maandag 11 september 2017

'Voorlopers' - Mirjam Hildebrand

 
Genre: Young Adult
Uitgever: Kluitman
ISBN: 9789020654578
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 262
Uitgave: juni 2017

Met dank aan uitgeverij Kluitman voor dit recensie-exemplaar.  

Flaptekst
De vijftienjarige Emma voelt zich 'anders': ze voelt, hoort en weet meer dan andere mensen. Wanneer de mysterieuze Philana haar vertelt dat Emma's vader - die ze al ruim twee jaar niet meer heeft gezien - deel uitmaakt van een groep mensen die zich Voorlopers noemen, besluit Emma met haar mee te reizen... Maar eenmaal in het bergdorp in Frankrijk, waar de Voorlopers zich gevestigd hebben, blijkt haar leven nog gecompliceerder te worden. Is Emma zelf ook een Voorloper? Waarom wil haar vader niet dat ze de Voorlopers helpt? Wat is er met de ouders van Philana gebeurd? En wie probeert haar in de val te lokken? Voorlopers is het spannende jeugdboekendebuut van auteur Mirjam Hildebrand

De cover
De cover is opgemaakt met de kleuren geel, oranje en zwart. Er zijn drie personen te zien. De middelste is de hoofdpersoon, Emma. Het meisje links van haar is naar we mogen aannemen Philana. Eén van de andere belangrijke personages in het boek. Rechts van Emma vinden we Casper. Om hen heen hangt een oranje waas, wat aangeeft dat er met hen iets speciaals aan de hand is. Onder hen staat de titel in het geel, groot op de kaft. In de twee o’s zien we personen. Mooi gedaan! Na de titel vinden we de naam van de auteur en daaronder de ondertitel. Op het onderste gedeelte van de cover vinden we een kampvuur met mensen er om heen en een geel/oranje koepeltentje. Dit is een beeld uit een van de laatste stukjes van het boek.

Samenvatting van het verhaal
Emma is een meisje van 15. Ze woont samen met haar moeder en haar tweejarige broertje Sam. Haar vader heeft hen twee jaar daarvoor verlaten. Op een dag stuit ze in het bos op Philana. Zij vertelt haar dat haar vader speciaal is. Haar vader is namelijk een Voorloper. Maar dat niet alleen, Emma is het ook! Voorlopers zijn mensen die iets voorlopen in de evolutie vergeleken met de andere mensen. Ze kunnen speciale dingen en hebben speciale gaven. Philana neemt Emma mee naar het dorpje waar haar vader woont en waar nog veel meer Voorlopers wonen. Daar blijkt dat Emma beelden ziet. En alleen zij kan een speciale missie tot een goed einde laten komen.

Conclusie
Mirjam Hildebrand heeft een vlotte schrijfstijl waardoor het verhaal makkelijk wegleest. Het verhaal is volstrekt origineel in zijn soort en zeker een must read voor alle YA-fans. Spanning is er in Voorlopers zeker ook te vinden. De opbouw van spanning naar de uiteindelijke ontknoping van de plot is goed verdeeld, waardoor elk hoofdstuk ook daadwerkelijk iets toevoegt aan de spanning en informatie die je nodig hebt in het verhaal. Het einde van het boek ging echter wel snel en naar mijn idee kon dit iets meer uitgewerkt worden. Taal technisch is er niets mis met dit verhaal. Ik denk dat mij vooral rest te zeggen dat Mirjam Hildebrand hiermee een prachtig YA-debuut op de wereld heeft gezet!
4 sterren voor Voorlopers it issssss.

Marc-Jan van Dam - recensent De Perfecte Buren      

Geen opmerkingen: