woensdag 31 mei 2017

'Kortsluiting' - Christine Bols


Genre: thriller
Uitgever: aquaZZ
ISBN: 9789491897948
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 312
Uitgave: 2017 


Met dank aan Uitgeverij aquaZZ voor het recensie-exemplaar

De Vlaamse auteur Christine Bols begon pas op latere leeftijd thrillers te schrijven. Haar eersteling “Vrouwen van Corvallis” rolde in 2012 van de persen toen de schrijfster 62 jaar was. In 2014 smaakte “Waverly” met een waardering van vier sterren al naar meer.   
Recentelijk verscheen de alweer vijfde thriller van Christine getiteld “Kortsluiting”. De hoofdpersoon tevens ik-figuur presenteert zich in de eerste zinnen van het boek als volgt:

“Mijn naam is Mark Devos. Ik ben vrijgezel. Niet door eigen keuze, maar bij gebrek aan vrouwelijke belangstelling.”

Mark is het schoolvoorbeeld van een loser die zijn eigen beperkingen uitvergroot. Na enkele weinig verheffende baantjes is hij zowaar ondernemer geworden. Mark exploiteert het zonnebankcentrum “Hawaï Sun” dat aanvankelijk aardig liep maar inmiddels door teruglopende klandizie financieel in zwaar weer verkeert. Een deel van het gebouw verhuurt hij aan Dick Willems die eigenaar is van een kapsalon.

Het noodlot slaat voor Mark toe als de vermogende Claire Nikolajev bij het nemen van een “zonnebad” wordt geëlektrocuteerd. Mark panikeert –zoals men dat in Vlaanderen zo mooi zegt- en moet in luttele seconden verregaande beslissingen nemen. Gedreven door de vrees voor bedrijfsschade en strafrechtelijke vervolging neemt hij een besluit dat geheel verkeerd uitpakt. 

Mark komt daardoor terecht in een onbeheersbare maalstroom van gebeurtenissen omdat hij de strekking van zijn daden niet volledig overziet.
De verdwijning van Claire wordt bij de politie gemeld door haar charmante dochter Rebecca die ook toenadering zoekt tot Mark. De fraai gestileerde politieagenten Hugo Sempels en Tom Vervaet gaan op onderzoek uit en stuiten daarbij al snel op Mark Devos temeer daar er in diens directe omgeving nog een dode valt. Ofschoon de intuïtie van de speurders zegt dat Mark meer weet van de verdwijning van mevrouw Nikolajev weet hij door creatieve fantasie vooralsnog het tij te keren. Gaandeweg raakt hij echter steeds verder verstrikt in zijn eigen leugens.

Juist als zijn privéleven opbloeit en hij zelfs een relatie met een mooie vrouw en een zoontje krijgt, valt hij alsnog door de mand. Maar de manier waarop is uitermate verrassend. Het verhaal neemt een draai die door de schrijfster zeer creatief is bedacht en uitgewerkt.

Christine Bols heeft een zeer vlotte pen. Haar schrijfstijl is vloeiend en helder, moeilijke woorden komen niet voorbij (al zal het woord “nadar” dat “dranghek” betekent, bij Nederlandse lezers niet bekend zijn) en het Vlaams is zoals zo vaak uiterst charmant en zeer begrijpelijk. De personages zijn goed uitgediept en komen voor de lezer echt tot leven. De omstandigheden en situaties zijn beeldend beschreven waardoor de lezer onstuitbaar het verhaal in wordt getrokken. De schrijfster heeft goed nagedacht over mogelijkheden en onmogelijkheden die in de beschreven situaties een rol spelen. Het verhaal neemt meermalen een verrassende wending en de plot aan het slot van het verhaal is van meesterlijk gehalte. Een onverwachte verrassing ten top!
Het boek is nagenoeg foutloos, en ook dat is een compliment waard. Nog steeds komt zulks opvallenderwijs niet vaak voor. Slechts enkele relatief kleine en onbelangrijke onwaarschijnlijkheden in het verhaal verhinderen een maximale waardering.
“Kortsluiting” is een zeer goede thriller die vier krachtig stralende sterren krijgt.  

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: