woensdag 19 juli 2017

‘Moederwond’ – Gwyneth Leermakers


Genre: roman, non-fictie
Uitgever: AquaZZ
ISBN: 9789491897979
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 262
Uitgave: april 2017

Dank aan Gwyneth Leermakers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.Voor het oog van de buitenwereld geniet Phaedra van haar perfecte leven. Succesvol en gelukkig, aan de buitenkant tenminste. Vanbinnen zoekt ze, al weet ze niet waarnaar. Als de geboorte van haar dochter gecompliceerd verloopt, kan ze niets anders doen dan naar de schaduwkant van haar leven kijken. Hoe kan deze kant zo lang onbelicht zijn gebleven? Waarom is de wond die van generatie op generatie is doorgegeven nooit geheeld? Weet zij het familiegeheim te ontrafelen zodat ze kan ontsnappen aan het patroon? Deze roman laat zien hoe misbruik van vrouwen generaties kan doorwerken.

‘Moederwond’ vertelt het verhaal van Myra en haar dochter Phaedra en toont duidelijk dat het verleden van Myra invloed heeft op het leven van Phaedra. In het boek worden verleden en heden afgewisseld, waardoor langzaamaan duidelijk wordt welke verschrikkelijke gebeurtenis er heeft plaatsgevonden in Myra’s leven. Deze gebeurtenis heeft er niet alleen toe geleid dat Myra worstelt met haar leven, maar ook Phaedra loopt iedere keer vast. Wanneer ze tevens een zware zwangerschap heeft moeten doorstaan, blijkt het verleden ook haar te achtervolgen.


Het boek berust op een waargebeurd verhaal en tijdens het lezen merk je ook echt dat er gevoel in het schrijven is gestopt. Je leeft met de personages mee en je voelt bijna hun pijn en strijd met het leven. Een nadeel van het verhaal is dat alles in de ik-vorm geschreven is. Wanneer er een conversatie plaatsvindt tussen twee personen spreken ook deze beiden in de eerste persoon. Dit zorgt er af en toe voor dat een passage herlezen moet worden, omdat het niet helemaal duidelijk is wie een bepaalde zin zegt, waardoor de vlotheid van het lezen afneemt. Bovendien komen er regelmatig erg korte zinnen voor, waardoor het lijkt alsof je een tekst puntsgewijs aan het opdreunen bent in plaats van dat je een boek leest.

Ondanks deze puntjes van kritiek over de manier van schrijven, geeft het boek wel stof tot nadenken. Vooral mensen die zelf een of meerdere van deze gebeurtenissen hebben meegemaakt zullen zich herkennen in de gevoelens en gedachten van de personages, maar ook wanneer er geen sprake is van misbruik in je omgeving, geeft het boek stof tot nadenken. Het verhaalt toont je dat het belangrijk is om aan jezelf te denken en dat het niet belangrijk is om een goede baan te hebben waar je constant mee bezig bent, terwijl je diep vanbinnen geen plezier meer in je manier van leven hebt.

Gwyneth Leermakers heeft met deze waargebeurde roman een boek geschreven waarmee veel vrouwen zich kunnen identificeren. Niet alleen het beschrijven van het misbruik van haar moeder kan zorgen voor herkenning, maar ook het worstelen met wat Phaedra echt wil in haar leven of de zware zwangerschap kan een herkenningspunt zijn voor veel lezers. Juist door deze gebeurtenissen te beschrijven in de vorm van een roman zorgt de schrijfster ervoor dat het boek de interesse kan wekken van een grote doelgroep, ondanks de af en toe wat lastiger te volgen schrijfstijl. ‘Moederwond’ krijgt van mij dan ook 3.5 sterren.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: