vrijdag 18 augustus 2017

'De vrouw in de blauwe mantel' - Deon Meyer


Genre: thriller
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 9789059654228
Uitvoering: paperback pocketformaat
Aantal pagina's: 95
Uitgave:  2017


Sinds 1989 wordt in de Spannende Boeken Weken in samenwerking met de CPNB een geschenkboekje uitgebracht. In 2017 bevat het een verhaal van niemand minder dan de befaamde Zuid-Afrikaanse thrillerschrijver Deon Meyer. Hij heeft inmiddels een aantal thrillers van hoog niveau op zijn naam. Met het geweldige “Duivelspiek” (5*) vestigde hij in 2012 in één klap naam in Nederland.

In “De vrouw in de blauwe mantel” is een oude bekende, speurder Bennie Griessel, samen met collega Vaughn Cupido belast met het onderzoek naar de dood van een vrouw, die naakt gedrapeerd is gevonden in Kaapstad. Het lijk is met bleekwater behandeld, waardoor de zaak “Het gebleekte lijk” genoemd wordt.
Al snel is de identiteit van de dode vrouw bekend. Het onderzoek biedt weinig aanknopingspunten doch de speurders hebben een fijne neus voor details. Het verhaal neemt een bijzondere wending als blijkt welke intrige speelt en wie de vrouw in de blauwe mantel is. Er zijn zelfs raakvlakken met Nederland. De ontknoping is zonder meer verrassend.

Goede wijn behoeft geen krans, en dat geldt in principe ook voor een goede schrijver. Het kunnen schrijven van een sterk, relatief kort verhaal is echter ook voor een gelouterd schrijver geen vanzelfsprekendheid. Meyer is daar evenwel uitstekend in geslaagd. Het verhaal staat als een huis, het taalgebruik is van een aangename eenvoud en souplesse, en de plot is origineel. Vanzelfsprekend stelt de beperkte omvang van het verhaal grenzen aan de verhaallijn, doch het is zonder meer een goed afgerond verhaal geworden.
Dit geschenkboekje behoort tot de top van de serie van de afgelopen vele jaren.

Het boekje krijgt vier heldere sterren.   

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: