donderdag 22 juni 2017

Leesclub 'De zomer van de doden' van Toni CoppersVerschenen bij Manteau/WPG Uitgevers België

Met dank aan WPG voor deze recensie-exemplaren.

Lezen mee: 
Anita de Groot, Kelly Illegems, Alexandra Honings en Karin Teirlynck voor DPBTijd voor de volgende vragen.
LET OP: kan spoilers bevatten !


Wat vinden wij van de titel? Past die bij het verhaal of net niet?
  
Alexandra: Ja, de titel past zeker. Alle moorden/vermeende zelfmoorden vinden in de zomer plaats. Niet perse in 1 zomer, maar in de laatste zomer waarin het lichaam van Werner wordt gevonden worden ook nog meer moorden gepleegd (en zelfmoord...). Ook de moorden op de meisjes van jaren eerder komen weer terug 'in the picture', dus indirect zijn ook zij bij deze zomer betrokken. 

Kelly: De titel pas wel bij het boek. Het verhaal speelt zich af in de zomerperiode. De lichamen van Werner en van de meisjes zijn in de zomer gevonden.

Anita: Ja, ik vind de titel passen. Eerst wordt de man gevonden in de catacomben van Bolsena en lijkt dit in eerste instantie zelfmoord. Deze 'zelfmoord' wordt gekoppeld aan de moord op twee meisjes die in 1993 zijn vermoord. De dood van de man vindt plaats in de zomer dus wat mij betreft is het zeker een passende titel en samen met de omslag van het boek, is het een passend geheel geworden.

Karin: De titel is goed gekozen. 'De zomer van de doden' geeft perfect weer wat in het verhaal beschreven wordt, niet meer niet minder: het is zomer en er vallen doden.  Bovendien zijn een dikke twintig jaar geleden, in de zomer, twee meisjes vermoord. Toeval of niet? Aan Liese en haar team om het uit te zoeken.Welke thema's kun je onderscheiden in het boek? Hoe werkt de auteur die uit?

Alexandra: Het thema dat er voor mij het meeste uitspringt is geheimen. Niet alleen het geheim van Verbeke, ook het geheim van Strijbos, van Werner zelf en van Masson. En door er niet over te spreken worden dingen veel groter dan dat ze in werkelijkheid zijn. Langzaamaan worden die geheimen duidelijk, dat heeft Coppers goed gedaan. 

Kelly: Het geheim van Verbeke hield me wel bezig. Het proberen uitzoeken wat hij te verbergen heeft. Ook de bijna doodservaring van Masson heeft een grote inpakt over hoe hij nu over het politieleven denkt. Ook de moord op de twee meisjes is een thema.

Anita: De bijna doodservaring van Michel Masson. Michel Masson is heel erg veranderd en het team word geconfronteerd met zijn veranderde mentaliteit. Dat heeft ook binnen het team consequenties. De moorden op de meisjes - 2 binnen 4 maanden - en hoeveel impact dat heeft op de kleine gemeenschap. De woede, de angst, het ongeloof en 20 jaar later voel je nog steeds die angst en het ongeloof van wat er gebeurd is.

Karin: Hoe moeilijk het soms is om werk en privé gescheiden te houden. Coppers laat dit heel mooi zien tussen Liese en Masson. Hij is niet enkel een collega, maar ook een goede vriend van haar. Coppers zet de tweestrijd die in Liese woedt erg goed neer. Ook de geheimen die verschillende personages hebben en wat dit teweeg bracht, blijft hangen. Maar wat mij het meest is bijgebleven is vooral het verhaal rond Masson die op zoek is naar de zin van het leven. Dit weet Coppers in het hele verhaal goed weer te geven in verschillende situaties die best herkenbaar zijn.


Geen opmerkingen: