woensdag 17 mei 2017

'Vermiste meisjes' - Megan Miranda


Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein – Utrecht
ISBN: 978 90 261 4214 7

Uitvoering: e-book
Aantal bladzijden: 352
Uitgave: Begin 2017

Met dank aan uitgeverij De Fontein voor dit recensie-exemplaar.

De Amerikaanse schrijfster Megan Miranda is vooral bekend geworden door een aantal Young Adult boeken en heeft nu de overstap gewaagd naar het misdaadgenre. Vermiste meisjes is in dit genre haar debuut en de tweede thriller, The perfect stranger, ligt sinds april van dit jaar in de Verenigde Staten in de boekwinkels. Het verhaal van Vermiste meisjes draait om Nicolette (Nic) Farrell die na tien jaar terugkeert naar haar geboorteplaats Cooley Ridge.

Nic’s hartsvriendin Corinne Prescott verdween tien jaar geleden spoorloos en de manier waarop de kleinstedelijke gemeenschap op deze gebeurtenis reageerde was voor Nic aanleiding voorgoed te vertrekken. Nu ze terug is wordt ze geconfronteerd met de verdwijning van Annaleise Carter, een jonge vrouw die een sleutelrol speelde in het oorspronkelijke politieonderzoek.


Megan Miranda heeft een aangename manier van schrijven. Haar stijl wordt gekenmerkt door een heel natuurlijk gebruik van de taal. Het is de taal van iemand die een verhaal vertelt waar je geboeid naar luistert. Zonder afleidende opsmuk of gekunstelde constructies.

De personages worden goed uitgewerkt. Aanvankelijk zijn ze wat oppervlakkig en geeft Megan Miranda niet teveel prijs maar dat verandert als het verhaal vordert. Laag voor laag worden de geheimen die ze koesteren onthuld en ontstaat er een compleet beeld.

Deze aanpak past helemaal bij de manier waarop Megan Miranda het verhaal opbouwt. Ze begint met een introductie waarin de omstandigheden waaronder Nic terugkeert naar Cooley Ridge worden toegelicht. En er is een einde waarin de totaal onverwachte ontknoping wordt beschreven. Tussen deze twee delen ontwikkelen zich het verhaal en de plot. Megan Miranda schrijft dat heel verrassend en kundig in omgekeerde volgorde. Het gaat over een tijdspanne van 14 dagen en zij begint bij dag 14 en werkt zo terug in de tijd. Deze originele verteltrant lijkt verwarrend maar is het niet. Je moet er even aan wennen. Een bijwerking van deze opzet is dat je vooruit bladert in het boek en tegelijkertijd teruggaat in de tijd. Tegengestelde bewegingen die een vreemde sensatie oproepen.

Het verhaal zelf is niet echt origineel: een vrouw keert terug naar haar geboortegrond waar zich een aantal jaren geleden een drama heeft afgespeeld en komt weer in contact met haar vroegere vrienden en kennissen die ieder afzonderlijk kampen met hun eigen manier van verwerken. Een gegeven dat wel vaker in thrillers wordt gebruikt. Natuurlijk is er ook een dader en Megan Miranda laat je lang in het ongewisse wie dat is en als je denkt het te weten, sta je toch nog op het verkeerde been.

Vermiste meisjes is een prima thriller die vooral door de verrassende constructie van verhaal en plot en het natuurlijke gebruik van de taal overtuigt en heel erg plezierig leest. ****

Joop Liefaard – recensent De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: