woensdag 14 juni 2017

'Blauwzuur' – Arnaldur Indriðason


Genre: literaire thriller
Uitgeverij: Uitgeverij Q
ISBN 9789021402871
Uitgave: paperback/E-book
Aantal pagina’s: 282
Verschijningsdatum: mei 2017

Met dank aan Uitgeverij Q voor het beschikbaar stellen van deze recensie-exemplaren.

Lezers: Jeannie Bertens en Joop Liefaard - beiden team De Perfecte Buren
Duo door Karin - DPB

Over de auteur
Joop: Arnaldur Indriðason (1961) is de vermaarde misdaadauteur van IJsland die vooral bekend geworden is door zijn boeken over inspecteur Erlendur Sveinsson. Ze zijn in vele talen vertaald en hij werd meerdere malen genomineerd voor prestigieuze prijzen. Arnaldur Indriðason is vooral een verhalenverteller en hij vertelt die verhalen in een karakteristieke, ingetogen en melancholieke stijl. Ieder woord telt en iedere zin heeft betekenis. In Blauwzuur is dat niet anders. Hij schildert een mooi beeld over IJsland in oorlogstijd en de gevolgen die de bezetting voor de bewoners van het eiland heeft. Hij gaat in op de Situatie, het gebeuren waarin IJslandse vrouwen meer belangstelling aan de dag legden voor buitenlandse mannen dan voor autochtone IJslanders. Kritiek op de IJslandse samenleving gaat hij daarbij niet uit de weg.

Jeannie: Arnaldur Indriðason is historicus en schrijver en voornamelijk bekend vanwege de serie boeken (14) met in de hoofdrol Erlendur Sveinsson, een politiespeurder. In dit boek echter spelen rechercheur Flóvent en Thorson van de militaire politie de speurdersrol. Het verhaal speelt in de Tweede Wereldoorlog.

Cover
Jeannie: De cover laat een somber beeld zien. Een man in een jas met een hoed op staat met zijn rug naar de lezer. Wie is hij, is er iets met hem gebeurd?


Achterflap
Reykjavík is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een stad van veertigduizend inwoners. In de eerste oorlogsjaren komen er met de bezettingstroepen tienduizenden militairen binnenstromen. Hun relatie met de plaatselijke vrouwelijke bevolking is velen een doorn in het oog. Wanneer in de zomer van 1941 in een goedkoop huurappartement in Reykjavík een handelsreiziger dood wordt aangetroffen, blijkt hij te zijn doodgeschoten met een Amerikaans wapen. Thorson en Flóvent komen iets op het spoor dat groter is dan de handelsreiziger alleen en wat verdacht veel lijkt op spionage voor de Duitsers…


Samenvatting van het verhaal

Joop: De wereld staat in brand. Het is 1941 en de Tweede Wereldoorlog woedt in alle hevigheid. IJsland is strategisch gezien van groot belang en bezet door Engelse en Amerikaanse troepen. In een appartement in Reykjavik wordt het lichaam gevonden van een handelsreiziger. De man blijkt op gruwelijke wijze te zijn vermoord en op zijn voorhoofd heeft de moordenaar met bloed een hakenkruis getekend.

Jeannie: IJsland is overspoeld met Britse en Amerikaanse soldaten die uiteraard ook wel eens een (vrouwelijk) verzetje willen. Heel wat IJslandse vrouwen zien dat wel zitten en belanden in de Situatie, iets wat de rest van de IJslandse bevolking een doorn in het oog is.

Jeannie: Dan wordt er een handelsreiziger, Eyvindur, vermoord en al snel wordt duidelijk dat de man met een Amerikaans pistool om het leven is gebracht. Inspecteur Flóvent van de IJslandse politie wordt daarom bijgestaan door Thorson, een West-IJslander van de militaire politie. Zijn ouders zijn vanuit IJsland naar Canada geëmigreerd en Thorson spreekt vloeiend IJslands. Al speurende ontdekken ze dat de vriendin van de handelsreiziger bij hem weg is gegaan. Ze heeft nu een relatie met een Britse militair. Eyvindur is gevonden in het appartement van een andere handelsreiziger, Felix Lunden. Deze is spoorloos verdwenen en is een van de hoofdverdachten.

Joop: Flóvent die samen met de West-IJslander Thorson het politieonderzoek doet, denkt te weten wie het slachtoffer is maar als diens hospita het lijk op de snijtafel van de onderzoeksarts wil identificeren, blijkt dat het om iemand anders gaat. Een verwarrende ontwikkeling voor de onderzoekers.

Jeannie: Flóvent en Thorson gaan op jacht, de raadsels worden steeds groter, spionage lijkt een rol te spelen. Felix heeft een nazi-achtergrond, maar is hij slachtoffer of dader? De rol van de buitenlandse militairen wordt uitstekend beschreven, hun gedrag liet zeker te wensen over. Welke motief had een van hen? En wat is de rol van de ex-geliefde van Eyvindur, in haar verleden blijkt ook een en ander gebeurd te zijn wat niet door de beugel kan.

Conclusie
Joop: Het verhaal is origineel, goed opgebouwd en mooi verteld, want Indriðason is en blijft een kundig verhalenverteller. De personages zijn goed uitgewerkt en de wijze waarop in die jaren werd omgegaan met medische ethiek en verspreiding van het nazisme op IJsland wordt met veel gevoel verwoord. Echt spannend wordt het verhaal nergens maar daar lenen de boeken van Indriðason zich ook niet zo goed voor.

Jeannie: Arnaldur Indriðason bouwt het verhaal vakkundig op en leidt je naar de ontknoping. De auteur laat ons kennismaken met de Situatie, iets wat voor mij een nieuw element aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog toevoegt. Hij heeft een heerlijk stijl van schrijven, je snuift echt een stukje IJslandse sfeer op. Heel spannend wordt het nergens, het verhaal kabbelt rustig door en de ontknoping is niet echt verrassend.

Joop: Toch ontbreekt er iets aan het verhaal en dat zal de lezers die eerdere boeken van hem hebben gelezen zeker opvallen. Hoe lezenswaardig 'Blauwzuur' ook is, het ontbreekt aan de intensiteit en de ontroering die de verhalen over inspecteur Erlendur Sveinsson zoveel glans geven. Flóvent mist het charisma van Erlendur en daardoor is de betrokkenheid een stuk minder. Erlendur stelt Flóvent een beetje in de schaduw. Het is echter niet alleen de figuur van Flóvent die het verhaal minder allure geeft, het is ook het verhaal zelf. Je kunt je er niet zo goed in verliezen en je wordt er minder door geraakt. Alles is net iets minder dan je van Indriðason gewend bent.

Besluit
Jeannie: Al met al wel een echte Arnaldur Indriðason maar minder spannend dan ik van hem gewend ben. 4 sterren is deze literaire thriller naar mijn mening waard.

Joop: 'Blauwzuur' is een goede thriller die ook een overtuigend beeld geeft van de tijd waarin hij is gesitueerd. Maar het is ook een boek dat het niveau van het eerdere werk van Arnaldur Indriðason niet haalt. Het is te hopen dat het gebrek aan kwaliteit in dit geval een uitzondering is. Drie sterren.


Geen opmerkingen: