dinsdag 25 juli 2017

'Voor eens en altijd' - Andreas Pflüger


Genre: thriller
Uitgever: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401607148
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 395
Uitgave: juni 2017 


Met dank aan Xander Uitgevers voor het recensie-exemplaar


Hoofdpersoon in de thriller “Voor eens en altijd” van Andreas Pflüger is Jenny Aaron, een Duitse top-agente. Zij is vijf jaar geleden bij een confrontatie met criminelen in Barcelona door een kogel blind geworden. Jenny (die in het boek consequent met louter haar achternaam wordt aangeduid) heeft aan die traumatische gebeurtenis tevens een schuldgevoel overgehouden omdat ze haar gewonde collega Niko Kvist op de plaats delict moest achterlaten. Zij vergeeft zich dat niet.

Binnen de gevangenismuren in Berlijn vindt een moord plaats op een psychologe in de cel van de voor moord veroordeelde Reinhold Boenisch. Aarons hulp wordt ingeroepen. Ook al lijkt zonneklaar wie de dader is, zij denkt er anders over. Als vervolgens de broer van een zware crimineel een bus met schoolkinderen gijzelt, rijgen de heftige scènes zich aaneen. Het verhaal loopt uit op een kat- en muisspel in Berlijn met veel geweld en ook nogal wat sadisme, puur uit wreedheid van het betrokken geboefte.

Andreas Pflüger heeft een vlotte pen waarmee hij beeldend maar ook binnen de mogelijkheden van het verhaal beschaafd schrijft. De stijl is zonder meer goed en het woordgebruik soepel. Er is geen sprake van vergezochte beeldspraak en dat maakt het verhaal in zoverre prettig leesbaar. Het is mooi gecomponeerd maar vergt wel veel van de concentratie van de lezer. Is die even wat minder dan lijken de verhaallijn en het palet aan personages enigszins chaotisch.

De lezer zal al snel de nodige twijfels krijgen over de geloofwaardigheid van de waarnemingen en vooral de acties van de blinde agente. Zij verricht staaltjes waarvoor een superagent mét gezichtsvermogen diep zou moeten gaan. Daarmee lijkt het personage (Jenny) Aaron nogal vergezocht en extreem geportretteerd.

De auteur schrijft in zijn nawoord een op het oog goed gedocumenteerde verantwoording over de fysieke mogelijkheden die aan Aaron zijn toegedicht. Het moge wellicht zo zijn, de twijfel heeft de lezer dan allang in zijn greep. Het ware wellicht beter geweest de verantwoording aan het verhaal vooraf te laten gaan, maar of dat echt zou helpen?

Het boek is door de VN Detective- en Thrillergids 2017 zeer hoog gewaardeerd. Op de cover prijkt de volgende aanbeveling uit die gids:

“Zelden zijn er zulke mooie boeken over wraak, verraad en kameraadschap geschreven als deze.”

Dat laatste woord moet natuurlijk “dit” zijn, maar vooruit.

Tja, wie van veel actie met een behoorlijke portie soms sadistisch geweld houdt komt ruimschoots aan zijn trekken. Er is ook zeker in voldoende mate aandacht voor gevoelens en emoties. Maar als je graag consistentie en een redelijke mate van waarschijnlijkheid en geloofwaardigheid mee wilt laten wegen, valt de waardering toch echt lager uit. Het verhaal heeft een behoorlijk “James Bond gehalte”. Daar is een grote doelgroep voor maar je moet ervan houden. Ook golven de verhaallijnen af en toe wat onoverzichtelijk heen en weer. Dat leest niet steeds even gemakkelijk.

Vanwege de goede schrijfstijl krijgt het boek toch, zij het ternauwernood, drie sterren.  

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: