donderdag 22 juni 2017

'De Keerzijde' – Michael Connelly


Genre: thriller 
Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789402308990
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 324
Uitgave: juni 2017

Dank aan uitgeverij Boekerij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Harry Bosch is de nieuwste privédetective van Californië. Hij maakt geen reclame, heeft geen kantoor, en is zeer kieskeurig. Maar zijn meer dan dertig jaar ervaring bij de LAPD, de Los Angeles Police Department, zegt genoeg. 

Al snel staat een van de rijkste mannen van Californië bij hem op de stoep. De miljardair nadert het einde van zijn leven en kijkt vooral op één ding met berouw terug. Ooit had hij een gepassioneerde relatie met een Mexicaanse, wat ongehoord was in die tijd. Toen zijn grote liefde zwanger raakte, verdween ze spoorloos. Wat is er van haar geworden? Kreeg ze het kind? En waar is het dan nu?
Harry merkt onmiddellijk dat door de enorme belangen die op het spel staan niet alleen zijn eigen leven gevaar loopt, maar ook dat van degene die hij zoekt. Tegelijkertijd kan Harry het politiewerk toch niet helemaal loslaten en werkt hij als parttime rechercheur bij een klein politiebureau. Daar komt hij op het spoor van een serieverkrachter in een van de meest verbijsterende en gevaarlijke zaken van zijn toch al lange carrière.


Michael Connelly draait al heel wat jaartjes mee in het schrijversvak en de Keerzijde is alweer het vijfentwintigste deel met rechercheur Harry Bosch in de hoofdrol. Toch krijg je tijdens het lezen van de Keerzijde niet het idee dat je eerst de voorgaande delen gelezen moet hebben om het verhaal te kunnen volgen. Er komen een aantal elementen aan bod die waarschijnlijk duidelijker zijn wanneer je bekend bent met de eerdere werken van Connelly, maar dit hoeft nieuwe lezers er zeker niet van te weerhouden om met dit boek te beginnen.

In het boek zelf komen twee verschillende zaken aan bod. De ene zaak wordt onderzocht door de politie van San Fernando, waar Bosch als vrijwilliger werkt. De andere zaak wordt door Harry Bosch onderzocht in de functie van privédetective. Deze twee zaken lossen zich continu af gedurende het verhaal, waardoor je eigenlijk twee verschillende karaktertrekken van Bosch ziet die samen zijn persoonlijkheid vormen. Daarnaast komt ook duidelijk naar voren dat Harry zich, net als elke vader, zorgen maakt om zijn studerende dochter en dan ook regelmatig contact met haar opneemt. Dit zorgt ervoor dat de hoofpersoon heel menselijk overkomt waardoor het boek dichter bij de lezers komt te staan.

De schrijfstijl van Michael Connelly is erg prettig waardoor je snel in het verhaal zit en het boek in één ruk wilt uitlezen. Zo’n honderd pagina’s voor het einde lijkt het erop dat er een oplossing is voor beide zaken, maar dan neemt het verhaal een onverwachte wending. Hierdoor loopt het verhaal toch net even anders dan je verwacht, waardoor het boek onvoorspelbaar blijft.

Ondanks dat er al heel veel delen verschenen zijn met Harry Bosch in de hoofdrol, blijft het elke keer weer prettig om over deze man te lezen en verveelt het geen moment. De keerzijde verdient dan ook vier sterren en hopelijk heeft Connelly nog niet genoeg van zijn personage Bosch, want het blijft een feestje om de belevenissen van deze man te volgen.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte BurenGeen opmerkingen: