dinsdag 13 juni 2017

'Het Mona Lisa virus' - Tibor Rode


Genre: thriller
Uitgever: De Fontein
ISBN: 9789026142031
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 364
Uitgave: juni 2017  

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar

De proloog van de debuutthriller “Het Mona Lisa-virus” van de Duitse advocaat Tibor Rode beschrijft, overigens niet op gruwelijke wijze, een weerzinwekkende daad van een plastisch chirurg. Hij verminkt operatief een prachtig meisje. Akelige details die een aanslag op de maag van de lezer zouden doen, blijven gelukkig achterwege.
Het is de voorbode van een aantal kolkende gebeurtenissen die een deel van de wereld in rep en roer brengen.

Een bus met Amerikaanse schoonheidskoninginnen wordt gekaapt in Mexico waarna de dames spoorloos verdwijnen, het raadhuis van Leipzig wordt opgeblazen, een kunstwerk van Leonardo Da Vinci wordt moedwillig vernield, op de hele wereld treedt op grote schaal bijensterfte op en een computervirus verspreidt zich massaal en maakt het onmogelijk digitale portretten en beeltenissen nog in normale verhoudingen weer te geven. En er speelt zich een intrige af rond de befaamde Mona Lisa van Leonardo Da Vinci in het Louvre in Parijs en het Prado in Madrid. Is er onderling verband, en zo ja, welk?

De hoofdrol in het verhaal is weggelegd voor de Amerikaanse neurologe Helen Morgan. Rondom haar duiken bonte personages op, zoals de rijke Pool Patryk Weisz wiens geniale vader Pavel is verdwenen, de plastisch chirurg Ahmed Rahmani en de FBI-agent Greg Millner. Het verhaal is ragfijn gecomponeerd en de plot blijkt nét even anders te zijn dan de lezer lange tijd denkt.

Tibor Rode heeft een vaardige pen. Zijn schrijfstijl is onberispelijk, soepel en beeldend. De lezer staat voortdurend temidden van de –soms heftige- gebeurtenissen. De belangrijkste karakters zijn goed vormgegeven en geloofwaardig. Het thema van het boek is de rol van schoonheid in het leven. Rond de zgn. gulden snede –van oudsher het ideaalbeeld van ultieme fysieke schoonheid- heeft de schrijver een intrigerende plot gebouwd die origineel en overtuigend is uitgewerkt. 
 
“Een pageturner in de traditie van Dan Brown” is op de cover van “Het Mona Lisa-virus” te lezen.
Het eerste is zonder meer juist: het boek is een rasechte pageturner. De vergelijking met Dan Brown wordt tegenwoordig als marketinginstrument wel vaker getrokken. Het is de vraag of dat steeds een echte aanbeveling is. Dan Brown is natuurlijk een meesterverteller en met hem vergeleken worden is eervol. Maar ook kan de verwachting ontstaan dat het aanbevolen boek een slap aftreksel is van de verhalen van de Meester Brown van wie vooral “De Da Vinci Code”, “Het Berninimysterie” en “Inferno” grote indruk maakten.

Welnu, dat is met het boek van Rode geenszins het geval zoals uit het vorenstaande moge blijken. Daarom kunnen we hem beter beschouwen als de enige echte Rode. De verwachtingen omtrent een volgend boek zijn hooggespannen, de schrijver heeft de lat hoog gelegd. “Het Mona Lisa-virus” verdient vier krachtig stralende sterren.  

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: