dinsdag 30 mei 2017

'Sterker door strijd' - Julie van Mol


Genre: roman
Uitgever: Palmslag
ISBN: 9789491773570
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 321
Uitgave: mei 2017 (2e druk) 


Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het recensie-exemplaar

In “Sterker door strijd” van Julie van Mol komen voorafgaand aan het verhaal maar liefst 21 proeflezers aan het woord die zonder uitzondering in veelal korte bewoordingen grote loftuitingen voor het boek uitdelen. Dat wekt grote verwachtingen die versterkt worden door niet minder dan 18 vijfsterrenrecensies in het open forum van Hebban, die overigens voor een belangrijk deel van dezelfde proeflezers afkomstig blijken te zijn. Hoog tijd om een eigen oordeel te vormen!

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2007. De lezer wordt aan de hand genomen door de ik-figuur, een 32-jarige vrouw die tegen het einde van het boek de naam Anouk blijkt te dragen. Zij is na haar studie in Utrecht terechtgekomen in Rotterdam alwaar zij werkt bij een werving- en selectiebureau. Haar drang om zo snel mogelijk in te burgeren in de havenstad brengt haar tot online-activiteiten via het destijds in zwang zijnde Hyves (een voorloper van Facebook) en tot enthousiaste deelname aan het Rotterdamse uitgaansleven.

Ze heeft na enige tijd een paar stamcafés, zoals de Sorbonne met de sympathieke barman Nico, en het befaamde café Melief Bender, mij nog bekend uit de studietijd begin jaren zeventig. Ook haar aandoenlijke en sociale buurvrouw Sjaan, een rasechte Rotterdamse met een hart van goud, doet een aardige duit in het zakje. Via Hyves komt Anouk in contact met een man uit Amsterdam met wie zich een stormachtige liefdesverhouding ontwikkelt.
Op haar werk heeft Anouk een uiterst moeizame werkverhouding met een van haar collega’s die met grote regelmaat wordt omschreven als “het wicht”.
Dan vinden er enkele heftige gebeurtenissen plaats die het leven van Anouk een fikse wending geven.

Julie van Mol heeft ontegenzeggelijk een vaardige pen. Haar woordkeus is voortreffelijk en bij vlagen zeer oorspronkelijk in de beeldvorming, zonder dat sprake is van overdrijving. Een voorbeeldje uit het begin van het verhaal:

“Binnensmonds sprak ik mezelf toe dat lijdzaam toekijken naar het leven geen onderdeel van mijn karakter was.”

En van deze pareltjes staan er meer in het boek. De lezer ontdekke die zelf…..
Het verhaal begint tamelijk veelbelovend maar na een vliegende start zakt het enigszins in. De gebeurtenissen op het werk vertonen weinig nuances voor iemand die op de achterflap wordt getypeerd als een carrièrevouw. En de liefdesbewegingen met de “man van Hyves” krijgen na een aardig begin obsessieve trekjes waarvan de lezer zich af kan vragen of die passen bij een vrouw van 32 jaar van wie toch wat meer rijpheid en balans mag worden verwacht. Maar….het kan wel degelijk levensecht zijn. Voor sommige lezers zal het echter teveel van het goede zijn.

“Sterker door strijd” is een titel waar je wat betreft de betekenis vele kanten mee op kunt. Altijd goed….

Het boek is zonder meer mooi geschreven doch het verhaal biedt na een flitsende start toch te weinig diepgang om een hoge waardering te krijgen. In zoverre is de stroom van extreem hoge waarderingen toch wel enigszins opmerkelijk.
Niettemin is “Sterker door strijd” alleszins de moeite van het lezen waard. Het boek krijgt drie stevige sterren, die nog altijd staan voor een goed boek.  

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

1 opmerking:

Hans Oud zei

Dat 21 proeflezers van Sterker door strijd positief gestemd zijn over het boek, en dit in combinatie met de sterwaardering op Hebban, nodigt míj uit om het boek te lezen en om het boek te gaan ervaren zonder de intentie om er mij een oordeel over te vormen. Als het gaat om een béoordeling volgt dat vroeger dan wel later. Ik werd blij van de visies van 21 proeflezers op het boek omdat dit mij uitnodigde te gaan lezen en omdat bleek dat ik het boek mocht gaan ervaren. Een mooie en originele manier om te worden uitgenodigd deelgenoot te worden van de inhoud van een, ook uiterlijk zo mooi verzorgd, boek.

Ik heb niet ervaren dat het verhaal, op welke manier dan ook, na de vliegende start inzakt. Sterker nog: ik ervaar tijdens het lezen en het beleven van het boek acceleratie en daarnaast een welhaast feilloze afstemming van snelheid die passend is bij de verschillende omstandigheden die in het boek worden beschreven en die de lezer plaatsen te midden van die verschillende omstandigheden. Één van de grote krachten van het boek.

Uit het boek blijkt dat Julie van Mol haar grote feitenkennis, los van haar levenservaring, heeft gebaseerd op gedegen, door haar verricht geschiedkundig, onderzoek. Eveneens komen op de psychologie gebaseerde uitgangspunten en bevindingen in ruime mate aan de orde in een evenwichtig gelardeerde, op elkaar afgestemde hoeveelheid en dat in de meest goede zin van het woord. Een onmiskenbaar sterk punt van deze roman waarvan het verhaal zich afspeelt in een tijd die zoveel anders was dan de huidige, voor wat betreft de toepassing en het gebruik van de moderne communicatiemiddelen zoals de inmiddels niet meer weg te denken smartphone daar een voorbeeld van is.

Naar mijn overtuiging is de vraag of dat wat als obsessieve trekjes wordt beschreven al dan niet passen bij een vrouw van 32 jaar van wie wat maar rijpheid en balans mag worden verwacht, niet aan de orde als het antwoord daarop is dat het wel degelijk levensecht kan zijn.

Voor wat betreft de diepgang van het boek vind ik Sterker door strijd inhoudelijk overeenkomstig de titel daarvan. Niet anders dan dat. Sterker door strijd, met voor mij een terecht hoge waardering.

Met vriendelijke groet,
Hans Oud.