dinsdag 20 juni 2017

‘Pruisisch Blauw’– Philip Kerr


Genre: thriller

Uitgever: Boekerij
ISBN: 9789022579930
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 560
Uitgave: mei 2017


Dank aan uitgeverij Boekerij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


1956 Bernie Gunther is op de vlucht. Erich Mielke, hoofd van de Oost-Duitse Stasi, had hem opgedragen een kennis te vergiftigen, maar zijn geweten heeft het gewonnen van zijn missie. Nu moet hij Mielke telkens een stap voor zijn om in leven te blijven. De man die hem moet binnenbrengen is een ex-collega en Bernie moet automatisch denken aan de laatste klus die ze samen hebben geklaard. In 1939 werden ze door Reinhard Heydrich op Hitlers verblijf de Berghof ontboden om een moord op te lossen. Als de Führer erachter zou komen dat zijn huis een plaats delict was, zouden de consequenties levensgroot zijn. Hoewel er meerdere landen en zeventien jaar zitten tussen de moord in de Berghof en zijn huidige hachelijke situatie, leiden de twee situaties tot misschien wel Bernies vreemdste lotgevallen tot nu toe. Want Bernie zal moeten erkennen dat hij nog ongedane zaken heeft in zijn vaderland.

Pruisisch blauw is alweer het twaalfde deel rondom Bernie Gunther, maar het boek is ook zeker geschikt voor lezers die de vorige elf delen nog niet kennen. In het begin lijkt het alsof het een boek wordt wat je niet kunt lezen zonder bekend te zijn met de voorafgaande delen, maar dit blijkt totaal niet nodig. Er komen een aantal personages aan bod die bekend zijn uit eerder werk, maar Philip Kerr omschrijft deze personages zo, dat de nieuwe lezers goed mee kunnen komen, maar voor de fans van de boekenreeks valt hij niet in herhaling. Dit komt doordat hij in een korte maar heldere introductie de personages opnieuw herintroduceert. 


Het boek speelt zich af in 1956 terwijl Gunther op de vlucht is voor de Oost-Duitse dienst die hem heeft opgedragen een Britse vrouw te doden. Daarnaast blikt het boek terug op een zaak uit 1939 die zich heeft afgespeeld in het huis van Hitler in Beieren. De overgang tussen de twee tijdstippen verloopt vlekkeloos en Kerr weet precies op het juiste moment te switchen om spanning op te bouwen, maar ook om vaart in het verhaal te houden. 


Pruisisch blauw speelt zich dus grotendeels af vlak voor de Tweede Wereldoorlog, waardoor je als lezer meer te weten komt over de tijd dat de Duitse troepen op het punt staan Polen binnen te vallen. De schrijver geeft je met zijn schrijfstijl ook echt het gevoel dat je precies weet hoe de Nazi’s handelden en alles deden voor eigen succes en waardering van Hitler. Het boek toont je hoe makkelijk mensen voor je karretje te spannen zijn en ze voor macht tot alles in staat zijn. Dit geeft deze thriller net wat meer spanning en zorgt ervoor dat de boodschap nog helderder binnenkomt. 

Ondanks dat het boek leest als een trein en bijna 600 pagina’s dik is, worden sommige stukken niet helemaal mooi afgesloten en dan vooral de passages die zich afspelen in 1956. Zo is het onbekend wat er verder met Anne French is gebeurd en is het ook onduidelijk of de Stasi Gunther dicht op de hielen zit of dat hij een ruime voorsprong heeft. Doordat dit zo is opengehouden, lijkt het erop dat er nog nieuwe delen zullen volgen en velen lezers zullen hier met smart op wachten. Dit boek heeft zeker vijf sterren verdiend en zal ervoor zorgen dat Kerr veel nieuwe fans aantrekt.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte BurenGeen opmerkingen: