woensdag 8 november 2017

‘Firelight - Deel 1 - Ziel van Vuur’ – Sophie Jordan


Genre: Young Adult, Fantasy
Uitgeverij: BBNC
ISBN: 9789045340074
Aantal pagina’s: 408
Verschijningsdatum: oktober 2017

Met dank aan Uitgeverij BBNC voor het recensie-exemplaar

De cover
De delen van deze trilogie hebben alle een prachtige cover in geel/bruine tinten. Op de cover van Ziel van vuur is met een beetje fantasie een draak te herkennen. De draak maakt een rustige en vredige indruk.

Als je eenmaal hebt ervaren wat vliegen is, zul je altijd rondlopen met je ogen gericht op de hemel, want daar ben je geweest en daar zul je altijd naar terugverlangen’, met dit citaat van Leonardo da Vinci begint Sophie Jordan de trilogie Firelight.

In het eerste deel van deze trilogie leren we Jacinda, haar zusje Tamra en hun moeder kennen. Ze wonen in een draki-kolonie want Jacinda is een draki, een vuurspuwende draki zelfs, de enige in haar soort. De voorouders van draki’s zijn draken. Deze draken zijn zo geëvolueerd dat ze ook een mensengedaante hebben, dat maakt het overleven in de huidige tijd mogelijk. Op draki’s wordt gejaagd door drakenjagers die daarna de draki’s voor veel geld verkopen aan geheimzinnige enkro’s. Geen wonder dat draki’s in verborgen gemeenschappen leven en elk contact met de buitenwereld vermijden.

Jacinda is een tiener die niet houdt van de vele regeltjes en beperkingen die de kolonie haar oplegt. Wanneer ze weer eens een keertje ongehoorzaam is, wordt ze ontdekt door drakenjagers. Gelukkig is degene die haar vindt zo onder de indruk van haar schoonheid in drakengedaante, dat hij haar niet verraadt, terug in de kolonie wacht Jacinda straf. Haar moeder besluit om die straf niet af te wachten en met haar dochters te vluchten naar de woestijn.

In de woestijn kunnen draki’s eigenlijk niet overleven. Dat is de bedoeling van Jacinda’s moeder ook: de draki in Jacinda moet sterven, zodat alleen de menselijke Jacinda in leven blijft en er niet meer op haar gejaagd kan worden. Maar Jacinda kan het vliegen niet vergeten en wil haar draki niet opgeven. Helaas kwijnt haar draki langzaam weg totdat ze op school Will ontdekt, de drakenjager die haar niet verraden heeft. Door hun ontluikende liefde blijft haar draki springlevend. Dat levert tal van gevaarlijke situaties op. Ze durft Will niet in vertrouwen te nemen omdat hij een drakenjager is net als de rest van zijn grote familie. En ook Will heeft zo zijn geheimen.

Dan blijkt dat de kolonie nog steeds op zoek is naar Jacinda, zij is al beloofd aan Cassian, de zoon van de alfa, de leider van de kolonie. Jacinda heeft immers dat unieke talent, vuurspuwen. Samen met Cassian zou ze dan veel babydraki’s moeten maken. Daar heeft Jacinda natuurlijk helemaal geen zin in! Wanneer ze van haar moeder hoort dat de kolonie haar vleugels af wil knippen weet Jacinda niet meer wat ze moet doen. Het leven in de woestijn is gevaarlijk vanwege de familie van Will en daar zou ze echt nooit kunnen vliegen. Maar zonder vleugels in de kolonie ook niet. De avonturen van Jacinda worden steeds gevaarlijker en haar situatie steeds nijpender. Gaat Jacinda uiteindelijk leven in de kolonie, in het woestijnstadje of is er nog een andere oplossing? En wordt de man in haar leven Cassian of toch Will?

Conclusie
Sophie Jordan heeft in Firelight een mooie wereld geschapen. De draki’s zijn een kwetsbaar volk, ze leven in verborgen gemeenschappen, de kolonies. De kolonies hebben vanwege de grote gevaren geen onderling contact. Er worden steeds minder kinderen geboren die zich manifesteren. Bij het manifesteren wordt de draki in het kind wakker. Jacinda en Tamra zijn een tweeling waarbij Jacinda wel een draki heeft en Tamra niet. In de kolonie voelt Tamra zich doodongelukkig maar daarbuiten is het Jacinda die zich niet gelukkig voelt. 

De auteur werkt dit thema prima uit. Er ontstaat een onmogelijke liefde tussen Will en Jacinda, ook hier wordt het thema goed en vooral herkenbaar uitgewerkt. Ziel van vuur is een prachtig boek, het smaakt zeker naar meer en ik verheug me al op de volgende twee delen. Voor mij is dit zeker 4 sterren waard. De Firelight trilogie is uitgegeven als Colibri boek, een leuk en handzaam formaat.

Jeannie Bertens - recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: