woensdag 19 april 2017

Leesclub 'Blankenberge Blues' - Pieter Aspe & Koen StrobbeLeesclub
'Blankenberge Blues'

Pieter Aspe
&
Koen StrobbeDe auteurs

Pieter Aspe, Vlaanderens meest gelezen misdaadauteur in binnen- en buitenland, debuteerde in 1995 met Het vierkant van de wraak, zijn allereerste ‘Van In’. Na zelf zowat alle thrillerprijzen in de wacht gesleept te hebben, heeft Pieter Aspe nu zijn eigen prijs voor beginnend schrijftalent: de Aspe Award.

Koen Strobbe, laureaat van de Aspe Award 2015, is wijnbouwer in de Provence en schreef met Kruis en munt zijn allereerste adembenemende thriller.

Aan de winterse kust smeedt een bont allegaartje van mensen een niet-alledaags complot nadat een van hen een aangespoelde potvis vond. In het dode dier zien ze namelijk een unieke kans om rijk te worden. In de darmen van een potvis zit immers amber, een goedje waarvoor de parfumindustrie veel geld veil heeft. Spijtig detail: een aangespoelde walvis opensnijden is bij wet verboden. De bende kan echter niet aan de lokroep van het grote geld weerstaan en besluit op zoek te gaan naar een koper in het illegale circuit. Langzaam maar zeker komen alle spelers in het verhaal zichzelf tegen en wordt de finale confrontatie met de professionele misdaad onvermijdelijk. Blankenberge blues is een spannend verhaal, doorspekt met milde, soms wat zwarte humor. De roman speelt zich af in een soort twilightzone: de kust zoals maar weinigen ze kennen, wanneer de zomer, de zon en de toeristen verdwenen zijn.

Lezers: Chrisje Stultiens, Ilse Blanckaert, Stefanie Claessens, Dirk De Wolf en Nick Evrard.

Wat zijn hun verwachtingen van 'Blankenberge Blues' en hoe vinden zij de cover?

Chrisje: Ik heb Pieter Aspe nog nooit gelezen. Een mooie kans om in één klap 2 schrijvers te ontdekken. Top dat het verhaal zich aan 'het zeetje' afspeelt. En een aangespoelde potvis... hoe inventief! De cover is zinderend - spannend - wat zielig ook - onheilspellend - dramatisch.

Ilse: Ik verwacht vooral spanning en een goed geschreven, interessant verhaal. En ik verwacht toch ook wat bij te leren. Dat een stofje uit de darmen van potvissen wordt gebruikt om parfums te maken, daar had ik nog nooit van gehoord, dus ik hoop hier toch meer over te weten te komen. Interessant wel. Het is een mooie cover met een mooie foto die echt bij het verhaal past. Een beetje mysterieus en er gaat een dreigend sfeertje van uit.

Stefanie: Ik ben heel erg benieuwd. Aspe is toch onze Belgische trots. Ik geloof dat de andere auteur tweede laureaat was in de eerste 'Aspe Award'. Ben dol op dit genre! De cover vertelt mij dat het spannend gaat worden.

Dirk: Ik verwacht een thriller met het gevoel "het is iets nieuw"! Voor mij schets de cover de beginscene van het verhaal: "Een nachtelijke ontmoeting met een potvis".

Nick: Ik heb de korte inhoud al eens gelezen en ben wel enthousiast. Ik ben wel een fan van Aspe dus verwacht een spannend verhaal in een mooie setting. Strobbe ken ik van "Kruis en munt". Oog voor detail en spanning. Lijkt me een mooie combinatie. Benieuwd!! Een passende cover: Donker, mysterieus en dreigend. De potvis waarmee alles begint.Geen opmerkingen: