individuele mens met zich meebrengt bij het functioneren van het menselijke brein. Het is soms bijna angstwekkend, en de lezer zal zeker bij zichzelf te rade gaan teneinde de dreigende gevolgen waar mogelijk te ontlopen. Woorden als “concentratieproblemen”, “vermindering van het lange termijn geheugen” en “digitale dementie” doen alarmbellen afgaan.

Het waarderen in sterren van een boek als dit is onbegonnen werk. Het is gewoonweg een aanrader voor eenieder die de digitale wereld nog niet meer dan oppervlakkig kent en er meer tot en met het fijne van wil weten.  

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: