donderdag 8 juni 2017

‘De Pier’ - Claire Douglas


Genre: thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna – Amsterdam
ISBN: 978 90 449 7594 9
Uitvoering: e-book
Aantal pagina’s: 336
Verschijningsdatum: 11 april 2017

Met dank aan uitgeverij A.W. Bruna voor dit recensie-exemplaar.


De in Bath woonachtige Claire Douglas is van huis journaliste en in die hoedanigheid schreef ze veel voor nationale dagbladen en vrouwentijdschriften. Een boek schrijven was haar grote droom en die droom werd werkelijkheid toen in 2015 haar eerste psychologische thriller The sisters werd uitgegeven. De pier is haar tweede boek waarin Francesca Howe (Frankie voor haar vrienden) centraal staat.

Frankie lijkt het helemaal gemaakt te hebben. Ze heeft een prachtig huis in Londen en als zakenvrouw is zij uiterst succesvol. Maar achter deze façade gaat een wereld van onverwerkt verdriet schuil, een wereld waar maar weinigen weet van hebben. Ooit woonde zij in het schilderachtige Oldcliffe waar haar vriendin Sophie Collier eenentwintig jaar geleden verdween. Deze ingrijpende gebeurtenis achtervolgt haar nog steeds en de herinnering eraan wordt weer heel erg reëel wanneer de broer van Sophie haar belt. Er zijn stoffelijke resten gevonden die mogelijk aan Sophie hebben toebehoord. Frankie gaat terug naar Oldcliffe en komt opnieuw terecht in een wereld waarin iedereen geheimen lijkt te hebben.


De schrijfstijl van Claire Douglas is ingetogen. Zij bedient zich van korte zinnen, ongecompliceerde zinconstructies en eenvoudige dialogen. Het zorgt voor een aangename leeservaring. Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven. Het eerste is van Frankie en speelt in het heden en het tweede wordt verteld door Sophie en speelt in het verleden. Je moet erg wennen aan de wisselingen van perspectief want het is niet altijd even duidelijk wie er aan het woord is.

Het idee achter het verhaal is weinig origineel. Een jonge vrouw keert terug naar haar geboortegrond. Een plek die zij na een gruwelijke gebeurtenis heeft verlaten en waar naartoe zij niet meer wil terugkeren. Door een toeval gebeurt dat toch en wordt zij opnieuw geconfronteerd met datgene wat zij wil vergeten. Het is een thema dat je regelmatig in thrillers voorbij ziet komen en waardoor ze niet echt onderscheidend zijn. Hoewel Claire Douglas in dit boek op momenten laat zien dat zij best een talent voor schrijven heeft, komt dat niet helemaal uit de verf. Het verhaal leent zich er uitstekend voor om emoties als ontroering, jaloezie, wraak en zelfverwijt overtuigend uit te werken maar daar is in De pier nauwelijks sprake van. Het verhaal raakt je niet. Ook de personages blijven oppervlakkig en je voelt je nauwelijks met hen verbonden.

Het verhaal is redelijk complex en soms lijkt het alsof Claire Douglas de regie erover een beetje kwijt is. Vooral in het middengedeelte van het boek komen herhalingen voor en dat irriteert een beetje. Spanning is er niet veel en dat is voor een goede thriller toch essentieel. Ook over de ontknoping kun je van mening verschillen, een mening die kan variëren van knap gevonden tot ongeloofwaardig.

De pier is een nogal donkere, soms onbevredigende psychologische thriller die door een gebrek aan diepgang en spanning geen topper is geworden.  
***
Joop Liefaard - recensent De Perfecte Buren
Geen opmerkingen: