woensdag 17 mei 2017

Leesclub 'Hoofdzaak' - Mariska Overman


Genre: thriller 
Uitgever: De Crime Compagnie 
ISBN: 9789461092397 
Uitvoering: paperback 
Aantal pagina’s: 279 
Uitgave: 12 april 2017 

Dank aan De Crime Compagnie voor het mogelijk maken van deze leesclub.

Lezers: Dorry Vogels, Jellie de Vries, Francina Eijer-Epskamp.
Patrice heeft namens DPB de leesclub begeleid en deze groepsrecensie samengesteld.

Cover
Dorry: Op de cover drijft een dame in het zwart gekleed, zonder hoofd in het water. Mooie heldere kleuren en de tekst “Wie heeft deze lugubere moord op zijn geweten?” Mooie cover, als je het boek gelezen hebt, snap je de cover. Ik geef hem een 8.

Francina: Ik moest even nadenken over de cover. Ik dacht, wat heeft dat lijk in het water met het verhaal te maken. Blijkt dus dat haar hoofd ontbreekt. Ik was zelf voor een andere cover gegaan want het lijk in het water komt in het hele verhaal niet voor. Ik geef de cover een 6.

Jellie: Net als de titel van het boek is ook de cover van het boek dubbelzinnig. Dus wat dat betreft past dat erg goed bij elkaar. Een 7.

Samenvatting
Dorry: Als David gedoucht heeft en in de keuken komt, ligt daar een hoofd op tafel. “De ogen keken verrast de keuken in of ze die voor de eerste keer zag.” David is rechercheur, maar hij roept de hulp in van zijn oudere (half)zus Isabel. Isabel heeft twee jaar geleden na een heftige zaak, haar baan als rechercheur opgezegd. Nu is ze werkzaam in het mortuarium. Maar ze is bereid om David te helpen. Van wie is dat hoofd en waarom ligt dit op de keukentafel van David? En waar is het lichaam.

Francina: Het verhaal begint gelijk met een hoofd op de tafel van rechercheur David Nichols en roept natuurlijk gelijk vragen op. Specialist Postmortale zorg Isabel Dieudonné heeft twee jaar geleden haar werk als rechercheur vaarwel gezegd na een heftige zaak. Tot nu. Ze voegt zich toe aan het team dat onderzoek doet naar het hoofd dat gevonden is bij haar halfbroer David.

Dorry: Wanneer forensisch patholoog Harry Sluyter onderzoek pleegt op het hoofd, samen met Isabel die werkzaam is als postmortale zorgspecialist, doen ze een merkwaardige ontdekking. David durft niet terug naar huis en blijft bij Peter, de teamchef en tevens vriend.

Francina: Na de vondst van het hoofd gaat de schrijfster diep in op de achtergronden van David, Isabel en Lennette. Zo kom je te weten wat er speelt
tussen de drie personen en wat ze denken en voelen. Dit is een aanvulling op het hele verhaal.

Dorry: Hoofdzaak omvat een complexe zaak en daarnaast ook complexe familierelaties. Een rechercheteam met sympathieke personages die allemaal krachtig worden neergezet. Isabel maakte eerst ook deel uit van het rechercheteam, maar na een heftige gebeurtenis 2 jaar geleden is ze nu postmortaal zorgspecialist, een baan waar ze het prima naar haar zin heeft. Maar het gaat niet alleen over de zaak.

Francina: Door onderzoek komen ze steeds meer te weten over het hoofd en ook van wie het is. Er gaat bij niemand een belletje rinkelen. Niemand kent de persoon. Als er verder gegraven wordt, wordt er veel duidelijk en weten ze waar ze moeten zoeken.

Beoordeling
Dorry: Langzaam kom je meer te weten over Isabel en David, over hun relatie, en over hun jeugd, samen met hun zus Lennette. Een zus waarmee de verstandhouding niet zo goed is, een zus die hun jeugd anders heeft ervaren en daardoor wat afstand heeft genomen. Een zus die het allemaal anders ziet.

Francina: De verhouding tussen halfzus en halfbroer Isabel en David is erg goed. Er is nog een halfzus van David, Lennette. Ze hebben allemaal dezelfde moeder maar David is van een andere vader. De verhouding tussen David en Lennette is ronduit slecht te noemen.

Jellie: Ik heb al veel boeken gelezen waaronder ook veel thrillers, maar echt ik heb nog nooit een boek gelezen dat begon als dit boek. De eerste zin was en is een echte binnenkomer. Erg goed gedaan.

Conclusie
Dorry: Het is moeilijk om het boek weg te leggen, het blijft je boeien vanaf de eerste tot de laatste bladzijde. De plot was erg verrassend, ik zag het niet aankomen. Was echt een verrassing!

Francina: Het verhaal leest als een trein. Je wilt weten hoe het in elkaar zit en wie het gedaan heeft. De hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt wat het verhaal zeker ten goede kwam. De plot had ik zeker niet aan zien komen en was zeker verrassend.

Jellie: Ik moest in het eerste hoofdstuk even wennen aan haar schrijfstijl, maar daarna leest dit boek echt lekker weg. Mariska schrijft zeer gedetailleerd alsof je er zelf bij staat te kijken. Het einde van het boek is erg verrassend en zag ik niet aankomen.

Francina: Een goede verhaallijn en goed uitgewerkte personages maakten dit boek zeker de moeite waard. Ik hoop dat er een vervolg komt, zeker omdat er in het personage Isabel veel potentie zit. Alles bij elkaar geef ik dit boek 4 sterren.

Jellie: Ik lees zelf eigenlijk alleen maar buitenlandse thrillers en wilde graag eens een boek van een Nederlandse schrijfster lezen. Daarbij had ik van anderen al gehoord dat ze dit een goed debuut vonden en werd er nieuwsgierig naar. Ik geef dit boek 4 **** Hoofdzaak is een echte aanrader!

Dorry: De schrijfster weet alles goed te verwoorden en heeft een prettige schrijfstijl. Een prima debuut, smaakt naar meer. Daarom mijn beoordeling 5 *. Dorry: Ik was de gelukkige die dit boek mocht lezen. Bedankt hiervoor Boeken&Leesclub “De Perfecte Buren”.

Wil je nog meer weten over Mariska? Dat kan hoor!!
Je kunt haar volgen op haar Facebookpagina via deze link.
Mariska schreef recent ook een gastblog voor DPB. Hier vind je haar blog over debuteren.
En als je nog niet genoeg hebt dan vind je hier de recensie van Patrice over 'Hoofdzaak'.

Geen opmerkingen: