dinsdag 18 april 2017

‘Restafval’ – Katrien Van Effelterre

 
Genre: thriller
Uitgever: AquaZZ
ISBN: 978 94 91897 86 3
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 350
Uitgave: april 2017

Met dank aan Katrien Van Effelterre voor deze recensie exemplaren.

Duo recensie Charles Kuijpers met Nancy De Brucker.


Samenvatting van het verhaal

Charles; De op 20 april 2016 verschenen thriller “Levend aas” van Katrien Van Effelterre (4*) eindigde met een rasechte cliffhanger:

“Bij jou heb ik ontdekt wat liefde is.”
Het blijft enkele seconden stil.
“Mag ik je mijn verhaal vertellen, Pat? “
“Oké”, zegt ze zachtjes.

En inderdaad, deze passage blijkt een vervolg te hebben gekregen in de nieuwe thriller “Restafval”. Ook in dit verhaal is de hoofdrol weggelegd voor politievrouw Patricia Rodiers en haar (aankomende) partner Marnix Veldkamp die ze op zo bijzondere wijze ontmoette in het vorige boek. Ook politiechef Guido Sanders en Patricia’s soms weerbarstige collega Xavier Verbiest verschijnen weer ten tonele.
Het verhaal begint met een brute misdaad.

Nancy; Rebecca Hoeylaert wordt op haar werk opgebeld van de crèche waar haar driejarige dochtertje ziek blijkt te zijn en er wordt gevraagd om het meisje te komen ophalen. Als ze aankomt wordt ze doodgeschoten op de parking. Een medewerkster van het kinderdagverblijf vindt kort daarna het levenloze lichaam.

Charles; De jonge moeder Rebecca Hoeylaert wordt op haar werk in een afkickkliniek gebeld door het kinderdagverblijf met het verzoek direct haar ziek geworden dochtertje Amélie op te halen. Bij aankomst op het parkeerterrein bij het kinderdagverblijf wordt Rebecca doodgeschoten met een precisieschot in het voorhoofd.

Nancy; Patricia Rodiers en haar team worden opgeroepen en staan verwonderd van de werkwijze van de moordenaar. Het lijkt een heel efficiënte moord te zijn en als de echtgenoot later nog een brief met een teken in zijn brievenbus vindt tasten de rechercheurs in het duister.

Charles; Deze gebeurtenis is het begin van een serie moorden waarvan de meeste een onderling verband lijken te hebben. Maar welk verband blijft lange tijd duister. Het onderzoeksteam krijgt mede met behulp van Marnix die zich ontwikkelt als profiler, allengs grip op de zaak doch het vinden van concrete aanwijzingen over de dader blijkt uitermate lastig omdat deze een gehaaide modus operandi heeft. De tamelijk bijzondere moordmethode speelt daarbij ook een rol. Diverse interessante personages spelen een rol in het verhaal. Ter wille van het vermijden van spoilers kan daar verder weinig over worden gezegd.

Nancy; Kort daarna wordt er een tweede moord gepleegd, zelfde modus operandi en Patricia en haar collega’s moeten met spoed uitdokteren wat het motief van de dader kan zijn want het ziet ernaar uit dat deze moordenaar een missie te vervullen heeft! Met de hulp van Marnix Veldkamp moeten ze deze moordenaar zien te vinden.

Conclusie

Charles; Katrien Van Effelterre heeft een vloeiende schrijfstijl waardoor je het verhaal moeiteloos en met plezier leest. De plot is creatief bedacht en goed uitgewerkt zij het dat de wijze waarop de dader uiteindelijk in het vizier komt, nogal opmerkelijk is. Temeer omdat de meningen binnen het onderzoeksteam niet gelijkluidend zijn, lijkt er aanvankelijk sprake te zijn van een tunnelvisie, doch dat blijkt uiteindelijk niet zo te zijn.

Nancy; ‘Restafval’ is het tweede boek in de misdaadserie van Katrien Van Effelterre. Hoofdpersonages zijn wederom Patricia Rodiers en haar team van de recherche in Genk. Samen met Marnix beginnen ze hun onderzoek. Naarmate de moorden vorderen wordt het ook gruwelijker. Maar Patricia stuit op iets wat de moorden met elkaar in verband houdt.

Charles; De hoofdstukken zijn veelal kort, en dat maakt het lezen tot ware ontspanning. Het boek is foutloos en dat is een compliment waard. Zulks komt ook in de huidige tijd van spellingcontrollers en andere correctiemiddelen minder vaak voor dan men zou denken.

Nancy; Katrien heeft een thema gekozen wat de wenkbrauwen doet fronsen. Ik ken een deel van de materie maar er was een deel bij waar ik nog nooit van gehoord had. De auteur heeft met dit onderwerp een boeiend verhaal geschreven en in hoeverre gaan de mensen daarin mee? Het gaat hier over deontologische kwesties en is het verantwoord? En nog meer, waar liggen de grenzen?? Het verhaal zit ingenieus in elkaar en is een aanrader om te lezen.

Charles; In het verhaal komen diverse typisch Vlaamse woorden en uitdrukkingen voor die vrijwel steeds voor de Nederlandse lezer direct duidelijk zijn. “Het is tijd om de violen gelijk te stemmen” en “V zag er geen graten in” zijn twee van de vele voorbeelden. Charmant taalgebruik!

Nancy; De titel van het boek laat je in het ongewisse en na een paar hoofdstukken denk je te weten waarover het gaat. De auteur geeft dan met mondjesmaat mee waar het teken voor staat en pas op het einde wordt de titel uit de doeken gedaan. Ook de cover maakte me nieuwsgierig wat de links zijn, namelijk de titel en een bepaald deel van de foto die erop staat afgebeeld.

Charles; Het verhaal eindigt met een spetterende ontknoping. De beweegredenen van de meedogenloze dader zijn heel speciaal, zoals dat natuurlijk wel vaker het geval is bij psychopathische seriemoordenaars. Maar de plot van “Restafval” munt zeker uit in originaliteit. Dat heeft voor sommige lezers mogelijk ook een keerzijde, omdat het gevoel dat het allemaal net iets te vergezocht is, af en toe opkomt.

Nancy; Katrien heeft een voortreffelijke schrijfstijl en wie ‘Levend aas’ heeft gelezen weet wat Patricia Rodiers is overkomen. We volgen in aparte hoofdstukken hoe het nu verder gaat tussen haar en Marnix. Er zijn drie verhaallijnen en Katrien heeft dit mooi kunnen verweven. De plot vond ik heel goed bedacht en tijdens het lezen heeft ze me ook op het verkeerde been gezet. Je bent geboeid van het begin tot het einde en het is een origineel verhaal.

Charles; De persoonlijke ontwikkeling van enkele personages krijgt gepaste aandacht. Vooral de wederwaardigheden van Patricia en Marnix zijn aardig om te lezen. De veelvuldige seks in het boek zal niet iedere lezer bekoren. Het lijkt welhaast of de schrijfster is meegezogen in de algemene veronderstelling dat boeken zonder seks niet verkopen. Op bepaalde momenten wordt de lezer bekropen door een gedachte als “o jee, daar gaan ze alweer”. Het moet gezegd zijn dat de liefdesescapades beschaafd zijn beschreven. Gelukkig komen er geen schuttingwoorden aan te pas. Maar er is wel sprake van een overdosis die de waardering beïnvloedde. De betekenis van de titel in het verhaal is lange tijd een raadsel doch bij de ontboezemingen van de dader wordt alles duidelijk.

Nancy; Enige minpuntjes zijn dat er teveel bepaalde scènes zijn tussen Patricia en Marnix. Dit was voor mij een beetje teveel van het goede en het haalde het verhaal wat naar beneden. Ook hun gedrag naar elkaar toe had voor mij iets puberachtigs en op sommige momenten is er geen verschil tussen werk en privé. Ook het kleine lettertype vond ik niet zo aangenaam om te lezen.

Beoordeling

Charles; “Restafval” krijgt drie sterren die overigens nog steeds staan voor een goed boek. Als er halfjes worden gegeven –normaliter niet maar bij twijfel wel- dan zouden het er 3,5 zijn.

Nancy; Dit gezegd zijnde heeft Katrien mij wederom verrast met een geweldige thriller waarvan je ook stil blijft staan bij het onderwerp. Vele thrillerliefhebbers zullen zeker genieten van dit tweede deel. ‘Restafval’ is een noemenswaardige thriller! 4 sterren


Geen opmerkingen: