zondag 5 november 2017

Rudy's wereld


Fake News.

Misschien HET 'nieuwe' begrip van 2017. Nepnieuws. Namaaknieuws. Vals nieuws. Verzonnen nieuws. Wij kennen geen even krachtige term. Bij gebrek aan beter gebruiken onze media dan maar de Engelse term. Net als wij. Op zichzelf is de term Fake News eigenlijk al een vorm van bedrog. Hij bevat immers nog steeds de term 'news'. Nieuws. Fake News is echter geen 'nieuws'. Het is een fictief gegeven dat voorgesteld wordt als zijnde echt. Meer zelfs: het is doelbewust verzonnen om de goegemeente te misleiden. Een als feit verpakte leugen. Een verzinsel. Fictie. Veel mensen geloven dat dit een nieuw fenomeen is. Dat is het natuurlijk niet. Nepnieuws bestaat al even lang als de mensheid zelf. Alleen heeft het fenomeen nu een naam gekregen. Een stempel, zeg maar. (Met dank aan de Amerikaanse president.) Dat zoveel namaaknieuws op de burger wordt losgelaten, is echter wel nieuw. De eerste en belangrijkste vraag die dan uit de boom valt, is natuurlijk 'waarom'. Waarom is er zoveel Fake News tegenwoordig? Het antwoord daarop is voor de hand liggend. Omdat het werkt. De redenering van degenen die voordeel halen uit Fake News is eenvoudig. Als belanghebbende (iemand die dus niet wil dat bepaalde feiten bekend worden) kun je een beschadigend nieuwsfeit op twee manieren onschadelijk maken. Allereerst zoals vroeger. Je zorgt ervoor dat geen enkele journalist er iets over kan of durft schrijven. Vroeger was dat eenvoudig: er waren niet zoveel media: krant, tijdschrift, tv. Perfect controleerbaar dus, als je wat macht achter de hand had en de weg kende. De moderne media maken die strategie echter zo goed als onmogelijk. Dus gebruik je de tweede manier. Je zorgt voor het omgekeerde: je overspoelt de 'nieuwsmarkt' met allerlei vormen van aanverwant nieuws, dubieuze details, verkeerde citaten, kopieën van vervalste documenten, vervalste kopieën van echte documenten, vervalste vervalsingen en geantidateerde mails. Je pompt er dus voldoende verzonnen berichten bij, roept dan luid 'Fake News' als iemand ook maar iets vraagt, en klaar is Kees. Geen mens die door de bomen het bos nog ziet. En dus kan Jantje weer ongestraft graaien in de gemeenschappelijke kas. Wij, gewone burgers, zijn jammer genoeg niet getraind om Fake van Real News te onderscheiden. Dat maakt ons onzeker. Na een tijdje sluiten we dat irritant gedoe rond wat nu wel en niet waar is af met 'dit hoeft voor mij niet meer'. Waarna de betrokkenen weer onbezorgd hun gang kunnen gaan. 

Om dit gebrek aan training toch enigszins te compenseren, beste lezer of lezeres, heb ik volgende kleine oefening voor jou verzonnen (of niet). Je krijgt van mij tien (of is het elf? Of twaalf? Kijk uit met cijfers 😊 ) nieuwsitems, één per paragraaf. Een aantal daarvan is echt, een ander deel is verzonnen. Een mix van Real en Fake News, zeg maar. Aan jou om per paragraaf te bepalen wat echt is en wat verzonnen. En om het echt leuk te maken verklap ik je de juiste antwoorden niet. Tenzij dat op zich natuurlijk Fake News is. 😉 

Hier gaan we. Het is verboden om in De Sixtijnse Kapel in Rome te fotograferen. Dit omdat de restauraties betaald zijn door het Japanse bedrijf Nippon Television Network Corporation dat op die manier ook de exclusieve rechten heeft verworven voor fotografie en video. In Nederland eist een minderheidsgroep een totaal verbod op het kinderspelletje 'cowboy en indiaantje', omdat dit een genocide zou verheerlijken. De groep heeft daarvoor aangifte gedaan bij de politie, om te vragen dat deze de spelende kinderen die zich aan dit morbide amusement wagen tot de orde zou roepen. Uit een wetenschappelijke studie blijkt dat Vlamingen die meer met Walen dan met Nederlanders in contact komen, correcter Nederlands kennen dan zij die meer met Nederlanders in contact komen. Saoedi-Arabië, het land waar vrouwen een notoire tweederangs rol vervullen, heeft als eerste land ter wereld de status van staatsburger toegekend aan een robot. Deze robot heet Sophie, en ziet er uit als een kale vrouw zonder hoofddoek. Of ze met de auto mag rijden is niet duidelijk. 

