vrijdag 5 mei 2017

'Bloedlijn' - Marc Peirs

Genre: politieroman
Uitgever: WPG Uitgevers België/Manteau
ISBN: 978 90 223 3336 5
Aantal pagina's: 266
Uitgave: paperback
Verschijningsdatum: maart 2017

Met dank aan WPG Uitgevers België/Manteau voor dit recensie-exemplaar.

Over de auteur

Marc Peirs (°1966) volgt voor VRT Nieuws Polen en Latijns-Amerika. Sinds begin 2016 woont hij met zijn Poolse echtgenote en hun twee kinderen deeltijds in Polen. Maar voor zijn thrillerdebuut 'Het kwalijke geheugen' keerde hij terug naar zijn roots in Kluisbergen en Oudenaarde. Hij woonde vijfentwintig jaar in Gent en bracht vele vakanties in Knokke door. Dat zijn ook de plaatsen waar 'Bloedlijn' zich afspeelt.

Achterflap

Kort voor de parlementsverkiezingen wordt het land opgeschrikt door een bloedbad. De dader heeft het gemunt op de jetset in Knokke. Wat lijkt op een gruwelijke strafexpeditie tegen een stel rijkelui dreigt te ontaarden in een frontale aanval op het regime, dat wankelt als een kaartenhuisje. Politieke mechanismen worden ontmaskerd, de macht van het geld verkruimelt. Op de schouders van commissaris Victor Vansina rust de taak om de moorden op te lossen, en snel. Tussen Gent en Knokke loopt een lijn van bloed en raadsels. Staat Vansina tegenover een losgeslagen individu, of schuilt er een duivels plan achter de reeks moorden? Tegelijkertijd kraakt het team van de commissaris in zijn voegen. Zelf worstelt hij met demonen die te maken hebben met geld en seks.


Een viertal weken voor de verkiezingen heeft Pieter Decabooter - Oost-Vlaams liberaal en premier - zijn speech gehouden waarin hij meedeelt dat hij de economische groei een boost wil geven: Vastgoedgroep De Wave, gevestigd in Knokke, gaat naar de beurs. Dit zou voor de economie een zeer gunstig evolutie moeten worden en voor Decabooter een opening voor de opvolging van zichzelf als premier. De Wave start goed, maar dan gebeurt het onvoorstelbare. Knokke wordt getroffen door een reeks moorden, gruwelijke moorden op bekende Belgen. Knokke loopt leeg en de aandelen van De Wave zakken drastisch. Decabooter kan het niet geloven en ziet zijn hele imperium als een kaartenhuisje in elkaar zakken.

Het team van Commissaris Victor Vansina, dat met het onderzoek naar de moorden belast is, draait vierkant. Iedereen kampt met zijn eigen problemen en hoewel bij elk van de slachtoffers een tekst aangetroffen wordt, schiet het onderzoek niet op. Bovendien wordt Vansina op de hielen gezeten door de nieuwe korpschef. Als Vansina denkt het te weten en zijn theorie aan zijn team voorlegt is niemand het met hem eens. En toch voelt hij dat hij in de juiste richting zit... of toch niet?

   
Peirs zorgt ervoor dat je vanaf pagina één meegesleurd wordt in het verhaal. Het is toegankelijk geschreven, vlotte schrijfstijl en deels herkenbaar. Dat zorgt ervoor dat het verhaal erg beeldend weergegeven wordt. De karakters zijn goed uitgewerkt en je weet welk vlees je in de kuip hebt. Peirs weet vanaf hoofdstuk één een degout op te wekken naar Decabooter. Een omhooggevallen premier die in recordtempo naar de top van zijn partij doorgestoten is en die iedereen naar zijn pijpen laat dansen. Zijn broer Henrik, die gouverneur is kan daar van meespreken. Het is Pieter die bepaalt!

"De juiste partij? Die welke het doel dient. Mijn doel"

De opbouw naar de plot is fraai. Een clever staaltje schrijfwerk opgesmukt met de nodige humor. Ondanks de vele namen en de verschillende verhaallijnen raak je het spoor niet bijster. De vragen die je constant bezighouden, zijn 'wie heeft het gedaan' en 'waar komt alles samen'? Peirs laat de lezer lang in het ongewisse. Je hebt er letterlijk het raden naar wie achter de moorden zit en de ontknoping is meer dan verrassend.

Het mag gezegd dat het verhaal typisch Belgisch is qua setting, politiek en schrijfstijl. Ik denk niet dat ze in Nederland al ooit gehoord hebben van 'de tsjeven en de sossen' of van een 'loden pardessus'. Het klinkt in ieder geval geweldig en doet niets af aan het verhaal. Hoewel 'Bloedlijn' fictief is, gekruid met waarachtige informatie zoals de auteur aanhaalt in zijn nawoord, is er toch de voelbare boodschap dat het hogerhand een pot nat is. De een houdt de ander 'netjes' de hand boven het hoofd.

'Bloedlijn' is een aangenaam boek, de personages zijn goed uitgewerkt, over de plot is nagedacht en die is ijzersterk opgebouwd. Dit is een politieroman die je verschillende uurtjes leesplezier verschaft met een onderhuidse spanning en warme genegenheid voor Vansina, waardoor je wilt verder lezen. 4 sterren!

Karin - Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: