Pagina's

Extra pagina's

vrijdag 18 augustus 2017

'Het vorige meisje' - J.P. Delaney

 
Genre: thriller
Uitgever: Cargo
ISBN: 9789023466963
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 398
Uitgave: augustus 2017 


Met dank aan Uitgeverij Cargo voor het recensie-exemplaar


J.P. Delaney is het pseudoniem van een Amerikaanse auteur, aldus de achterflap van het boek “Het vorige meisje”. Wie het is, wordt ook bij enig googelen niet duidelijk.
Het boek is voorzien van aanbevelingen van niemand minder dan Lee Child (“een vrijwel perfecte psychologische thriller”) en Lisa Gardner (“een van de indrukwekkendste thrillers in jaren”), en dat is niet gering. Zijn die lovende woorden terecht? Het antwoord is een volmondig “ja”.

In alternerende hoofdstukken met telkenmale de titel “Toen: Emma” en “Nu: Jane” (en als uitsmijter het laatste hoofdstuk “Nu: Astrid”) wordt in een aangenaam tempo een ijzingwekkende onderhuidse spanning opgebouwd.
Jane Cavendish is na een traumatische ervaring op zoek naar een woning in Londen met makelaar Camilla. Daarbij komt de architectonisch zeer bijzondere, minimalistisch ingerichte en van de modernste technische snufjes voorziene woning Folgate Street 1 in beeld. De eigenaar is Edward Monkford, een man met alle kenmerken van een narcistische sociopaat. Hij is tevens de architect van de woning en van andere projecten met afwijkende kenmerken. Aan de komende huurder stelt hij een hele serie bezwarende voorwaarden die nogal wat inschikkelijkheid van de huurder eisen. Jane gaat erop in en krijgt tot eigen verbazing een huurcontract.

De geschiedenis van Emma Matthews en haar vriend Simon draait eveneens om de woning. Emma was de vorige bewoonster en maakte diverse heftige gebeurtenissen mee. De domotica in de woning spelen een niet onbelangrijke rol in de opbouw van de spanning.
Het lijkt erop dat voor Edward Monkford alles in het leven en de relaties draait om macht en controle. Dit thema staat in het verhaal prominent voorop.

Als Jane verneemt dat de vorige bewoner Emma in het huis onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen, volgt er een intrigerende zoektocht naar de waarheid. Een zwangerschap maakt de situatie extra gecompliceerd……

J.P. Delaney heeft met “Het vorige meisje” een ijzersterk verhaal geschreven. Zijn taalgebruik is voorbeeldig, beeldend, kernachtig en foutloos. De korte hoofdstukken met steeds wisselend perspectief houden de lezer volledig in de ban. De personages en de beschrijvingen van omgeving en gebeurtenissen komen uitstekend en passend tot wasdom in de verhaallijnen.
Gruwelijkheden ontbreken, het boek is een rasechte psychologische thriller. De spanning wordt langzaam maar onverbiddelijk opgebouwd en komt bij de onthulling van de verrassende plot tot een mooi hoogtepunt.
De psychopathische stoornis van Monkford wordt zeer deskundig uitgewerkt. Het ziektebeeld en de gevaren van een narcistische sociopaat zijn even onopvallend als ernstig, dat weten de kenners. De schrijver heeft duidelijk ofwel diepgaand onderzoek gedaan ofwel een grote eigen kennis van deze materie.

“Het vorige meisje” is een buitengewoon intrigerende thriller, knap geschreven en origineel opgebouwd. Slechts enkele kleine, enigszins onwaarschijnlijke punten in het verhaal verhinderen een maximale waardering. En dat voor een debuut! Een echt schrijfdebuut is het overigens zeker niet want de onbekende schrijver heeft reeds andersoortig werk op zijn “naam”.  

Het boek is een absolute aanrader en verdient vier uiterst helder stralende sterren.

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk als je reageert!