Een Amerikaanse verslaggever meldt dat in IT-kringen het gerucht de ronde doet dat Google plannen heeft om Apple te kopen. Beide bedrijven weigeren alle commentaar, nadat beide bedrijven het gerucht eerst in alle toonaarden hadden ontkend. In het Vlaamse parlement - je weet ongetwijfeld dat België 'maar' 6 (zes!) parlementen telt - is het schijnbaar verboden om een andere vlag dan de Vlaamse op te hangen. De Belgische vlag is er al een keer uit verwijderd, bijvoorbeeld, omdat een Belgische vlag in het Vlaams parlement niet in overeenstemming is met de geplogenheden. Wikileaks heeft aangekondigd dat het de hand heeft kunnen leggen op een digitaal gestuurde methode waarmee de beurzen wereldwijd kunnen worden gemanipuleerd. Het belooft om zeer binnenkort via deze techniek ervoor te zorgen dat iedereen een grote instroom van geld op z'n rekening zal kunnen vaststellen - rijk zal worden dus. Uit recente cijfers blijkt dat het e-book als fenomeen op weg is naar de uitgang. Steeds meer mensen kiezen opnieuw voor het papieren boek, met tastbaarheid, verzamelbaarheid en geur(!) als belangrijkste argumenten. Alleen in functie van het reizen kiest de meerderheid nog voor het e-book. Wetenschappers zijn er voor de eerste keer in geslaagd om een hybride leefvorm te creëren, samengesteld uit half varken en half mens. De hybride en levensvatbare leefvorm verkeert momenteel in een embryonaal stadium. Er doen al grapjes de ronde over de nationaliteit van de leefvorm, net als over de definitieve naam. In sommige supermarktketens wordt sinds kort geen meisjes- en jongenskledij meer verkocht maar alleen unisexmodellen. De bedoeling is te ontsnappen aan het verwijt dat hun winkels niet geslachtsneutraal zijn. Alle kledij staat voor iedereen ter beschikking en moet dus door iedereen kunnen worden gedragen. 

Momenteel wordt er in het grootste geheim en met financiële steun van industriële zwaargewichten gesleuteld aan een manier om de verdere opwarming van de aarde een halt toe te roepen door een kunstmatig 'hitteschild' rond de aarde te creëren. Technisch zou dit mogelijk zijn door grote hoeveelheden zwavel in de atmosfeer te pompen. Enige nadeel zou het voor eeuwig verdwijnen zijn van blauwe hemels, zonsopgangen en zonsondergangen. Een groeiende lijst politici geeft openlijk toe dat hij of zij niet voor het algemeen belang fietst maar wel voor eigen gewin. Niet alleen vinden de leden van deze groep dat normaal, ze onderschrijven ook het argument dat iemand die het daar niet mee eens is dan zelf ook maar in de politiek moet gaan. Nabij een belangrijke Nederlandse stad heeft de politie een schaap(!) gearresteerd(!) voor roekeloos wandelgedrag. Bij ondervraging bleef het schaap hardnekkig weigeren om te antwoorden op de vragen. Na een nachtje cel kon het schaap weer terug in de wei. 

Wat is waar? Wat niet? Wel... Laatste bedenking: is dit geen format voor een televisiespelletje? Of voor een weekblad? Of voor een aparte site: www.fakenewsornot.nl? Of zo. Je krijgt het idee cadeau. Ga ervoor. Of niet. Succes ermee.

3 opmerkingen:

Marjolein van der Molen zei

Ik zie door deze fake-news-bomen het echte bos niet meer 😱❗️

Charles Kuijpers zei

Wederom een prachtige column, Rudy ! Fake News of niet?

ryeosewt zei

Thx, Charles. Soms verandert News in Fake News in de loop van de dag. Omgekeerd kan ook. Het is een briljante nieuwe speler, Orwell en Newspeak waardig. Vind ik dan. :-)