dinsdag 18 juli 2017

‘Kijk wat ik gedaan heb’ – Sarah Schmidt


Genre: literaire thriller
Uitgeverij: Hollands Diep
ISBN 9789048838615
Aantal pagina’s: 330
Verschijningsdatum: 3 juli 2017

Met dank aan uitgeverij Hollands Diep voor het recensie-exemplaar


De cover 
Op de cover is een duivenkop te zien, de rest van het duivenlijf is er afgerukt. De titel ‘kijk wat ik gedaan heb’ staat over de duivenkop, de letters buiten de kop zwart en in de kop wit. De cover suggereert dat er iets met een duif aan de hand is. Pas na het lezen van het boek snapte ik het verband……


Op 4 augustus 1892 worden Andrew en Abby Borden op gruwelijke wijze in hun eigen huis omgebracht door bijlslagen. Andrew wordt gevonden door Lizzy, zijn jongste dochter. Ze was tijdens de moord in huis, evenals de dienstmeid Bridget. Alle deuren zaten op slot, wat kan er in hemelsnaam gebeurd zijn? De auteur, Sarah Schmidt vertelt het ons in goed opgebouwde hoofdstukken en vanuit wisselend perspectief.


Haar hoofdpersonen zijn Lizzy, de onevenwichtige jongste dochter en Emma, haar oudere zus. Daarnaast natuurlijk Bridget maar ook de grote onbekende, Benjamin. Langzaam maar zeker wordt het portret geschilderd van het ongewone gezin Borden. Vader Andrew die na de ziekte en het overlijden van zijn eerste vrouw achterblijft met Emma en Lizzy. Emma heeft haar moeder beloofd altijd voor Lizzy te zorgen en Lizzy maakt daar al vele jaren misbruik van.

Andrew is hertrouwd met Abby, zij wordt door Emma en Lizzy mevrouw Borden genoemd. Met zijn vieren zitten zij al vele jaren gevangen in een ongezonde gezinssituatie. Andrew kleineert zijn dochters. Emma zit klem tussen Lizzy en Andrew en kan daardoor niet kiezen voor een eigen leven met haar grote liefde. Lizzy vlucht in afwijkend gedrag, propt zich vol met zoetigheden en is dol op haar duiven. Abby is vooral ongelukkig en op zoek naar liefde. Bridget, hun dienstmeid, ziet alles aan en zou het liefste weggaan. Zij is echter financieel afhankelijk en wordt moreel gechanteerd door Abby.

Lizzy vindt de vermoorde Andrew maar is daardoor zo geschokt dat ze de politie niet goed kan vertellen wat er die dag gebeurd is. Heeft ze nog met hem gepraat? En waar is haar stiefmoeder, mevrouw Borden? Volgens Lizzy is ze weggeroepen en niet thuis. Maar Bridget vindt even later haar werkgeefster gruwelijk vermoord in de logeerkamer. Zij blijkt eerder vermoord te zijn dan Andrew. Het moordwapen wordt niet gevonden, de raadsels stapelen zich op.
De auteur laat de lezer langzamerhand ontdekken wat er nou werkelijk gebeurd is in huize Borden.
  
Conclusie

De auteur schildert als het ware het verhaal in verschillende tinten. De tinten worden gevormd door Lizzy, Emma, Bridget en Benjamin. Vanuit hun perspectief wordt het verhaal verteld, zij geven allen hun eigen inkleuring van het verhaal. Er wordt een mooi tijdsbeeld geschetst van het leven op het einde van de achttiende eeuw. De verschillen tussen arm (Bridget en Benjamin) en rijk (Lizzy en Emma) zijn groot. Allemaal zijn ze (dood)ongelukkig en niet in staat hun lot een andere wending te geven. Vanwege het mooie tijdsbeeld en het prachtige ‘geschilderde’ verhaal krijgt dit boek 4 sterren van mij. Jammer dat er niet meer spanning in zat, daarom geen 5 sterren. 

Jeannie Bertens - recensent De Perfecte Buren

1 opmerking:

Katrien Baert zei

Een prachte recensie die mij overtuigd heeft om dit boek te lezen. Ik heb het op mijn NTL lijst geplaatst.