maandag 4 september 2017

‘Het laatste soepje’ – Ralf Kramp


Genre: korte verhalen
Uitgever: Stortebeeker
ISBN: 9789492750037
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 116
Uitgave: 2017 


Met dank aan Uitgeverij Stortebeeker voor het recensie-exemplaar


De schrijver Ralf Kramp (1963) is in Duitsland een absolute grootheid op het gebied van misdaadliteratuur, maar in Nederland nog volslagen onbekend. Dat laatste zou snel anders moeten worden.
In “Het laatste soepje” staan dertien korte verhalen van zijn hand. Steeds gaat het om misdaden van schijnbaar onbeholpen daders. De verhalen eindigen alle op een totaal onverwachte manier.

Zo zitten in het titelverhaal twee oudere dames aan tafel in een restaurant en klagen tegen de kok dat deze kennelijk iets gevaarlijks in hun soep heeft gedaan. De kok, inmiddels aan hun tafel geroepen, neemt hen in de maling doch de wraak van de dames is waarlijk vreselijk. Zo ook zullen de verhalen “Marika’s badkuip” en “Vergeet-me-niet” lang beklijven, en letterlijk last but not least het verhaal “Het laatste doek”.
En zo hebben alle verhalen een even bizarre als “leuke” afloop ook al gaat het veelal om halsmisdaden. De wendingen in de plots doen steeds weldadig aan. Ze zijn nauwelijks voorzienbaar en doen niet zelden denken aan de briljante loop van vele korte verhalen van Roald Dahl. Een groter compliment is nauwelijks denkbaar.

Ralf Kramp heeft een goede penvoering en een kennelijk ongebreidelde fantasie. Zijn woordkeus en schrijfstijl zijn voorbeeldig. Het is bijzonder moeilijk in een verhaal van minder dan tien bladzijden een helder en levend(ig) beeld te schetsen. Doch Kramp heeft daar geen enkele moeite mee. In dit genre is hij gewoonweg een kei. Het boekje is een fraaie combinatie van humor en zwartgalligheid, en is dan ook zeer lezenswaardig. En dat zeker niet alleen voor thrillerliefhebbers. Het is fraaie zwarte humor met een vette knipoog. “Het laatste soepje” verdient vier heldere sterren.  

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: