vrijdag 30 juni 2017

‘Het zusje’ - Louise Jensen


Genre: thriller
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
ISBN: 978 94 005 0843 9
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 350
Uitgave: mei 2017

Met dank aan A.W. Bruna voor dit recensie-exemplaar.

Over de auteur

Enkele jaren geleden raakte Louise Jensen gewond bij een ongeluk. Als afleiding voor de pijn en haar beperkte bewegingsvrijheid begon ze met schrijven. Haar debuutthriller 'Het zusje" werd een internationale bestseller. Jensen woont met haar gezin in Northamptonshire en geeft mindfulnesstrainingen.

Achterflap

Grace is de dood van haar beste vriendin Charlie nooit te boven gekomen. Ze wordt achtervolgd door haar laatste woorden. Op zoek naar antwoorden opent ze een doos met persoonlijke aandenkens en brieven van Charlie. Daarna realiseert ze zich dat ze eigenlijk maar heel weinig wist over haar hartsvriendin.
Wanneer Grace op zoek gaat naar Charlies vader, komt ze in contact met Anna, die claimt het zusje van Charlie te zijn. Voor Grace voelt het algauw alsof Anna familie is en door haar komst wordt het verlies van Charlie iets draaglijker. Maar er klopt iets niet.

  
Grace gaat, door omstandigheden thuis, bij haar grootouders wonen. Niet alleen een andere stad, maar ook een andere school. De eerste dag is zij het mikpunt van pesterijen. Charlie, een van haar nieuwe klasgenootjes, neemt het voor haar op en vanaf die dag zijn zij vrienden voor het leven. Alles doen zij samen, ze zijn mekaars steun en toeverlaat. Tot op een dag Charlie met de noorderzon verdwijnt om zes jaar later ineens terug op te duiken. Tijd voor opheldering is er niet, want Charlie gaat dood. Haar laatste woorden 'Ik heb iets vreselijks gedaan, Grace. Ik hoop dat je me kunt vergeven' blijven Grace achtervolgen.


Grace kan de dood van haar vriendin Charlie niet verwerken. Ze sleept zich voort en weet soms niet hoe ze de dag door komt. Er zijn zoveel vragen die haar bezighouden waar ze geen antwoord op weet. Ze sluit zich af, ook van haar vriend Dan, met als gevolg dat die steeds langer blijft 'hangen' na zijn voetbaltraining.

'De allesoverheersende paniek die me sinds Charlies dood vier maanden geleden in haar greep heeft, borrelt naar de oppervlakte, en ik sjor mijn sjaal om vrijer te kunnen ademen. Is het echt mijn schuld? Is alles mijn schuld?'

Charlies grote vraag was altijd wie haar vader was, maar Lexie, Charlies moeder, liet daar geen woord over los. Als Grace Anna leert kennen lijken verschillende puzzelstukjes op hun plaats te vallen. Anna beweert namelijk dat Charlie en zij dezelfde vader hadden. Grace is blij dat ze iemand gevonden heeft die haar begrijpt en meegaat in haar verdriet, sluit Anna in haar hart. Anna komt zelfs inwonen wat flink tegen de zin van Dan is. Maar waarom?

  
Het eerste wat opvalt is de prachtige cover. Een donkere achtergrond met een knalroze envelop die, zo lijkt het wel, er bovenop ligt. Op de envelop staat de tekst 'Ik heb iets vreselijks gedaan....' in een mooi gekozen lettertype. Als je niet de verleiding kunt weerstaan en je neemt het boek vast zul je ontdekken dat de cover niet 'glad' is, maar 'stroef' aanvoelt. Na het lezen van het verhaal kwam ik tot de ontdekking waar mij dit aan deed denken, maar misschien gaat mijn fantasie met mij op de loop..... Zou best eens kunnen.

Het verhaal springt van 'nu' naar 'toen', zo staat het ook letterlijk boven elk hoofdstuk. Toch is het verhaal enigszins voorspelbaar. Als fervent lezer zie je de verhaalwendingen jammer genoeg aankomen. Gelukkig weet Jensen je, door haar vlotte pen, mee te trekken in het verhaal en je aandacht vast te houden en dat loont. Goddank, anders zou het boek vlug aan de kant gaan. Want het verhaal krijgt naar de plot toe een heel andere wending waar je toch wel door wordt verrast. Die had ik niet echt zien aankomen.

Bovendien slim gezien van Jensen om gebruik te maken van flashbacks. Op die manier bouwt ze langzaam het verhaal op en kom je steeds meer te weten over het leven van Charlie en Grace, het hoe, wat en waarom. Ze weet de aandacht vast te houden, want hoe doorzichtig sommige stukken ook zijn, je wilt weten hoe het afloopt. Jammer dat sommige passages net iets te ver gezocht zijn en dat Grace wel een erg naïef karakter heeft.

Maar voor een debuut kan dit boek tellen. Het boek verveelt geen moment en je leest het in recordtempo uit. Kortom, 'Het zusje' is een aangenaam boek, de personages zijn (niet meer en niet minder) goed uitgewerkt, over de plot is nagedacht en die is zeker verrassend. Ondanks dat het boek voorspelbaar is blijft het prettig lezen. 3 sterren.  

Karin - Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: