vrijdag 4 augustus 2017

‘Naar bed, naar bed’ - M.J. Arlidge

Genre: thriller
Uitgever: De Boekerij
ISBN: 9789022578599
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 368
Uitgave: juni 2017

Dank aan uitgeverij De Boekerij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Als er een tweede slachtoffer valt, wringt Helen zich in zo veel bochten dat alles op scherp komt te staan en ze een onmogelijke keuze moet maken. Vertelt ze over haar privéleven of besluit ze te liegen om de aandacht van zichzelf af te houden?


Helen Grace heeft al genoeg persoonlijke tragedies meegemaakt, maar als het lijk van een bekende in een nachtclub wordt gevonden, komt het moordonderzoek opeens wel heel dicht bij haar eigen leven. Helen zwijgt in alle talen over haar connectie met het slachtoffer en werkt als een bezetene om de dader te vinden.

‘Naar bed, naar bed’ is alweer het vijfde deel in de serie die draait om inspecteur Helen Grace en het personage is inmiddels niet meer weg te denken in boekenland. Toch komt dit boek minder goed op gang dan de vorige delen van de schrijver. In een interview gaf hij aan dat er al plannen zijn voor meer delen dan de oorspronkelijk geplande zeven en het lijkt wel alsof hierdoor het verhaal wat gerekt moet worden. Dit zorgt ervoor dat je niet meteen in het verhaal zit, waardoor het boek sneller weggelegd wordt om tussendoor andere dingen te gaan doen.

Toch zou Arlidge zichzelf niet zijn als ook dit keer het onderzoek niet draait om een specifieke reeks moorden die verband houden met elkaar. Juist door meerdere moorden in het boek op te nemen die gepleegd zijn door één persoon of door een groep daders, kan er heel uitgebreid een beeld gevormd worden. Bij ieder slachtoffer krijg je net weer een stukje meer informatie over hoe de moord is gepleegd en hoe het slachtoffer wordt aangetroffen, waardoor je eigen fantasie af en toe overuren maakt.

Terwijl voorgaande moordzaken aan het einde van het boek opgelost werden door Grace en haar team, loopt het in dit verhaal net even anders. Als lezer zit je nog vol in het verhaal, om ineens tot de ontdekking te komen dat je zojuist de laatste pagina hebt omgeslagen. Totaal verbijsterd dringt het vervolgens tot je door dat je toch echt deel 6 moet gaan lezen om erachter te komen hoe dit gaat aflopen. Helaas moeten we voor de Nederlandse vertaling van dit deel wachten tot november, dus tot die tijd kun je zelf je fantasie laten werken over een eventuele afloop.

Ondanks dat het boek halverwege toch weer erg boeiend werd, is het jammer dat het begin minder goed geschreven is. Laten we hopen dat Arlidge kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en zichzelf niet te veel verliest in het idee om een hele tv-serie te schrijven, want dit komt de verhaallijn niet ten goede. Hierdoor scoort het boek voor mij drie sterren en hoop ik dat deel 6 weer dezelfde kwaliteit heeft als zijn eerdere delen, waarvan ‘Iene miene mutte’ en ‘Klikspaan’ naar mijn mening de beste delen zijn.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: