woensdag 11 oktober 2017

Maak kennis met 'Kinderboeken'


Soms kom je op Facebook bijzonder leuke initiatieven tegen. Zo kreeg ik kort geleden een uitnodiging om lid te worden van de groep Kinderboeken. Een initiatief van o.a. schrijfster Nienke Pool. Omdat wij bij DPB goede boekinitiatieven alleen maar toejuichen zetten wij ook graag collega-bloggers hier in de spotlights. Vandaag, in de sfeer van De Kinderboekenweek, doen we dat met de nieuwe groep op Facebook: Kinderboeken.

Zelf zit ik niet meer in de leeftijd voor kinderboeken hier thuis, met een brugpieper en student, maar hebben we nu de overstap naar young adult gemaakt. Een nieuw terrein dus met een enorm aanbod. Omdat we thuis te maken met een ernstige vorm van dyslexie blijft lezen een uitdaging en wordt ieder, online, boekeninitiatief met veel enthousiasme onthaald. Onze Tess is namelijk nogal gericht op het internet en Facebookgroepen doen het goed bij haar, ze wekken haar interesse, zelfs om te gaan lezen. De groep Kinderboeken heeft ze ook al gevonden. Hoe leuk is dat!

Tot nu toe hebben we al wat tips gekregen, want andere medelezers hebben ervaring met bepaalde (dyslexie)boeken en delen die met de rest. Dat gebeurt allemaal in een relaxte sfeer. Het straalt plezier uit, de liefde voor het jeugdboek en iedereen kletst er vrolijk op los. En dat is precies waar wij hier bij De Perfecte Buren ons ook hard voor maken, wat dat betreft delen we de passie voor het (kinder)boek met deze enthousiastelingen. Hoogste tijd om deze nieuwe boekengroep eens aan onze lezers voor te stellen, Nienke Pool is aan het woord. Enjoy!!Nienke: De Facebookgroep Kinderboeken ontstond op een druilerige zondagochtend eigenlijk uit het niets. Aan het einde van de dag had de groep al ruim 300 leden. Ik vroeg Chris om me te helpen en ze stapte enthousiast aan boord. Aan het einde van de week was het ledenaantal al uitgegroeid tot 1.000 en hadden we een derde beheerder erbij: de veertienjarige Rick die dat weekend een prachtige blog uit de grond stampte.

En met dat het ledenaantal groeide, kwamen ook de ideeën, de plannen en de langgekoesterde wensen naar boven. We zijn gek van boeken en vinden het leuk om daarover te praten met anderen. Maar we vinden het ook leuk om met auteurs te praten over hun “kindjes”.
Idee 1 was geboren: auteurs in de spotlights. Ieder weekend zetten we door middel van een interview en een bespreking van het boek een auteur in het zonnetje.


Ontwerp en copyright: Danielle Futselaar

Bij een kinderboek horen illustraties. Maar hoe worden die eigenlijk gemaakt, vroegen we ons af.
Idee 2 was geboren: we zetten illustratoren in de spotlights.

Soms zie je hele bijzondere boeken. Boeken waar je meer van wilt weten. Soms zie je dat boeken uitkomen en die wil je heel graag in je handen houden. Je wilt die boeken zien en ruiken. Dat zijn boeken die een speciaal “baasje” zoeken. Die boeken moeten worden “geadopteerd”, want ieder boek verdient een kinderhart.
Idee 3 was geboren: het ambassadeursboek. We vragen uitgeverijen of we bij (een liefst nog uit te komen boek) een ambassadeur mogen zoeken. Ons idee is dat die ambassadeur het boek vooraf leest, naar de boeklancering mag en er in onze groep over vertelt. Die ambassadeur kan een klas zijn, een kind of ouder met kind, maar ook een blogger of een geïnteresseerd lid van Kinderboeken.

Toen we net begonnen, kregen we veel gerichte vragen zoals: mijn dochter is 10 jaar en heeft dyslexie en leest niet graag, wat moet ik doen? Of: mijn kind leest al Avi-uit maar is nog maar 8 jaar- veel boeken zijn te “volwassen”, wat kan ik hem geven? En zo waren er meer vragen over “geen zin in lezen/liever gamen” of “is de Donald Duck wel lezen” maar ook over hoogbegaafdheid en nog veel meer zaken. Hier moeten we iets mee.
Idee 4 is nog niet helemaal uitgekristalliseerd maar we hebben al wel veel onderwijskrachten gevraagd om ons te komen versterken en straks deel te nemen in de discussies. We hebben al contacten gelegd met enkele deskundigen maar zijn nog zoekende naar de juiste vorm waar we dat in gaan gieten (plus hoe plaatsen we die onderwerpen overzichtelijk op onze blog?)

En ineens stroomden de plannen binnen: We hebben een YA week gehouden met een grote winactie en met nu in de kinderboekenweek doen we dat nog eens over. Groter en groter. Iedereen werkt mee: uitgeverijen geven boeken. Bekende schrijvers geven interviews en debutanten werken enthousiast mee aan alle wilde plannen die we verzinnen. En leden doen echt zo leuk mee! We hebben nu een estafette boek; een boek van de week en er komt nog veel meer bij. Leesclubs gaan we doen op aanraden van Patrice en we zijn voorzichtig begonnen met recensieboeken.

Met ons drieën vullen we elkaar heel goed aan. Ons blog is ondertussen prachtig, maar we willen het nog mooier. Rick leeft zich helemaal uit. Ik zit vol dromen en vraag iedereen om ons te helpen. Ik zet allerlei plannen en acties op touw, maar ben een knurft met de computer; Chris is de liefste van ons en houdt echt van boeken en wil ze allemaal de plek geven die ze verdienen, maar zij is ook het meest praktisch van ons en houdt ons in het gareel. We hebben nog geen idee waar het schip strandt maar aan ons enthousiasme zal het niet liggen.

NB. We schrijven idd recensies maar nemen geen recensieboeken aan. Rick doet examen dit jaar; Chriss heeft een drukke baan en ik werk 2 maal parttime. De aanvragen stromen binnen maar helaas: we moeten “nee” zeggen. Ook daar hebben we plannen voor, maar joh, we komen net kijken.

Iedereen is welkom bij deze bijzondere groep, neem gerust een kijkje op hun Facebook of op de blog. Heel veel (kinderboeken)plezier!!

Groetjes Patrice

Geen opmerkingen: