zondag 15 oktober 2017

‘Nieuw samengestelde gezinnen’ – Steve Brouwers


Genre: non-fictie advies
Uitgever: Manteau
ISBN: 9789022334515
Uitvoering: paperback (luxe papier)
Aantal pagina's: 186
Uitgave: 2017  

Met dank aan Manteau voor het recensie-exemplaar

De titel van het hier te behandelen boek is een mondvol. “Bijna alles wat je moet weten over nieuw samengestelde gezinnen kort samengevat” van Steve Brouwers gaat in, althans die suggestie wordt gewekt, op bijna alle aspecten die van belang zijn in de steeds meer voorkomende gezinnen waarin beide partners uit een eerdere relatie komen.

Het boek is op een veelal luchtige manier geschreven en gelardeerd met vaak grappige cartoons en enkele diepzinnig bedoelde citaten van denkers en mensen die daarvoor moeten doorgaan, van Socrates tot ene Jesika Davis (wie zegt u?).
Het boek is aardig voor mensen die zich geen beeld kunnen vormen over de problematiek en zich erop willen oriënteren. Maar diepgang heeft het niet. De lezer krijgt algemene waarheden voorgehouden die beslist niet tot nieuwe inzichten leiden.

Zo is op bladzijde 86 te lezen:

“Het is een continu balanceren en het vraagt veel aandacht en inzet om tot een evenwicht te komen. Steeds wanneer je denkt dat deze balans is gevonden, zal ze weer doorslaan naar de andere kant. Het is hard werken, maar het levert ook veel op.”

En tegen het eind van het boek is op bladzijde 177 te lezen:

“Je moet leiden, niet lijden. Je hebt je eigen toekomst in de hand. Er is er maar één die iets kan veranderen en dat ben jij.”

Het boek is beperkt tot nieuw samengestelde gezinnen die zijn ontstaan uit een samengaan van partners die elk een scheiding achter de rug hebben. Er zijn echter natuurlijk meer vormen. Zo kan een samengesteld gezin ook worden gevormd door partners van wie één of beiden een relatie heeft/hebben gehad die is geëindigd door het overlijden van de partner. Een dergelijk samengesteld gezin heeft een geheel eigen en dan ook deels andere problematiek. Het niet meenemen ervan is een gemiste kans.
Bijzonder is dat het boek is geschreven door een man. De meeste boeken over dit soort onderwerpen zijn van de hand van vrouwelijke auteurs.

Het boek is typografisch en qua lay-out niet alledaags. Het telt 186 bladzijden doch de effectieve benutting van de bladzijden is minimalistisch. De lezer heeft het in een mum van tijd uit. Kortom: aardig voor “beginners”, maar voor lezers met een basiskennis of meer van de problematiek een niemendalletje. Het boek krijgt twee sterren.

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: