vrijdag 7 juli 2017

'Hersenspinsels' - Alice LaPlante


Genre: roman 
Uitgever: Orlando 
ISBN: 9789022959718 
Uitvoering: paperback 
Aantal pagina's: 311 
Uitgave: 2011In het boek “Hersenspinsels” van de Amerikaanse schijfster Alice LaPlante is de hoofdpersoon Jennifer White, een orthopedisch chirurg met specialiteit complexe operaties aan de handen. Haar man James is overleden en haar kinderen Fiona en Mark hebben het druk met hun eigen leven. Jennifer wordt verzorgd door Magdalena.

Op 64-jarige leeftijd is bij Jennifer beginnende Alzheimer vastgesteld waardoor ze moet stoppen met haar werk.

Dan wordt haar vriendin Amanda O’Toole dood aangetroffen, vier van haar vingers zijn met chirurgische precisie geamputeerd.Rechercheur Megan Luton heeft al snel voor de hand liggende vermoedens. Maar de ziekte van Jennifer verhindert inhoudelijk goede gesprekken met en ondervragingen van haar. Ze is steeds meer de weg kwijt, en haar kinderen stellen bovendien alles in het werk om de verdenking af te wenden.
Er gebeuren enkele uitzonderlijk lijkende dingen, maar wie meer weet van dementie, bevroedt dat het zomaar levensecht kan zijn.

Het verhaal is zeer indringend geschreven vanuit de verwarde gedachtewereld van Jennifer. De lezer wordt op sleeptouw genomen in een wonderlijke en ook onthutsende inkijk in het veronderstelde denken van een alzheimerpatiënt. LaPlante heeft het boek op een speciale fragmentarische manier opgezet waardoor de lezer welhaast het gevoel krijgt wat er met je gebeurt als de dementie toeslaat. De typografie van het boek draagt daaraan bij, knap gevonden!

De schrijfstijl en het woordgebruik van LaPlante zijn voortreffelijk.
In het verhaal zit een vleugje spanning vanwege de moord op Amanda. Doch die is in feite bijzaak, het gaat om de vreselijke invloed van dementie op de mens die het ongeluk heeft de ziekte te krijgen.
Het boek is beslist geen thriller, ook al lijken alle benodigde ingrediënten daarvoor aanwezig.

“Hersenspinsels” van Alice LaPlante is bijna een verplicht boek voor eenieder die meer over dementie wil weten. Het boek verdient vier schitterende sterren.

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: