maandag 7 augustus 2017

‘In het donker’ – Karen Rose


Genre: thriller
Uitgever: De Fontein
ISBN: 9789026141249
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 768
Uitgave: mei 2017

Dank aan Uitgeverij De Fontein voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Het recht zegeviert niet altijd, want rechercheur Scarlett Bishop heeft talloze bad guys door de mazen van het net zien glippen en hun straf zien ontlopen. Tot nu toe heeft ze haar wraakgevoelens kunnen beteugelen, maar nu wordt die zelfbeheersing danig op de proef gesteld. Journalist Marcus O’Bannion zet zich in voor slachtoffers en hun rechten. Hij gelooft dat hij inmiddels alles gezien heeft op het gebied van zieke geesten en verdorvenheid, maar dan raakt hij betrokken bij het onderzoek naar de moord op een jonge vrouw die ooit zijn hulp zocht. Het onderzoek leidt Scarlett en Marcus naar een omvangrijk netwerk van mensenhandel. Scarlett en Marcus moeten zich inlaten met meedogenloze figuren en ze zullen hun eigen grenzen moeten overtreden. Als ze tenminste levend uit handen van de bende weten te blijven… 

In een donkere steeg ervaart Marcus O’Bannion de onmacht en frustratie om een verloren leven. Hij voelt instinctief aan dat er maar één iemand in aanmerking komt van wie hij de hulp nodig heeft en aarzelt dan ook niet om rechercheur Scarlett Bishop te contacteren. Marcus voelt zich verslagen maar realiseert zich meteen dat dit alles onderdeel is van iets veel groters. Scarlett denkt met hem mee en ziet al snel wat Marcus ook ziet, de feiten spreken voor zich. Het lijkt een onmogelijke opgave om tegen een organisatie als deze op te boksen, de gelederen lijken gesloten en het is zoeken naar een cruciale fout. Wanneer iedereen om hen heen direct in gevaar dreigt te komen door hun zoektocht naar antwoorden is er haast geboden. Ze hebben te maken met een goed georganiseerde bende die nergens voor terugdeinst. Dit vraagt om hard ingrijpen en snel denken. Echter wanneer je aan alle kanten wordt belaagd is het erg moeilijk om alles volgens de regels te blijven doen, iets waar vooral Scarlett zich beroepsmatig aan dient te houden maar Marcus niet. Het lijkt er heel sterk op dat volgens de regels handelen geen oplossing teweeg gaat brengen en Scarlett sluit haar ogen voor onorthodoxe maatregelen. Maar daarmee is het gevaar nog lang niet geweken.

Je hebt 24 uur waarin je in een sneltreinvaart door Karen Rose aan de hand wordt genomen om je in het verhaal van Marcus en Scarlett te storten. Ondanks dat het verhaal heerlijk leest is het niet echt aannemelijk dat alles wat er gebeurt in vierentwintig uur kan plaatsvinden. De oorsprong van het verhaal ligt bijna een jaar eerder, dat is meteen ook het moment dat Marcus en Scarlett elkaar voor het eerst leren kennen. Vervolgens verliezen ze elkaar uit het oog, maar zijn nooit uit hun gedachten. Door middel van flashbacks kom je daarover steeds meer te weten. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat op het moment dat Marcus beseft dat hij hulp nodig heeft, Scarlett belt, meteen in het begin van het verhaal, op een dieptepunt in zijn leven. Er hangt ondanks dat meteen een knetterende spanning tussen die twee zonder dat er ook maar iets is voorgevallen, en dát is ook typisch Karen Rose. Een keihard en actueel verhaal, nu is dat de meedogenloze mensenhandel en al het verdriet dat daarbij komt kijken, maar toch ook aandacht en tijd voor een ontluikende liefde onder de meest onmogelijke omstandigheden. Op een overtuigende wijze vertelt Rose vervolgens dit verhaal waardoor je de manier van handelen van vooral Marcus en zijn directe omgeving heel goed begrijpt. Het zorgt er zelfs voor dat je ze sympathiek vindt terwijl het toch niet echt oké is allemaal. Het ‘Robin Hood-effect’ is daar. Actie, spanning én romantiek!

Een groot pluspunt van de boeken van Karen Rose is dat ze nooit vervelen. Rose is heel consequent in haar kwaliteit en schrijfstijl. Dat zorgt voor een aangenaam gevoel, een soort van thuiskomen wanneer je deze boeken leest, een warme boekendeken. Haar succesformule bouwt ze met grote zorgvuldigheid uit en dat zorgt ervoor dat je iedere keer weer geniet. De mix van spanning en erotiek is in het geval van Rose een handelsmerk met een gouden randje, broeiend maar nooit ordinair. De spanning, nodig om het verhaal een thriller te mogen noemen is wederom goed vertegenwoordigd. Vooral de rol van Marcus en de reden waarom hij doet wat hij doet, is goed gevonden. De rol van de barmhartige Samaritaan is op zijn lijf geschreven, het mag dan ook geen wonder zijn dat een vrouw zoals Scarlett daar voor valt. Een beetje voorspelbaar maar wel weer heel erg leuk.

Een goede opbouw met behoorlijke spanningsmomenten maakt dat het verhaal snel weg leest, wegleggen is echt een opgave. Je blijft lezen want, en dat is meteen ook een groot deel van het succes, spanning in combinatie met ontluikende erotiek doet nou eenmaal ‘iets’ met de lezer. En ook al is het soms wat voor de hand liggend op het romantische vlak, de spanning compenseert dat ook nu weer ruimschoots. Het enige minpuntje aan dit verhaal is dat het niet echt aannemelijk is te noemen dat alles zich in vierentwintig uur afspeelt. Daarvoor is het net allemaal een beetje teveel van het goede. Voor de rest is er niets op dit ‘In het donker’ aan te merken. De afgrijselijke handel en wandel van mensenhandelaars is overtuigend neergezet, vreselijk! Het aankaarten van een thema zoals dit vraagt om goede research en kennis, heel goed gedaan.  Opnieuw levert Karen Rose een heerlijke uptempo thriller af, waar de balans tussen spanning en een knetterende romance wederom goed is uitgewerkt. Een échte Karen Rose met een sublieme vertaling, dat mag ook wel eens gezegd worden! 4 mooie sterren!

Patrice – Team De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: