donderdag 4 mei 2017

‘Vandaag houden we het droog’ – Petra Vollinga


Genre: roman
Uitgeverij: Boekerij
ISBN 9789022577950
Aantal pagina’s: 247
Verschijningsdatum: maart 2017

Met dank aan Boekerij voor het recensie-exemplaar

Eva heeft op zestienjarige leeftijd haar moeder door een ongeluk verloren. Sinds die tijd laat ze geen emoties meer toe in haar leven. Voor stabiliteit en structuur in haar leven is ze een huwelijk aangegaan met Pepijn maar wanneer hun dochter Portia op kamers gaat, realiseert Eva zich dat haar leven doelloos is geworden. 

De leugen waarmee ze al jaren leeft en die veilig opgesloten leek diep in haar binnenste kan ze niet meer ontkennen. Ze verlaat Pepijn en gaat op zoektocht naar zichzelf in een kuuroord in Thailand. Daar komen alle opgekropte emoties van jaren en jaren naar buiten. Ze huilt totdat er geen tranen meer over zijn en besluit dat het tijd wordt voor de waarheid. 


Plotseling wordt ze terug naar huis geroepen, dochter Portia heeft een ernstig motorongeluk gehad. Pepijn is door een toeval achter het grote geheim gekomen, daardoor is er geen toekomst meer voor hun huwelijk. Portia ontwaakt na een poosje uit haar coma, langzaam maar zeker zet het herstel in. 

Voor verdere revalidatie woont ze tijdelijk weer even bij haar vader in. Dan besluiten Eva en Pepijn om ook Portia het grote geheim te vertellen. De gevolgen zijn dramatisch: Portia wil geen contact meer met Eva. Eva vlucht in haar werk waarin ze gelukkig afleiding vindt. Zal hun leven ooit weer normaal worden? Wordt Eva ooit nog gelukkig? Lees ‘vandaag houden we het droog’ en je zult de antwoorden op deze vragen vinden!

Conclusie

De auteur heeft een mooi debuut afgeleverd. Het boek leest vlot, de afwisseling is prima, mede door de vele flashbacks. Langzaam maar zeker wordt het geheim van Eva duidelijk. Als lezer ga je Eva begrijpen, de opmerkelijke keuzes die ze in haar leven heeft gemaakt kun je daardoor verklaren. Eva’s lieve moeder die zo gemist wordt, haar vader die het verdriet niet met zijn dochter kon delen. En dan ineens die echte grote liefde! ‘Vandaag houden we het droog’ is een mooie roman, 4 sterren waard. 

Jeannie Bertens, recensent de Perfecte Buren

Geen opmerkingen: