maandag 24 april 2017

'Kleine doden' - Emma Flint


Genre: thriller
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789044537109
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 344
Uitgave: april 2017 


Met dank aan Uitgeverij De Geus voor het recensie-exemplaar


Het verhaal in “Kleine doden” van de Engelse schrijfster Emma Flint speelt zich af in 1965. Het is gebaseerd op een “true crime case”, namelijk de rechtszaak in de VS tegen Alice Crimmins, die in 1965 beschuldigd werd van moord op haar kinderen, en ook werd veroordeeld.

Ruth Malone heeft twee jonge kinderen, Cindy en Frankie. Haar man Frank heeft haar verlaten, onder meer omdat hij niet tegen de nogal vrije levenswandel van Ruth kan. Zij werkt als serveerster, drinkt (te) veel, kleedt zich verleidelijk en papt voortdurend aan met andere mannen.
Op een avond verdwijnen haar beide kinderen op mysterieuze wijze. Als Cindy korte tijd later dood wordt gevonden komt de geruchtenmachine in de buurt meteen op gang. Heeft Ruth haar kinderen omgebracht om haar handen vrij te hebben voor haar losbandige leven?
Het politieonderzoek wordt geleid door brigadier Devlin. De onervaren journalist Pete Wonicke van de Herald krijgt de zaak ter verslaggeving toegespeeld omdat zijn meer ervaren collega niet beschikbaar is. De cynische en harde hoofdredacteur Friedmann maakt het Pete niet gemakkelijk. Maar deze bijt zich als een terriër in de zaak vast. Aanvankelijk boekt hij met zijn artikelen journalistieke successen, maar dan wordt de zaak vanuit de krant bezien minder interessant. Het verhaal eindigt met een verrassende maar wel enigszins voorspelbare ontknoping.

Emma Flint heeft een vlotte pen met veel gevoel voor sfeertekeningen. Het jarenzestiggevoel komt goed uit de verf in het boek. De losbandige levensstijl van Ruth leidt tot hypocrisie in haar omgeving. En die dreigt zich tegen haar te keren, een proces dat Flint haarfijn beschrijft. De belangrijkste karakters komen mooi tot leven waardoor de lezer een goed beeld krijgt van de gebeurtenissen en de mogelijke drijfveren. De spanning blijft veelal onderhuids. De lezer vraagt zich regelmatig af hoe het nu écht zit. Dat is zowel de kracht als de zwakte van het verhaal. Het is allemaal een beetje voorspelbaar, of toch niet?

Het boek is foutloos, en dat is een compliment waard. Ook heden ten dage komt dat zelden voor. “Kleine doden” is een lezenswaardig boek maar de lezer moet geen tenenkrommende spanning verwachten.

Het boek krijgt drie krachtig stralende sterren die gewoonweg staan voor een goed boek.  

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: