vrijdag 7 april 2017

'Yin en Yang' - Nienke Pool en Ingrid van der Knaap


Genre: jeugdboek
Uitgever: Droomvallei
ISBN: onbekend
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 53
Uitgave: maart 2017

Dank aan Nienke Pool en Droomvallei voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Ga mee op reis naar het oude China!
‘Komt de hele wereld uit een ei?’ vroeg ik ongelovig. Mijn moeder lachte terwijl ze gouden linten in mijn lange, zwarte haren vlocht. ‘Ja lieverd, Yin en Yang kwamen ooit uit een reusachtig ei. Alles zat vroeger door elkaar, de wereld bestond nog helemaal niet en er waren zelfs geen mensen.’ Ik wist dat het mooiste stukje van het verhaal nog moest komen. ‘Bestond China niet en was de Goddelijke keizer er zelfs nog niet? Zaten we echt met z’n allen in een ei?’ Ik trok vol gespeelde verbazing mijn smalle wenkbrauwen op. ‘Dat was dan behoorlijk dringen geblazen.’
Een prachtig boek voor kinderen die meer willen weten over de oude culturen.

Opvallend is de cover, die is ronduit prachtig, kleurrijk en typisch Aziatisch. De flaptekst zet meteen de toon en doet humoristisch aan, leuk! De inleidende tekst op het boek creëert vervolgens een bepaalde verwachting en dat is die van een leerzaam verhaal in een geschiedenis-achtige sfeer voor kinderen, maar een leeftijd staat er niet bij. Het etiket ‘cultuurhistorische reeks’ bevestigt dat nog eens.De titel ‘Yin en Yang’ zal velen tot de verbeelding spreken. Het is een herkenbare titel, want wie heeft er nog nooit van Yin & Yang gehoord? Maar wat betekent het precies? In korte hoofdstukken behandelt Pool diverse zaken. Ze haalt het ontstaan van de wereld aan maar ook de gewoontes op relationeel vlak en typische Chinese gewoontes komen ter sprake. De invalshoek waarvoor Pool heeft gekozen is ronduit verrassend te noemen. Eenmaal aan het lezen doet het verhaal dan ook allesbehalve ‘kinderboek-achtig’ aan. Een hoofdstuk met de titel ‘Vrouw Nummer Vier vindt vader een oude viezerik’ doet wel verbazen. Je kunt gerust spreken dat Pool kiest voor een andere benadering dan verwacht. Ze heeft vanuit het personage Mayka-Ling geschreven, een jong meisje dat samen met haar moeder in de yamen van haar vader woont met meer dan twintig broers en zusjes. Geheel in de traditie van toen heeft vader meerdere vrouwen en bijvrouwen. De rol van de vrouw, die van onderdanige, mag geen verrassing zijn. Dit laat zien hoe men o.a. in het oude China leefde en dat behoort tot het leerzame van dit verhaal. Het op een afschuwelijke manier klein houden van de vrouwenvoeten, een zeer pijnlijk en vrouwonvriendelijk fenomeen, haalt Pool mooi aan want dat is soms nog steeds de gewoonte. Waar we tijdens het lezen wel wat moeite mee hadden waren de nogal beeldende beschrijvingen die soms werden gehanteerd. Dat vader zijn onwillige vrouw bezoekt in de nacht en de beeldende beschrijving van een castratie bij een man viel hier niet in goede aarde en naar mijn mening voegt dat aan het educatieve aspect niet zoveel toe. Daarbij moet je je afvragen of dat geschikt is in een kinderboek, je kunt het ook té beeldend beschrijven. Als volwassene kun je er wel om lachen maar ja, dat is niet de doelgroep.

Het is niet altijd duidelijk of Pool nu een echt kinderboek heeft willen schrijven of een boek voor de oudere jeugd die al wat meer kan relativeren. En is die materie geschikt voor een dusdanig dun, educatief boekje? Er is zoveel te vertellen over de rijke geschiedenis in China, en dat pakt ze met vlagen ook echt wel vast, maar het gevoel dat Pool teveel heeft willen vertellen deed regelmatig zijn intrede. En dus komt het educatieve niet volledig uit de verf, en dat is bijzonder jammer want je proeft duidelijk de kennis en humor in het geheel. Het was allemaal net wat beter tot zijn recht gekomen als er andere keuzes waren gemaakt. Minder verschillende onderwerpen en meer verdieping. Dat valt ook beter bij de jeugd. Had er desnoods een reeks van gemaakt, inspiratie genoeg lijkt mij. De nakomelingen van de Ba Xian en dat geschiedenisaspect bijvoorbeeld, dát werd hier echt als geweldig ervaren, dat spreekt aan. Pool beschikt over de kunst om humor en kennis te combineren en daar zou ze meer nadruk op moeten leggen. Haar schrijfstijl is ook echt vlot en beeldend, het leest bijzonder lekker weg.

Dit verhaal werd door mijn 12-jarige dochter als leerzaam en interessant ervaren. Ze heeft sowieso belangstelling voor geschiedenis én Azië. Maar ze is ook kritisch: “Jammer dat de plaatjes binnen niet in kleur zijn, de tekeningen zijn heel erg mooi maar de binnenkant is wel wat saai”. Ze moest heel erg lachen om Long, de Ba Xian, en ze vond het jammer dat daar niet een grotere rol voor was weggelegd. En eerlijk gezegd vond ik dat ook.

3 sterren
Tess & Patrice

N.a.v. de winactie is de winnaar geloot en dat is Inge Brunnekreef, het boek komt zsm jouw kant uit!

Geen opmerkingen: