dinsdag 25 juli 2017

'De Vuurproef' (The Cage 3) – Megan Shepherd


Genre: YA
Uitgever: Van Goor
ISBN: 9789000321537
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's:320
Uitgave: mei 2017

Met dank aan uitgeverij Van Goor voor dit recensie-exemplaar.

Cover
De cover heeft dezelfde opzet als de eerste twee delen van de serie. Je ziet een vrouwelijke gestalte (Cora) staan in een woestijnachtige omgeving. De randen van de cover zien eruit als de randen van een scherm. Je kijkt als het ware er doorheen naar Cora. De titel van dit deel staat in het groot vermeld aan de onderkant van het boek, bovenaan staat in het klein vermeld dat dit boek het vervolg is op “The Cage” en “De jacht”. Wat ik zo bijzonder vind aan de cover is dat je de doolhof, die de gehele cover bedekt, kunt voelen.

Verhaal
Eenmaal aangekomen op Armstrong-reservaat blijkt dat niet het paradijs te zijn dat ze hadden verwacht. De maan bestaat uit een woestijnlandschap. Verder blijkt dat de Verwanten niet alleen de 19-jarigen die zich altijd goed hebben gedragen naar Armstrong te sturen, maar alle 19-jarige mensen, ook de criminelen. Op Armstrong heeft een strenge menselijke sheriff de leiding en neemt een deel van de groep gelijk gevangen. De sheriff heeft de macht om te bepalen wie een deputy wordt en wie een slaaf. 

Anya en Mali waren nog aan boord van het ruimteschip met de Mosca Bonebreak en zij zien kans te ontsnappen. De anderen worden aan het werk gezet als slaaf. De druk op Cora is groot. Zij heeft nog maar vier weken totdat de Vuurproef begint om de mensheid te redden. Het voortbestaan van de aarde ligt in haar handen. Ze moet een manier zien te vinden om van Armstrong te ontsnappen en de Vuurproef te doen om zo te bewijzen dat de mensheid intelligent genoeg is om zijn bestaan te rechtvaardigen. De andere intelligente soorten: de Axion, de Verzamelaars, de Verwanten en de Mosca hebben allemaal hun eigen reden om ervoor te zorgen dat Cora niet aan De Vuurproef meedoet.
  
Conclusie
Wederom wordt ook dit verhaal, net als bij de vorige delen, verteld vanuit verschillende personages, waarvan Cora het hoofdpersonage is. Het verhaal gaat zonder inleiding of terugblik naar het eerste deel door, dit is echter niet storend, je hebt de draad van het verhaal gauw te pakken. Het verhaal gaat direct verder waar deel twee gestopt is. Tussen de regels door lees je wat er in het tweede deel van de serie gebeurd is, wat de reden is dat de groep op de maan Armstrong terecht gekomen is. Je zit gelijk weer midden in het verhaal.

Het boek is zeer spannend en vooral beeldend beschreven. Ik heb sommige stukken, zoals de onmogelijk lijkende proeven, ademloos gelezen, er gebeurt zo veel. Megan Shepherd weet het zo te beschrijven, dat ondanks de vele gebeurtenissen, je als lezer de belangrijke details van de rest van het verhaal niet uit het oog verliest. 

Er wordt in dit deel een nieuw personage geïntroduceerd: Cora krijgt een onverwachte medestander die haar helpt met het trainen voor De Vuurproef. Ik sloot dit nieuwe personage vanaf het eerste moment in mijn hart. Gedurende het verhaal blijkt dat de verschillende rassen allemaal een eigen reden te hebben om ervoor te zorgen dat Cora niet kan deelnemen aan De Vuurproef of ervoor te zorgen dat zij sterft als het haar lukt om eraan mee te doen.

Megan Shepherd geeft tegen het einde nog een zeer verrassende draai aan het verhaal betreffende de verschillende intelligente soorten, eentje die ik niet zag aankomen.

De schrijfster sluit met dit derde deel de serie op een mooie manier af. Het is een prachtige YA serie over o.a. hoop, vriendschap, liefde, opkomen voor jezelf en voor je idealen, je doel bereiken, respect voor anderen. Ik kan de serie zowel jong als oud aanraden. Dit laatste deel "De Vuurproef" krijgt van mij 4,5 sterren.  

Jeanine Feunekes-Both - recensente De Perfecte Buren

Klik hier voor recensie deel 1 'The Cage' 
Klik hier voor recensie deel 2 'De jacht' (the cage 2) 

Geen opmerkingen: