donderdag 6 juli 2017

‘Het Pleidooi’– Steve Cavanagh


Genre: thriller 
Uitgever: Boekerij 
ISBN: 9789022571606 
Uitvoering: paperback 
Aantal pagina’s: 448 
Uitgave: juni 2017 

Dank aan uitgeverij Boekerij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Advocatenkantoor Harland & Sinton is al jarenlang de spil van een wereldwijd fraudenetwerk, maar nu zit de FBI hen op de hielen. Wanneer David Child, een rijke cliënt van de firma, wordt gearresteerd op verdenking van moord, vraagt de FBI Eddie Flynn om ervoor te zorgen dat Child wil getuigen tegen Harland & Sinton. Zodra Eddie David Child ontmoet, weet hij instinctief dat de man onschuldig is, ondanks het overweldigende bewijs tegen hem. Maar de FBI is in het bezit van belastend materiaal over zijn vrouw Christine en voert de druk gestaag op. Voor Eddie is dat het begin van een adembenemende race tegen de klok: niet alleen moet hij Childs onschuld zien te bewijzen, hij moet ook voorkomen dat Christine in handen valt van de FBI of van de gewetenloze advocaten van Harland & Sinton….


Met ´Het Pleidooi´ heeft Steve Cavanagh een verhaal geschreven dat prima zou passen in een aflevering van Law and Order. De actiescènes wisselen zich voortdurend af met de moddergevechten die plaatsvinden in de rechtbank en Eddie Flynn weet zich, als advocaat en voormalig oplichter, prima staande te houden in de meeste heftige situaties. Toch komen ook de menselijke kanten van Flynn duidelijk naar voren. Hij bekommert zich constant om het welzijn en de gezondheid van zijn dochter en bovendien heeft hij nog steeds gevoelens voor zijn ex-vrouw Christine.

Het boek heeft een ietwat stoerder en mannelijker uiterlijk gekregen en werd vooral gepromoot als het perfecte Vaderdagcadeau. Toch hoeven vrouwen het boek zeker niet te laten liggen. Ondanks dat het boek de nodige actie bevat, heeft Eddie Flynn ook zijn charmes. Hierdoor bevat het boek af en toe zelfs een vleugje humor, waardoor het geheel net wat luchtiger wordt.


De scènes in de rechtszaal worden afgewisseld met scènes waarbij Flynn probeert de onschuld van Child te bewijzen terwijl ondertussen de tegenstanders er alles aan doen om Child en zijn omgeving te doden. Hierdoor zit er veel afwisseling in het verhaal en wordt het geen langdradig betoog wat zich afspeelt in de rechtbank. Cavanagh zorgt er tevens voor dat zijn beschrijving van personages en de omgeving erg realistisch is, waardoor je het gevoel krijgt dat je zelf deel uitmaakt van het verhaal.

Ondanks dat dit pas het tweede boek van Steve Cavanaghs hand is, voelt het alsof hij al jaren schrijft en komen Eddy en zijn familie heel vertrouwd over. Toch kunnen we nog genoeg leren over de personages, dus hopelijk zal het volgende deel niet lang op zich laten wachten. 

Dit boek heeft in ieder geval vijf dikke sterren verdiend en ik zal met smart wachten op de vertaling van deel drie.


Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: