maandag 18 september 2017

‘Achter de voordeur’ - Alex Marwood


Genre: thriller
Uitgever: De Boekerij
ISBN:
9789022580820
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 384
Uitgave: augustus 2017

Dank aan uitgeverij De Boekerij voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Huis nummer 23 herbergt een geheim. In deze bouwval, beheerd door een verdorven huurbaas, staat iets op het punt onthuld te worden. En alle zes de bewoners van de appartementen hebben dingen te verbergen.
Collette en Cher zijn op de vlucht. Thomas is een onwillige Einzelgänger. En de zeer aantrekkelijke Iraanse asielzoeker en een "stille' man, die niemand ooit heeft gezien, proberen zich verborgen te houden. Vesta, de lieve dame uit het souterrain, houdt ze allemaal haarscherp in de gaten – of tenminste, dat denkt ze.
In het holst van de nacht zorgt een verschrikkelijk ongeluk ervoor dat de buren een ongemakkelijk verbond moeten sluiten. Maar één van hen is een moordenaar die alle zonden op een listige manier verbergt. Ondertussen wordt het net rondom het volgende slachtoffer steeds verder gesloten…


‘Achter de voordeur’ is alweer het tweede boek van schrijfster Alex Marwood. Eerder brak ze door met de veelbesproken thriller ‘Waar is ze?’ en ook dit keer heeft ze weer een niet alledaagse thriller geschreven. Het verhaal zelf komt een beetje traag op gang en hierdoor is de kans groot dat het boek weggelegd wordt. De lezers die echter blijven doorlezen, krijgen een aardig verhaal waarvan je de ontknoping wilt weten.

Het verhaal wordt afwisselend verteld door de ogen van de verschillende bewoners van huis nummer 23 en hierdoor wordt al snel duidelijk dat alle bewoners een reden hebben om zo min mogelijk over zichzelf naar buiten te brengen. Ze houden als het ware hun geheimen achter de voordeur. Juist door de afwisseling worden er telkens maar kleine stukjes van de puzzel duidelijk alvorens er weer nieuwe stukjes beschikbaar komen over een andere bewoner.

Het verhaal zelf is goed bedacht, maar toch is het geheel een warrig verhaal waarbij veel scènes onnodig zijn. Naar het einde toe wordt de snelheid waarmee het verhaal verteld wordt steeds hoger, waardoor het af en toe noodzakelijk is om een stukje te herlezen. Het einde van het verhaal komt dan ook afgeraffeld over en zodra je het boek dichtslaat heb je niet echt het wauw-effect.

De cover van het boek zelf is erg mooi ontworpen en zal bij veel mensen de aandacht trekken. Als je het boek recht voor je houdt, krijg je het gevoel alsof jezelf vanaf de trap naar de voordeur kijkt en wil je weten wie dat mysterieuze meisje is dat door de deur heen naar buiten gluurt. Een mooie cover geeft echter geen garantie voor een goed boek en helaas is dat hier ook het geval. Het is geen totale worsteling om door het boek te geraken, maar wanneer je het boek laat voor wat het is, mis je ook niks.

Alex Marwood had met haar ideeën rond dit thema zo veel meer kunnen doen, want origineel is het wel. Helaas wordt het thema weggedrukt door teveel nevenstaande gebeurtenissen. Ik kan het boek dan ook niet hoger beoordelen dan 2,5 ster. Een krappe voldoende doordat ik wel het idee kreeg waar de schrijfster heen wilde met haar verhaal, maar er had veel meer ingezeten dan dit eindresultaat.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: