zaterdag 30 september 2017

Uit de kast: 'Overspel' van Bob MendesSinds september hebben we een nieuw item gelanceerd op ons blog: ‘UIT DE KAST', want De Perfecte Buren vond het tijd om eens te gaan snuffelen in de eigen voorraad en we waren verbaasd over de hoeveelheid aan boeken die we in huis hebben en nog niet gelezen hebben. 

En wij wedden dat we niet de enigen zijn! Staat er in jouw boekenkast ook een boek al jaren te smeken om gelezen te worden, maar is het er nog steeds niet van gekomen? Misschien is dit dan wel iets voor jou. Lijkt het je leuk om jouw mening op ons drukbezocht blog gepubliceerd te zien? Laat ons weten welk boek jij gaat lezen (uit je eigen boekenkast) en wellicht dat dat bij ons het ‘Uit de kast-boek’ wordt! Op het eind van de maand komt je (korte) recensie dan op ons Blog, onze Facebookpagina, Twitter en Instagram. 
Wat denk je? Leuk toch? Doen!? Lees dan snel de voorwaarden.

Chrisje Stultiens bijt de spits af met ‘Overspel’, een boek van Bob Mendes dat al een hele tijd op haar e-reader staat.
Een korte introductie en haar recensie lees je hieronder:


"Hey,
Als blogger en boekenwurm kan ik met een recensie twee vliegen in één klap slagen. Schrijven geeft me energie!
Heel graag wil ik 'Overspel' van 'Bob Mendes' lezen, dat al een tijdje in mijn virtuele bibliotheek ligt te lonken. Het verhaal speelt zich af in Antwerpen, vlakbij mijn voordeur!
Momenteel heb ik net mijn eerste manuscript geschreven en wil ik nog meer boeken verslinden (om te leren hee!).
En ik hou van Sociale Media ;-)”
Chrisje.


Overspel van Bob Mendes lonkt al een tijdje in mijn virtuele bibliotheek. Mijn Kobo e-reader heeft - voorlopig - een paar boeken van deze auteur. En ik koos gelukkig een toppertje, dat zich afspeelt aan mijn voordeur in de koekenstad. Jeuj!

Auteur
De achternaam van deze Antwerpenaar verklapt zijn Portugese roots en Bob heet eigenlijk David. Huh? Tijdens de tweede wereldoorlog verborg hij zijn Joodse afkomst door zichzelf de roepnaam Bob te doneren. Begrijpelijk!
Na het online dichtklappen van het eerste boek, dat ik van Bob lees, surf ik naar zijn website. Een dertigtal andere thrillers staan uitbundig te schreeuwen om mijn aandacht. Hoera!

Bob Mendes schrijft faction thrillers. Say what? Als je fictie gedeeltelijk of helemaal baseert op waargebeurde feiten krijg je faction. Dus de plot van zijn misdaadromans grijpt Mendes niet helemaal uit de lucht, maar is (bijna) werkelijkheid. Bibber!
Deze sinjoor heeft een hele waslijst prijzen gewonnen. Toch ben ik vooral jaloers op zijn schrijftalent én creativiteit in zijn brein. Als ik dan toch een kleine kritische noot mag kraken... de website mag wat hipper ;-).

Plot 'Overspel'
Hoofdpersonage Thomas leidt een karig leventje als receptionist in een rendez-vous hotel. Dankzij zijn hebberige en leugenachtige ex-vrouw speelde hij zijn job kwijt in een sterrenhotel en klopt nu lange dagen en nachten in een groezelige omgeving.

Als een keurige zakenman zijn aktetas vergeet, kan hij zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Hij kopieert de gecodeerde documenten en komt snel tot de conclusie dat de farmaceutische industrie het niet zo nauw neemt met de strenge wetgeving. Een farmareus wil een nieuwe therapie snel op de markt brengen. Koste wat kost!

Helaas belandt Thomas een tijdje onschuldig in de gevangenis. Eenmaal uit het sombere huis van bewaring heeft hij zijn braaf imago van zich afgegooid en wil hij een nieuw, rijk leven starten. De documenten kunnen hem een snelle start geven. Of wint hij eindelijk de lotto?

Cover
Deze omslag nodigt me uit om te lezen. Duistere kleuren en de hotelbel refereren slim naar de bizarre bordeelwereld. Knap werk, Wil Immink!

Mijn verdict
Ik geloof dat ik mijn eerste faction-thriller heb gelezen (denk ik toch) en vooral het nawoord met uitleg over de werkelijkheid doet me lichtjes huiveren. Zelf heb ik in de farmaceutische wereld gewerkt, dus de duidelijke uitleg rond klinische studies leest enorm vlotjes. Deze machtige industrie stelt hij misschien nét iets te zwart/wit voor, maar dat mag in fictie!

Mendes schrijft slim met een flashback, flash forward, krantenbericht en een proces-verbaal. Net de juiste hoeveelheid, zodat het verhaal 'ordelijk' blijft. De karakters krijgen meteen lijf en leven in mijn hoofd. Ja, ik ben overtuigd en weet heel zeker dat het niet bij één boek blijft in mijn uitpuilende boekenkast.

Chrisje Sultiens


Gaaf toch dit? Wil jij dit nu ook? Klik dan HIER en meld je gerust aan, alleen maar leuk!!!


1 opmerking:

Marianne zei

Eigenlijk nog nooit een boek van Mendes gelezen. Dat moet ik misschien toch maar eens gaan doen.
Je recensie heeft me nieuwsgierig gemaakt.