maandag 12 juni 2017

‘Weg van jou’ – N.I. Monteny


Genre: roman
Uitgever: uitgeverij Van Halewyck
ISBN: 9789461315199
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 325
Uitgave: juni 2017

Met dank aan uitgeverij Van Halewyck voor dit recensie-exemplaar.

Over de auteur
N.I. Monteny is het is het alter ego van Nathalie Le Blanc. Zij is journaliste bij het weekblad Knack Weekend.

'Staar niet zo naar de mensen.'
Mijn hele kindertijd lang kreeg ik die opmerking. Maar wat was er boeiender dan de wereld en zijn bewoners in het oog houden? Erover schrijven, zo bleek! 'Weg van jou' is daarom mijn eerste uitstap naar fictie, waar dromen eindelijk toegelaten is en staren zelfs contractueel verplicht.

Achterflap
'Basorexie.'
'Wat?'
'Ken je dat woord, Helena?' Hij zegt haar naam heel nadrukkelijk. Ze schudt neen.
'Het is een lelijk woord voor een geweldig gevoel. De plotse aandrang om iemand te kussen.'
Ze slikt. Ze herkent het gevoel. Heel even zitten ze stil, alsof iemand ergens op een pauzeknop geduwd heeft, hun gezicht op amper een paar centimeter van elkaar. Helena glimlacht, ze weet wat er nu komt. Net als Klaus zich vooroverbuigt, gaat de deur van de gang open.
'Hola!'
Milla kijkt verbaasd.
'Jullie zitten gewoon wat te kussen. Jezus, op jullie leeftijd.'
De tiener loopt met haar neus in de lucht de keuken in.

Terwijl alleenstaande moeder én eeuwige vrijgezel Helena op haar nichtjes past en een acute aanval van basorexie probeert te bedwingen, kust haar schoonzus Anouk op een bruiloft een man die niet de hare is. In een garderobekast. Patriarch en weduwnaar Bob rijgt ondertussen de internetdates aan elkaar en Helena's zoon Alex vraagt zich af of samenwonen met zijn vriendin Anna wel zo'n goed idee was. Een lente en een zomer lang raast een storm door de familie Van Antwerpen die de relatiekaarten stevig door elkaar schudt. En dan is er nog dat telefoontje van een televisiezender.


In vijf delen neemt de schrijfster je mee in het leven van de familie Van Antwerpen. Een leven dat aardig op zijn kop gezet wordt. Veranderingen in relaties lijken wel schering en inslag in het hele verhaal. 

Terwijl Helena van haar sokken geblazen wordt door een onbekende, rijdt haar schoonzus een scheve schaats met iemand die ze op een cursus van het bedrijf heeft leren kennen. Helena’s vader is op zoek naar ene nieuwe en de zoon van Helena worstelt met het samenwonen. 
En als rode draad door het verhaal is er nog het jeugdhuis dat wordt afgebroken. Alle ingrediënten dus voor een echte chicklit.

Het is een leuk en ontspannend boek, een aanrader voor de vakantiemaanden.
Alles in het boek is mooi uitgebalanceerd. De verdeling van de vijf delen, de aandacht die naar de verschillende verhaallijnen gaat, de combinatie tussen goede raad, alledaagse gebeurtenissen en de sporadische liefdesscènes. Voor elk wat wils. 

Hoewel het boek alle ingrediënten heeft om een echte chicklit te zijn, is het soms wat te braaf, geeft het soms iets teveel goede raad. Maar dit maakt het langs de andere kant ook weer net een atypische chicklit, die toch nog even blijft nazinderen.

De schrijfstijl is aangenaam om te lezen, niet te zeemzoeterig. De afwisseling is zeer leuk, naast het vertellen van het verhaal speelt de schrijfster bijvoorbeeld met korte sms-conversaties die worden weergegeven, of een interview dat wordt uitgeschreven.

Het is een chicklit met duiding. Neem niet alles voor vanzelfsprekend aan. Wees eerlijk en rechtuit voor jezelf en je partner.
Het verhaal dat verteld wordt zou uit het leven gegrepen kunnen zijn. Je moet niet ver zoeken om jezelf of iemand uit je naaste omgeving te vinden die zich kan vereenzelvigen met één of meerdere verhaallijnen. Ik geef het boek 3,5 mooie ster.

Peggy Van Aert - recensente De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: